Depunerea rapoartelor finale de intocmire a proiectelor si a planurilor de dezvoltare locala a Grupurilor de Actiune Locala (GAL) infiintate in mai multe zone din judetul Bacau a fost aminata pentru jumatatea lunii noiembrie. Termenul initial era fixat la sfirsitul lunii octombrie. Astfel, pina pe 14 noiembrie, la Oficiului Bacau al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) trebuie depuse rapoartele finale privind cheltuielile de intocmire a proiectelor GAL, pentru proictel care au primit sustinere financiara de la stat, iar pina pe 15 noiembrie, la Compartimentul Judetean Bacau de Dezvoltare Rurala al Autoritatii de Management a Programului National de Dezvoltare Rurala trebuie depuse dosarele de candidatura complete, in vederea evaluarii proiectelor.
In judetul Bacau sint aplicate patru proiecte de infiintare de GAL-uri: GAL Valea Trotusului (comunele de la Urechesti la Gura Vaii), GAL Valea Muntelui (zona pina la Ghimes), GAL Siret (comune din dreapta si din stinga Siretului) si GAL Valera Bistritei (cu localitati din aceasta zona). In tara sint in lucru circa 120 de proiecte, dintre care vor fi acceptate numai 80. Concurenta este, deci, in floare. „Noi – ne-a spus Stefan Talamba, seful Compartimentului Bacau al Autoritatii de Management – primim, printr-o Masura din Programul National de Dezvoltare Rurala, dosarul complet de candidatura, care poate fi total diferit de ceea ce se depune la APDRP. Noi avem alte criterii decit ei. De exemplu, dam punctaj daca teritoriul respectiv s-a extins si in alt judet, daca acolo traiesc peste 25% tineri si femei etc. Prin urmare, s-a schimbat, oarecum, strategia de calificare a proiectelor. Avem cam jumatate din judet prins intr-o astfel de forma de asociere”.
Cea mai importanta piesa in dosarul unui GAL este strategia de dezvoltare a zonei. Candidatii obtin puncte importante pentru teritoriul GAL-ului, pentru parteneriatele incheiate, pentru strategie si pentru ideile inovative din strategie. „GAL-urile sint entitati care reprezinta parteneriate public-private, constituite din reprezentanti ai sectorului public, privat si civil, desemnati dintr-un teritoriu rural omogen, care trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte privind componenta, teritoriul acoperit si care vor implementa o strategie integrata pentru dezvoltarea teritoriului” – este definitia care apare pe siteul APDRP. Ele beneficiaza de Submasura 431.1 din FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), care sprijina constructia de parteneriate public-private, elaborarea strategiilor de dezvoltare locala si pregatirea planului de dezvoltare locala in vederea participarii la selectie a GAL-urilor, dar si de Submasura 431.2 – Functionarea GAL, dobindirea de competente si animarea teritoriului, dupa ce acestea au fost selectionate. GAL-urile beneficiaza de sprijin pina in momentul selectiei, pentru constructie de parteneriate, elaborare de strategii integrate si finantare de studii pentru pregatirea dosarelor de candidatura. Fiecare GAL a avut o finantare de 49.000 de euro in aceasta prima etapa. (Petru DONE)
Lasă un răspuns