Rapoartele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor sesizată pentru avizarea începerii urmăririi penale faţă de Adrian Năstase şi Miron Mitrea au fost respinse, miercuri, prin vot, de deputaţi.
Secretarul Camerei Deputaţilor Ioan Munteanu a anunţat, după numărarea voturilor exprimate în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor, că pentru solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale faţă de fostul premier Adrian Năstase au fost exprimate 276 de voturi dintr-un total de 278 de deputaţi prezenţi. Voturi valabil exprimate s-au înregistrat 270, şase fiind declarate nule. Dintre acestea, 150 au fost împotriva începerii urmăririi penale, iar 120 pentru.
În privinţa lui Miron Mitrea, au fost exprimate 276 de voturi dintr-un total de 278 de deputaţi prezenţi, un vot fiind anulat. 115 deputaţi s-au pronunţat împotriva începerii urmăririi penale, iar 160 pentru.
Pentru a putea fi aprobate, rapoartele aveau nevoie de votul a două treimi din numărul total al deputaţilor, respectiv 218.
La şedinţa extraordinară şi-au înregistrat prezenţa 278 de deputaţi dintr-un total de 326, inclusiv cei 12 validaţi miercuri. Au absentat 48 de deputaţi de la toate grupurile parlamentare.
Secretarul Camerei Deputaţilor a spus că ar putea exista soluţii privind cererea de urmărire penală în cazul celor doi demnitari. „Ştiu că există soluţii, însă nu pot să mă pronunţ. Eu nu sunt jurist”, a precizat Ioan Munteanu.
Miron Mitrea şi Manuela Mitrea au absentat, iar Adrian Năstase, deşi a fost prezent, nu şi-a exprimat dreptul la vot. Nici premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care este şi deputat, venit la Palatul Parlamentului pentru a prezenta raportul privind efectele inundaţiilor, nu a votat, plecând, înainte de începerea votării, la şedinţa de guvern.
Camera Deputaţilor s-a întrunit miercuri în şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi figurând prezentarea de către premierul Călin Popescu-Tăriceanu a unui raport privind efectele inundaţiilor şi cererea de urmărire penală a foştilor miniştri Adrian Năstase şi Miron Mitrea, în prezent parlamentari.
Şedinţa extraordinară a avut loc după ce, la 30 iulie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor s-a reunit pentru a discuta solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare „pentru remedierea deficienţelor invocate de Raportul pe Justiţie privind România”.
Pe 24 iunie, în Camera Deputaţilor nu a existat cvorum la votul asupra cererilor de începere a urmăririi penale faţă de Adrian Năstase şi Miron Mitrea.
Procurorul-şef al DNA a sesizat, pe 21 aprilie, Camera Deputaţilor, cu privire la solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea, acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, în perioada 2001-2004, când a îndeplinit funcţia de ministru al Lucrărilor Publice. După trei zile, DNA a trimis o altă sesizare care viza începerea urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase, acuzat de luare de mită în dosarul Zambaccian.
Lasă un răspuns