Deputatul Claudiu Ilișanu (PSD Bacău), membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, cere, într-o declarație politică, un management eficient al substanțelor chimice, pentru un mediu sănătos.
„2019 este un an în care România trebuie să profite de cooperarea strânsă cu înalţii reprezentanţi ai politicilor europene, pentru a se face auzită în Europa. Țara noastră este totodată, capabilă să dea o viziune clară proiectului european pentru următorii ani”, arată parlamentarul băcăuan.
Conform deputatului PSD Bacău, 2019 este un an extrem de important pentru România, țară aflată, împreună cu Finlanda şi Croaţia, într-un mecanism de coordonare timp de 18 luni a obiectivelor pe termen lung ale Uniunii Europene. În cadrul acestui trio, România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene timp de 6 luni.
În cadrul procesului de negociere privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, politica de mediu trebuie să reprezinte în continuare una dintre priorităţile strategiilor europene pe termen lung.
România va susţine o corelare strânsă a proiectelor şi iniţiativelor din zona politicilor de mediu cu toate celelalte entităţi din cadrul organismului european. Câteva dintre politicile europene de mediu, în a căror gestionare ţara noastră are un rol important în cele 6 luni de deţinere a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, sunt: reducerea decalajelor față de media Uniunii Europene în asigurarea trecerii la o economie circulară, investiţii în o mai bună gestionare a sectorului deșeurilor, îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale Acordului de la Paris, reducerea emisiilor de carbon și consecvenţă în realizarea de strategii ca răspuns la schimbările climatice.
Politica de mediu rămâne în continuare o provocare pentru Europa: deoarece nu este simplu să reduci emisiile de carbon şi totodată să ai creştere economică, aplicarea Acordului de la Paris este un aspect important la implementarea căruia ţara noastră îşi va aduce cu siguranţă contribuţia, printr-un dialog eficient pentru crearea unei viziuni comune la nivel statelor europene.
România are capacitatea să se facă auzită şi să conducă negocierile necesare pentru rezolvarea unor aspecte importante ale politicii de mediu (stabilirea standardelor pentru emisiile de CO2 de la vehiculele grele noi; monitorizarea emisiilor de CO2 din sectorul maritim etc.) din cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi întărirea dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile.
„Este nevoie de viziune pentru realizarea de strategii de mediu eficiente care să promoveze soluţii inovatoare ca răspuns la provocările schimbărilor de mediu, la consum şi la problema poluării cu plastice și micro-plastice. Pentru a conserva un mediu sănătos, Europa trebuie să creeze un management eficient al substanțelor chimice; mai mult, să consolideze un plan inovativ de acțiuni pentru protejarea biodiversităţii şi să acţioneze acolo unde este cazul împotriva deșertificării. Toate aceste aspecte cruciale de mediu necesită cooperare din partea tuturor factorilor de decizie europeni, iar ţara noastră are oportunitatea, prin vocea sa de lider în cadrul întâlnirilor europene din următoarele luni, să îşi consolideze poziţia ca stat important pe harta politicii europene şi internaţionale şi să îşi aducă viziunea la crearea unor politici eficiente care să ofere Europei cadrul unui mediu sănătos pe viitor”, mai arată deputatul Claudiu Ilișanu, în declarația sa politică.
Lasă un răspuns