Înrolat de curând în Partidul Social Democrat (PSD), deputatul Miron Smarandache încearcă să combine reminescențele de la PP-DD cu ideile sociale ale PSD într-un socialism extrem. Adică deputatul de Moinești se întoarce în zona politică pe care o cunoaște foarte bine, comunismul. Miron Smarandache i-a adresat lui Florin Nicolae Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, câteva întrebări legate de soarta turismului, în care are și propuneri care contravin principiilor de piață liberă și libertății touroperatorilor și hotelierilor de a-și stabili prețurile, cerând amestecul statului.
„Predecesorii dumneavoastră au afirmat, nu demult, că este «un noroc pentru România că poate să folosească bani europeni pentru a se promova atât pe piață externă, cât și pe piața internă», evident cu referire la turism – se arată în interpelarea deputatului. Din păcate, piața de 20 de milioane de turiști care «ar trebui reînvățați să-și viziteze țara», pe care s-a scontat, nu s-a dovedit viabilă în ultimii ani, tot mai mulți români preferând să renunțe la concedii pentru a-și asigura traiul de zi cu zi. Vă întreb, cu respect: 1. De ce nu sunt adaptate prețurile turismului românesc cu piața și cu posibilitățile românilor? 2. De ce nu intervine Ministerul Turismului în prețurile extrem de mari practicate de unii hotelieri români? 3. Aveți un studiu referitor la prețurile unităților hoteliere, respectiv cele mai scumpe? Dacă da, vă rog să mi-l puneți la dispoziție, atât la nivel național, cât și pentru județul Bacău”.
Un răspuns avizat, în această chestiune, l-am primit chiar din piața de turism, dar nu de la un hotelier, care s-ar presupune că ar fi subiectiv, ci de la un turoperator, aflat între turist și hotelier, cu interesul de a aduce cât mai mulți turiști în cât mai multe destinații. El este Dumitru Nănescu, directorul general al Agenției de turism Inter-Tour, din Bacău, dar și membru în Consiliul Director al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și vicepreședinte al Consiliului Regional Nord-Est al ANAT. „Trăim într-o economie de piață, iar prețurile și tarifele sunt făcute de piață – ne-a declarat Dumitru Nănescu. Ministerul ar putea interveni, la nivel guvernamental și parlamentar, pentru a alinia, cel puțin cu zona Balcanilor, cota de TVA, impozitele și taxele la nivelurile practicate în alte țări, de exemplu Bulgaria, cu care ne comparăm adesea și noi și turiștii. Ministerul, ca și domnul deputat, ar putea iniția un proiect de lege în acest sens, nu să fixeze ministerul prețurile. Pentru că, dacă la noi avem cota de TVA de 24%, în Bulgaria este de 9%. Cum să nu fie, acolo, prețurile și tarifele mai mici?”. Tot în Bulgaria, impozitele și taxele pe teren și pe clădiri în stațiunile de pe litoral se percep numai în sezonul turistic, pe când în România tot anul, chiar dacă pe plaje bate vântul în luna decembrie. În plus, trebuie știut că prețurile și tarifele, în multe situații, sunt negociate între turoperatorii care aduc turiștii și hotelieri. „Cu cât turoperatorii contractează mai multe locuri de cazare, cu atât și discounturile sunt mai mari – a precizat Dumitru Nănescu. Eu, turoperator, dacă solicit, în garanție, de la un hotelier, 40 de locuri de cazare pe seria de turiști, hotelierul poate să-mi dea un preț chiar și cu 20 – 30% mai mic față de turismul organizat. Dar și eu , din mai până în octombrie, garantez că, ocup-nu ocup locurile, plătesc. Sunt trei tipuri de contracte între un turoperator, o agenție de turism și un hotelier.”
Lasă un răspuns