Partidul Mișcarea Populară (PMP) Bacău cere E.ON să respecte obligațiile pe care și le-a asumat prin contractul de privatizare, iar dacă nu, să plece din țară.
Deputatul Valerian Vreme, președintele PMP Bacău, a criticat azi statul pentru că nu monitorizează derularea contractelor de privatizare. „Multe întreprinderi s-au topit sub ochii celor de la ANAF”, a acuzat liderul popular.
Vreme a dat ca exemplu privatizarea furnizorului de energie electrică, ce a fost achiziționat de E.ON. „Cine ne apără de E.ON?”, s-a întrebat deputatul, care a deplâns faptul că „ajungem să ne rugăm de ei ca să extindă o rețea într-o comună, în condițiile în care au această obligație de a face investiții, prin contractul de privatizare”.
Concret, „nemții” de la E.ON au promis investiții de 100 de milioane de euro în infrastructură, dar nu se știe exact cât au cheltuit. Chiar și așa, există suficiente reclamații și plângeri ale autorităților locale pentru transformatoarele vechi.
„E.ON și-a creat în România sateliți cu care exportă profitul în paradisuri fiscale. Cei de la Finanțe au descoperit un asemenea fir”, a dezvăluit Valerian Vreme. Liderul PMP Bacău a mai spus că firmele românești contribuie la bugetul național cu mai mulți bani, proporțional cu cifra de afaceri, decât firmele străine.
„Dacă nu respectă contractul de privatizare, E.ON să plece din România, că nu au venit cu un plus, ci cu șiretlicuri”, a mai cerut deputatul Valerian Vreme.
Deputatul Ion Melinte, candidat pe listele PMP Bacău, a cerut facilități pentru investitorii din România, în contextul în care, deși capitalul autohton deține 30% din economie, firmele locale contribuie cu mult mai mult la buget decât firmele străine, care dețin 70%.
Florin Petrea a zis
Nimeni nu are forta sa se lupte cu aceste transnationale din energie ce au sute de miliare la dispozitie si puterea de a manipula ANRE-ul dupa interesele lor. Statul roman trebuie sa apere interesul cetatenilor sai si sa intervina autoritar pt a-i obliga sa respecte normele pe care le aplica in Germania in tara lor de origine pe acelasi segment al distributiei de energiei. La noi in tara s-au procupat cu precadere pt a-si maximiza profiturile iar la capitolul investitii s-a facut minimum necesar adica cat sa previna la modul superficial intreruperile din reteau de distributie a energiei si a muta bransamentele abonatilor pe stalpi.