• o lege apărută la începutul lunii noiembrie i-a pus pe jar pe doctorii care au cabinete individuale în comodat • medicii de familie au luat cu asalt Direcția de Sănătate Publică, pentru a afla cum își vor putea cumpăra spațiile în care funcționează în prezent
O apariție televizată de marți seară a președintelui Colegiului Medicilor din România, Mircea Cinteză, i-a alertat pe medicii de familie băcăuani. Ieri dimineață, ei au luat cu asalt Direcția de Sănătate Publică unde au solicitat mai multe amănunte despre anunțata scoatere la vînzare a spațiilor în care ei funcționează. Medicii erau panicați de faptul că, potrivit declarațiilor profesorului Cinteză, cine nu-și cumpără spațiul pînă la data de 5 decembrie, ar putea rămîne fără cabinet medical. Panica este cu atît mai mare printre medici, cu cît scoaterea la vînzare a spațiilor se face în baza unei legi intrate în vigoare de la data de 5 noiembrie și despre care ei nu au fost anunțați. „La nici una dintre ultimele întîlniri cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică sau ai Casei de Asigurări nu am fost informați despre această hotărîre. Dacă nu mă suna asistenta marți seară să mă uit la televizor la un interviu cu profesorul Cinteză, nu aș fi aflat că va trebui să ne cumpărăm spațiul. Sînt de acord să-mi cumpăr cabinetul, dar cineva trebuie să ne lămurească, pentru că, pînă acum, nu avem nici o informație corectă”, ne-a declarat medicul de familie Doruța Butnaru.
Altă parte a medicilor de familie este de părere că, pînă cînd legiutorul va da lămuriri clare, cea mai sigură variantă de rezolvare este simpla completare a cererii de cumpărare. „Nu am citit încă legea, dar am aflat că pînă la data de 5 decembrie, cine dorește să cumpere spațiul, trebuie să depună o cerere în acest sens. Eu voi face cererea și o voi depune în termen la Direcția de Sănătate. Am însă și niște temeri vizavi de cumpărarea spațiilor de către medici. Trebuie făcute înainte de toate niște evaluări, în condițiile în care cabinetul în care lucrez eu a fost construit acum 20 de ani, dar arată bine pentru că în ultimii ani am investit în renovarea lui. Cred că trebuie făcută diferența și între valoarea unui spațiu în care funcționează un cabinet medical și unul în care funcționează un magazin de bijuterii”, este de părere medicul generalist George Coneac.
Majoritatea medicilor de familie sînt speriați și mai mult de faptul că, potrivit legii despre care nu i-a informat nimeni, și anume Legea 550 privind vînzarea spațiilor comerciale proprietate privată a statului și a celor de prestări servicii, ar trebui ca, pînă la data de 5 decembrie, să depună o solicitare scrisă de cumpărare la sediul cumpărătorului. Nu cererea ar fi greu de completat, ci faptul că, la această oră, chiar proprietarul este incert. În 1999, medicii de familie din Bacău au primit de la Direcția de Sănătate Publică spațiile în folosință gratuită, în timp ce pentru medicii de familie de la țară, primăriile au fdost cele care au dat spațiile. Acest tip de închiriere era valabil cinci ani, deci contractul de comodat ar fi trebuit să expire în anul 2004. Cu toate acestea, o lege recentă a stabilit că instituțiile medicale vor trece în administrarea consiliilor locale și județene. Potrivit acesteia, de la 1 ianuarie 2003, și cabinetele medicilor de familie ar urma să treacă la consiliul local. În această situație, medicii se întreabă cui trebuie să adreseze cererea de cumpărare: Direcțiilor de Sănătate Publică sau primăriilor?
Nici șefii Direcției de Sănătate nu au deocamdată un răspuns. „La direcție nu am primit nici o adresă oficială de la Ministerul Sănătății, care să specifice cum se va derula vînzarea spațiilor în care funcționează cabinetele medicilor de familie și a celor din policlinică. Acum trei ani, la încheierea contractelor de comodat, s-a precizat de minister că, la epuizarea acestuia, în 2004, se va da o hotărîre prin care medicii pot închiria, concesiona sau cumpăra cabinetele. Oricum, de la 1 ianuarie, aceste spații vor intra în administrația consiliilor locale și, pînă atunci, va trebui ca noi și primăriile să semnăm un protocol de predare a acestora”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, directorul DSP.
Mai multe amănunte despre legea care i-a pus pe jar pe doctorii care lucrează în cabinete individuale nu știe nici președinta Asociației Medicilor de Familie (AMF) din Bacău. „Medicii sînt speriați de termenul foarte scurt în care au aflat că trebuie să depună cererile de cumpărare. Părerea mea este să nu ne repezim și cei care vor să cumpere spațiile să depună totuși cererile la Direcția de Sănătate. Am făcut rost de lege, voi discuta cu jurista asociației, iar pe data de 3 decembrie, la întîlnirea cu medicii de familie, vom stabili de comun acord ce este de făcut”, ne-a declarat dr. Elena Stîngă, președinta AMF. Avalanșa de medici care vor bate și în zilele următoare drumul de la DSP la primării va fi destul de mare, întrucît în județul Bacău sînt nu mai puțin de 313 medicii de familie, cărora li se alătură alte cîteva sute de medici specialiști din policlinici. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns