– masinile erau furate din Ungaria si vindute ulterior in Romania sau Republica Moldova – pe numele suspectilor au fost emise mandate de aducere in vederea audierii si dispunerii masurilor legale – la descinderi participa efective din patru judete ale tarii u suspectii au fost cautati in 23 de locatii
Descinderi la hotii de masini de contrasens
Mascatii au descins joi dimineata la domiciliile mai multor persoane suspectate de trafic de masini. Echipele de interventie rapida au descins in 23 de locatii, avind misiunea de a pune in aplicare 15 mandate de aducere emise de procurori de numele persoanelor cercetate pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, tainuire, fals material in inscrisuri sub semnatura privata si favorizarea infractorului. Procurori de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu politistii de Investigatii Criminale din Bacau, Harghita, Covasna si Vrancea s-au imprastiat la cele 23 de adrese ale membrilor gruparii. Din informatiile politistilor, persoanele vizate se ocupa cu deturnarea unor masini din Ungaria si ulterior traficarea acestora pe teritoriul Romaniei, in scopul comercializarii catre persoane de buna credinta. „Suspectii au fost ridicati si condusi la sediul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica, in vederea audierii si dispunerii masurilor legale. Impotriva a 12 dintre suspecti s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru comiterea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, inselaciune, tainuire, fals material in inscrisuri sub semnatura privata, favorizarea infractorului, asociere in vederea savirsirii de infractiuni”, se arata intr-un comunicat de presa emis de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).
Cum operau membrii gruparii
In perioada mai – iunie 2012, politistii din cadrul IGPR au identificat in posesia suspectilor 15 masini care fac obiectul a tot atitea dosare penale aflate in lucru la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica. Din investigatiile efectuate a reiesit ca prin intermediul unor legaturi infractionale din Ungaria, membri ai gruparii cumparau in schimbul unor sume modice masini achizitionate de persoane fizice sau juridice maghiare in sistem leasing sau in baza unor credite bancare, pe care le transportau in Romania unde le inmatriculau si le ofereau spre vinzare unor persoane de buna credinta la preturi inferioare celor vehiculate pe piata de profil. Conforma anchetatorilor, transportul masinilor din Ungaria in Romania se realiza atit de catre maghiari, cit si prin intermediul unor „carausi” care erau dispusi ca in schimbul unor sume de bani sa se deplaseze cu mijloacele de transport in comun in Ungaria, sa preia masinile si sa le transporte in Romania in locuri prestabilite. In cazul în care nu se reusea vinzarea autoturismelor in tara noatra, acestea erau transportate in Republica Moldova unde erau vindute prin intermediul unor cetateni moldoveni. In ambele situatii, masinile erau reclamate ca furate din Ungaria de proprietarii de drept dupa neplata unui anumit numar de rate, in functie de prevederile contractelor de leasing sau imprumut, perioada in care acestea erau vindute in Romania sau Republica Moldova.
Lasă un răspuns