Dacă pentru achiziționarea unui autoturism societățile comerciale au la dispoziție sistemul de leasing, persoanele fizice nu au la îndemînă decît creditele bancare în lei sau în valută. Dobînda la un credit pentru cumpărarea unui automobil se situează între 8 și 13 la sută la valută și între 27 și 42 la sută la cele în lei. Costurile lunare sînt întregite cu polița de asigurare (3,5 și 6,5% din valoarea mașinii) și un comision de management ce revine băncii, de 1,5-6 procente din valoarea sumei împrumutate. Analiștii apreciază că cele mai avantajoase credite sînt cele în valută, mai ales că devalorizarea leului a reînceput, după ce luna trecută leul a cîștigat în fața dolarului și a monedei euro. Și între dolar și euro, avantajul de moment revine creditelor în moneda europeană, care în ultimul timp mai mult a pierdut decît a cîștigat în raport cu valuta americană, și chiar cu leul.
Calculele arată că pentru un credit în lei de circa 10.000 de dolari, pe cinci ani, cu o dobîndă de 37 la sută, ratele lunare (pentru rambursare în tranșe egale) sînt de 13-15 milioane de lei (400-450 de dolari). În același timp, pentru un împrumut în valută, în aceleași condiții, suma datorată lunar către bancă este de aproximativ 200-225 de dolari. Creditul în euro, în urma aceluiași calcul, apare și mai avantajos. În balanța credite în euro – dolari, analiștii iau în considerare o întărire a monedei americane față de euro pentru începutul anului viitor, fapt ce va da cîștig de cauză împrumuturilor în euro. De asemenea, inflația a dus la o scădere în medie cu două procente a creditelor în lei oferite de băncile comerciale, iar aceasta face din ce în ce mai atractive creditele în lei. Lucrurile se vor îmbunătăți cu siguranță anul viitor, inflația prognozată de 15 la sută urmînd să ducă la scăderea dobînzilor bancare.
Credite în lei pentru autoturisme oferă Banca Transilvania (70 la sută din valoarea autoturismului), BCR (maximum 15.000 de dolari), BRD-GSG (70 la sută din valoarea autoturismului), Banca Țiriac (maximum 15.000 de dolari – 80 de procente din valoarea mașinii) și Banc Post (cel mult 10.000 de dolari – maximum 80 la sută din costul autoturismului). Credite în valută acordă doar Banca Transilvania, BCR, Banc Post și Banca Țiriac. La rîndul său, CEC acordă împrumuturi în lei pentru cumpărarea de automobile, finanțînd pînă la 90 la sută din valoarea acestora. Adrian Calapod, directorul acestei instituții, a anunțat că anul acesta CEC a aprobat 18 cereri de credite pentru cumpărări de autoturisme. Toți creditorii cer ca ratele la împrumuturi să nu depășească 30-40 la sută din veniturile nete ale plătitorilor, titular și giranți. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns