• pesediștii și peremiștii era cît pe ce să piardă majoritatea și șefia celei mai importante comisii din Consiliu • ei au votat greșit pe buletinele de vot, dar n-au vrut să recunoască gafa • din partea PSD, propunerile le-a făcut Cristian Vintilă • președintele Dragoș Benea s-a văzut nevoit să-i „sufle” din cînd în cînd, ca unui copil care și-a uitat poezia
Majoritatea PSD-PRM din Consiliul Județean (CJ) Bacău a avut nevoie de aproape patru ore ca să desemneze componența nominală a comisiilor care compun acest parlament al județului. Lipsa de experiență și bîlbele inerente începutului de mandat au făcut ca opoziția, PNL-PD-PUR, să își joace cartea, adică să pună piedici serioase în calea dorințelor majorității. Începută cu o întîrziere de 20 de minute, ședința de luni a CJ a avut ca prioritate desemnarea membrilor comisiilor de specialitate. Dacă ar fi fost negociată din timp, treaba aceasta ar fi putut fi o simplă formalitate. N-a fost așa, deoarece PSD-PRM n-a bătut palma cu PNL-PD-PUR. Cinci comisii are CJ, iar legea prevede că fiecare consilier trebuie să facă parte din cel puțin un astfel de organism. Bătaia cea mai mare a fost pentru accederea în comisiile de Dezvoltare economică, integrare europeană, buget și fiscalitate și de Urbanism, amenajarea teritoriului, lucrări publice și protecția mediului. Celelalte, de Protecție socială, sănătate și ocrotirea unor categorii de persoane, de Cultură, educație, tineret și sport și Juridică, administrație publică și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, nu au fost prea interesante pentru partidele politice, așa că îmbulzeala a fost mai mică.
Vintilă a venit cu lecția neînvățată
De-a dreptul comică a fost prestația partidelor de la putere din CJ, și anume PSD și PRM. Deși formează o majoritate, cei 19 consilieri ai acestor formațiuni s-au bîlbîit atît de mult, încît era cît pe ce să pierdă majoritatea și șefia celei mai importante comisii, cea de Dezvoltare economică, integrare europeană, buget și fiscalitate. Miza acestei comisii este că aici se decide într-o proporție semnificativă unde merg banii de la buget și pot fi favorizate sau dezavantajate unele localități sau investiții.
Procedura impunea ca, pentru această comisie, consilierii să vină cu propuneri pentru stabilirea componenței. Din partea PSD, reprezentant a fost consilierul județean Cristian Vintilă. El a venit cu propuneri. De emoție sau pentru că uitase, Vintilă a gafat și a greșit propunerile. Cel puțin așa a reieșit din racțiile președintelui Dragoș Benea, șef pe linie de partid al lui Vintilă. Benea a fost nevoit să-i „sugereze” în plen că „poate vreți să rectificați propunerile!”. Vintilă și-a dat seama că a greșit și s-a executat pe loc, rectificînd propunerile așa cum, probabil, convenise anterior cu șeful său de partid. Cînd a venit rîndul propunerilor pentru celelalte comisii, corvoada a căzut tot pe capul lui Vintilă. Ca unui copil de grădiniță la serbarea de Anul Nou, președintele Benea s-a văzut nevoit să-i mai sufle cîte un nume. Pînă la urmă, s-a trecut și de faza propunerilor, urmînd procedura de vot.
Majoritatea PSD-PRM a fost la un pas să „piardă” comisia Economică, după cum i se mai spune pe scurt celui mai important organism din cadrul CJ. Și asta, deoarece pesediștii și peremiștii pur și simplu au greșit votul. Procedura impunea ca membrii comisiei să fie votați pe listă. Astfel, dintre cele opt nume de pe lista de propuneri, consilierii ar fi trebuit să pună un „X” în dreptul celor pe care îi doresc în comisie. Unii pesediști și peremiști au greșit copilărește și, în loc să pună „X”, ei au tăiat numele pe care nu le doreau. Evident, membrii majorității n-au recunoscut public că au gafat. Și au scos-o din amorțeală pe Codruța Arvinte, consilier județean PRM. Ca din senin, aleasa a cerut de la microfon „refacerea votului, din cauza unor greșeli în procesul de votare”, dar fără să spună ce fel de greșeli. Reacția Opoziției a venit din partea democratului Constantin Drăgănuță, care a spus că voturile greșite se anulează și se iau în considerare numai cele valabil exprimate. A urmat apoi un scandal în toată regula, asezonat cu vociferări. Oana Chelaru, consilier PSD, a sărit să apere propunerea peremistei, sesizînd că partidul său se afla la ananghie. „Propun și eu să se reia votul, pentru că s-au făcut greșeli de procedură”, a cerut Chelaru. Ea a precizat că s-ar fi adus mai multe buletine de vot, care ar fi fost distribuite în sală. Ioan Chiriac, de la PNL, a replicat că „eroarea” trebuie constatată de comisia de numărare a voturilor, nu de alți consilieri. „Nu sîntem convinși că s-au adus mai multe buletine de vot. Comisia de numărare să constate că așa s-a întîmplat. În caz contrar, părăsim sala”, a amenințat Chiriac. Imediat, pesediștii au schimbat foaia. Din prea multe, buletinele de vot au devenit prea puține. Deși Oana Chelaru a spus că sînt prea multe, președintele Benea a revenit și a spus că ar fi prea puține. O mînă de ajutor i-a întins și vicepreședintele peremist Angela Bogea. Cu gesturi teatrale, Bogea a numărat cu voce tare buletinele de vot pe care le avea în mînă: 30, în loc de 37. „Acum nu putem ști cine a votat, cine n-a votat, deci trebuie reluat votul”, a zis Angela Bogea.
Pînă la urmă, votul a fost reluat, iar PSD a cîștigat majoritatea în comisia care împarte banii de la buget. Procedurile de votare pentru cele cinci comisii au durat cam patru ore. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns