Deși luna iunie se apropie de sfîrșit, prețurile legumelor și fructelor comercializate în piețele băcăuane continuă să fie relativ ridicate. Astfel, toți cei care vînd pătrunjel, mărar, lobodă, morcov și zarzavaturi la legătură nu au mai coborît prețul sub 5.000 de lei, față de anul precedent, cînd prețul obișnuit era de 2.000-3.000 de lei. Tendința se constată și la alte produse. Astfel, ceapa nu coboară sub 12.000 de lei kilogramul, fie că este nouă, fie că este de anul trecut. Cea sănătoasă se comercializează cu 15.000 de lei. La cartofi, chiar dacă au apărut cei noi, prețul este în continuare de 12.000-15.000 de lei. Cît despre trufandale, prețurile lor dau dureri de cap. Ardeiul gras este cel puțin 35.000 de lei/kg, dar cei mai frumoși ajung la 50.000 de lei/kg. Unii comercianți îi vînd cu 2.000 de lei bucata. Vinetele au un preț unitar, 40.000 de lei/kg. Fasolea păstăi este 25.000-30.000 de lei/kg. Chiar și dovleceii au prețuri prohibitive, pentru că se vînd cu prețuri cuprinse între 8.000 de lei și 15.000 de lei/kg. Doar roșiile au înregistrat o scădere semnificativă. Deși mult timp kilogramul s-a menținut la 40.000-50.000 de lei, a urmat o scădere pînă la 15.000 de lei, ba un comerciant grăbit vindea ieri frumusețe de pătlăgele cu 12.000 de lei/kg.
Și la fructe lucrurile stau la fel. Cireșele sînt în jur de 20.000 de lei kilogramul, un preț mai ridicat decît anul trecut, așa că dacă vrei să faci dulceață trebuie să ai portofelul plin. Zarzărele sînt 25.000 de lei/kg, dar piesicile nou apărute costă nu mai puțin de 70.000 de lei un kilogram! Ceva similar se întîlnește la căpșuni. Cît timp au fost peste tot, kilogramul era și 20.000-25.000 de lei. Acum, prețul este de 60.000 de lei/kg.
Cei care comercializează legumele și fructele spun că toate s-au scumpit, așa că trebui să ridice și ei prețurile. „Ce să fac, doamnă? Veniți la noi să vedeți cîtă muncă și cîtă cheltuială avem ca să obținem ce vindem – spune Maria Maftei, originară din zona Galați. Numai curentul folosit la irigarea roșiilor, a ardeilor și la ce mai avem noi ne usucă de bani. Abia dacă ne scoatem cheltuiala”. Pe de altă parte, femeia recunoaște că oamenii sînt săraci și nu face nimic dacă ridică prețul prea mult. Comercianții sînt pesimiști în privința unor eventuale ieftiniri. Chiar dacă se apropie sezonul dulcețurilor, murăturilor, a zacuștilor și a altor conserve de casă, este foarte probabil ca gospodinele să scoată sume consistente din buzunar ca să-și facă aprovizionarea. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns