• CJ nu respectă obligația să anunțe cu 30 de zile înainte fiecare act normativ pe care îl propune
Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) se laudă, ori de cîte ori au prilejul, că transparența este o obligație pe care o respectă cu sfințenie. În principal, două sînt actele normative ce reglementează dreptul populației de a ști ce se întîmplă într-o instituție publică: privind transparența decizională și Legea privind liberul acces la informațiile de interes public. Ca să intre în rînd cu lumea, adică să respecte legislația amintită, CJ și-a modificat la începutul acestei săptămîni chiar Regulamentul de organizare și funcționare. Una dintre prevederile Regulamentului este acum că „CJ asigură accesul la informații de interes public prin persoana desemnată cu atribuții în acest domeniu”. În teorie, lucrurile stau bine. În practică, însă, e altceva.
Potrivit Legii transparenței decizionale, cu 30 de zile înainte de elaborarea unui proiect de act normativ, consiliul este obligat să anunțe pe site-ul propriu, să afișeze anunțul la sediu ori să-l transmită mass-media, urmînd ca, în alte zece zile, să primească propuneri ori sugestii de la persoanele interesate. Mai mult chiar, autoritățile publice sînt obligate să dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost solicitat de o asociație legal constituită. Luni, 20 octombrie, CJ a avut o ședință, la care s-au aprobat mai multe proiecte de hotărîri, dintre care unele de larg interes. Am verificat, nu cu 30 de zile înaintea ședinței, ci cu trei zile, dacă instituția a publicat pe undeva, la un afișier, pe Internet, la punctul de informare computerizată de la intrarea în Palat sau în presa locală proiectele de hotărîre. Nimic. Nici măcar proiectul de majorare a taxelor locale nu a fost popularizat .
Ca să aflăm de ce nu se respectă obligația publicării în avans cu 30 de zile a proiectelor de hotărîre, am încercat să vorbim cu persoana prevăzută de Regulamentul de funcționare a CJ: purtătorul de cuvînt. Am constatat că, la CJ, instituția purtătorului de cuvînt lipsește cu desăvîrșire. Dumitru Brăneanu, vicepreședinte al CJ, spune că în consiliu există un purtător de cuvînt, în persoana lui
Ovidiu Bufnilă. Numai că omului indicat pare să nu i se fi adus la cunoștință o asemena decizie. „Nu există nici o numire a mea în această funcție”, a spus Ovidiu Bufnilă.
Vicepreședintele Dumitru Brăneanu este convins că „problema” se va rezolva, probabil peste două luni. Stelian Gherghelescu, directorul executiv al Direcției de Resurse Umane, ne-a declarat, însă, că „azi sau mîine se clarifică problema purtătorului de cuvînt”.
(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns