• ISJ a dat sancțiuni mai mult simbolice, pentru că altfel ar fi trebuit să îi destituie pe directorii acuzați • salariile de bază și indemnizația de conducere a celor prinși pe picior greșit vor fi diminiuate cu 5 pînă la 10 la sută pe o perioadă cuprinsă între una pînă la trei luni
Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bacău a sancționat 19 directori de unități de învățămînt din județul Bacău. Aceștia se fac vinovați de faptul că au dosit catedre vacante, iar în vara acestui an nu au comunicat situația exactă a posturilor titularizabile din școlile pe care le conduc. Zece dintre cei 19 șefi sancționați că nu au respectat metodologia în timpul mișcării personalului didactic sînt directori coordonatori la școli din mediul rural. Este vorba despre directorii de la școlile: Balcani, Albele, Solonț, Berzunți, Urechești, Găiceana, Agăș, Lipova, Filipeni și Blăgești. În afara transformării posturilor din titularizabile în netitularizabile și invers, aceștia se mai fac vinovați de ascunderea sau nedeclararea catedrelor vacante, refuzul de a primi în școli dascălii repartizați în urma concursurilor și angajarea unor profesori, în general pensionari, fără știrea ISJ.
Ceilalți nouă directori care au fost sancționați sînt de la școlile din oraș. Cornelia Brînză, de la Colegiul „Petru Poni” Onești, Ruxandra Popescu, de la Școala „Ștefan Luchian” Moineși, Elena Cepariu, directorul Școlii „George Enescu” Moinești completează lista directorilor trași de urechi. Cît privește situația șefilor de unități școlare din municipiul Bacău care au fost prinși cu ocaua mică, ei sînt: Gabriela Axinte, director la Centrul Școlar Bacău, Mircea Larger, de la Grupul Școlar de Chimie, Elena Tudor, director la Grupul Școlar Letea, Mihai Vasiliu, de la Grupul Școlar „N.V.Karpen” și Lora Vrajotes, de la Școala „Dimitrie Leonida” Bacău. Pe lista directorilor sancționați, dar nu în problema titularizării, se numără și Nicoleta Neagu, de la Școala 10 Bacău.
Lista inițială a comisiei de verificare constituită la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bacău includea în primă fază 27 de directori, însă în urma verificărilor și notelor explicative pe care cei vizați le-au dat, Consiliul de Administrație a găsit vinovați doar 19 dintre ei. „Încadrarea de profesori, învățători sau educatori fără avizul Serviciului Personal al ISJ, modul în care au vacantat posturile sau au completat statul de funcții și transmiterea unor situații necorespunzătoare sînt principalele nereguli care au fost constatate în cazul directorilor sancționați. Mai există directori a căror activitate va fi analizată de inspectorat și care ar putea fi sancționați”, a spus Livia Sibișteanu, inspectorul școlar general adjunct al ISJ.
Sancțiunile sînt cele mai mici cu putință
Cît privește sancțiunile decise în cazul celor 19 directori avertizați de ISJ, acestea sînt cele mai mici care puteau fi aplicate. Directorilor care au ascuns posturi li se va reține pe o perioadă cuprinsă între una pînă la trei luni între 5 și 10 la sută din salariul de bază și indemnizația de conducere. Șefii învățămîntului băcăuan au recunoscut că, pentru neregulile constatate, cei 19 directori ar fi putut fi destituiți, însă au decis ca în acest an să-i ierte, precizînd că anul viitor ar putea recurge la această prevedere din contractul managerial semnat între părți.
Conducerea ISJ a considerat că prezentarea publică a listei cu directorii care au călcat strîmb și au ascuns catedre vacante, în timpul conferinței cu directorii unităților de învățămînt, va fi un avertisment pentru cei care în viitor ar fi tentați să recurgă la acest gest. Blîndețea cu care au fost tratați directorii care au împiedicat accesul în învățămînt al unor dascăli și-a găsit o justificare: o sancțiune mai dură ar fi atras după sine dminuarea calificativului de la „foarte bine” la „bine”. Avînd doar „bine”, directorii ar fi trebuit autormat destinuiți din funcțiile de conducere pe care le dețineau. Directorii care au fost sancționați de ISJ s-au făcu nevăzuți imediat ce lista neagră a fost făcută publică, refuzînd să-și spună punctul de vedere în legătură cu măsura luată.
Mult așteptată de candidații care nu au prins o catedră în învățămînt din cauza nepublicării complete a catedrelor vacante, lista cu directorii care au ascuns posturi și sancțiunile aplicate s-au dovedit o măsură care să cosmetizeze obrazul crăpat al conducătorilor de școli. Sancțiunile date de ISJ au fost mai mult simbolice, șefii învățămîntului băcăuan preferînd ca abia la o a doua abatere să treacă la măsuri mai drastice. Și asta, deși zeci de profesori care nu au prins posturi titularizabile în acest an trebuie să mai aștepte un an și să spere că , măcar în viitor, vor fi scoase de la naftalină toate catedrele vacante păstrate pentru cine știe ce „pile”. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns