Nici un politician nu se apuca de meserie din considerente umanitare. Oricit de frumos ar vorbi la televizor, politicianul alege aceasta cale nu minat din iubire fata de alegatori ci pentru ca urmareste anumite scopuri.
Pina la urma, e normal. Fiecare individ incearca sa-si gaseasca o cale prin care sa-si acopere nevoile. Politica este pentru unii cetateni, deci, modalitatea prin care isi cistiga existenta. Iar dupa ce depasesc acoperirea nevoilor primare, conform teoriei, isi indreapta atentia spre alte nevoi. Iar pentru asta e nevoie de bani. Corect, vorbim despre imbogatirea politicienilor si despre averile lor.
Evident, doar o mica parte din cetatenii-politicieni pot acumula averi respectind legislatia; o alta parte vor stringe bogatie bazindu-se pe principiul ca cine imparte, parte-si face (lucru valabil in toate sistemele politice ale lumii cu conditia sa existe o limita rezonabila) si, in fine, avem marea majoritate a celor care incearca sa acumuleze averi dincolo de limita legii.
Pentru a contracara aceste excese exista sisteme de protectie care trebuie sa vegheze ca, inclusiv cei care se ocupa de gestionarea afacerilor Statului sa respecte regulile jocului. De exemplu, mult-discutata Agentie Nationala pentru Integritate – ANI.
Problema, insa, este ca si aceste sisteme de protectie trebuie sa respecte legislatia. Or, ceea ce se impune in Parlament acum inseamna infiintarea unor structuri dincolo de principiile de drept si care vor considera apriori orice avere ca fiind ilicita raminind ca posesorul acesteia sa demonstreze ca a cistigat-o legal.
Ideea e similara cu a considera orice cetatean ca fiind un infractor si de a-l pune sa demonstreze ca nu e. Lucru absolut anormal.
Problema este ca, la presiunea anumitor forte politice, inclusiv a presedintelui Basescu, legea ANI se va adopta in aceasta forma. Nici PSD si nici PNL nu au curajul sa se opuna si sa fie etichetate apoi ca sint impotriva controlului averilor demnitarilor. Iar legea va merge la Curtea Constitutionala care, in mod normal, ar trebui sa o respinga pentru ca nu respecta cel putin un articol din Legea Fundamentala si anume cel care spune ca averea dobindita se prezuma a fi licita.
Lasă un răspuns