Recent, la Sarajevo s-a desfășurat cea de a VII-a Reuniune la nivel înalt a țărilor membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (South East Europe Cooperation Process). Președintele în exercițiu al Bosniei șI Herțegovinei, Suleiman Tihic, a cărui țară a deținut președinția SEECP pînă la 20 aprilie, a apreciat că țările din sud-estul continentului au reușit să depășească problemele create de conflictele din Balcani, zona bucurîndu-se de prosperitate, stabilitate și toleranță. Zicea el.
Președinția SEECP a revenit pentru a doua oară României, iar președintele Ion Iliescu a făcut publică disponibilitatea țării noastre pentru cooperarea în regiunea Balcanilor de Vest. Nu e rău! Dacă alții ne pun fel de fel de condiții, cel puțin în statele slăbite de dezintegrarea Iugoslaviei să ne putem lipi.
Șeful statului român a considerat activitatea de cooperare economică ca pe o componentă a procesului vast de lărgire a UE, propunînd și alegerea Republicii Moldova ca observator, ca și cînd Basarabia s-ar afla în Balcani! Dar ce mai contează geografia pentru scumpul cotrocenar!
Vorbitorul a considerat că acest proces de cooperare este un răspuns la criza ce a urmat destrămării violente a Iugoslaviei. Și totuși, se simte fostul propagandist, care a declarat că președinția română a CEECP se obligă să ofere experiența proprie în procesul de integrare europeană a statelor care și-au exprimat dorința să adere la UE!
Hai, că-i tare! Noi am luat atîtea bobîrnace de la Comisia Europeană și toți comisarii trimiși ne-au tras de perciuni, ni s-a atras atenția că s-ar putea să pierdem și trenul 2007 (chiar dacă între timp opiniile acelorași oficiali s-au mai schimbat), dar uite că samariteanul președinte vrea să le ofere și celor din fosta Iugoslavie experiența noastră! Negativă. Păi ce, au ei Puwaci, Beurani, Mischii, Sechelarii și alți trăpași locali ai PSD ca să poată să înregistreze insuccesele noastre în ale integrării? Pot, eventual, să-i întrebe pe bulgari pentru că vorbesc o limbă apropiată, pentru că știu slavii sârbi că nici bulgarii nu vor să pună în plug cu noi.
Excelența sa, domnul președinte, e tare și în geografie pentru că a susținut, nu știm pentru cine, că nu ne mai situăm în regiunea sud-est europeană, ci în regiunea central-sud-europeană. Sperăm să fi auzit și geografii ca să facă modificările de rigoare, eventual într-un Congres internațional. Și ar mai trebui ca pentru anul școlar următor să fie modificate și manualele de geografie.
Drept consecință, organizația a cărei președinție o purtăm cu forță și creativitate să se numească CSECP în loc de SEECP. Și pentru că tot e la modă cuvîntarea despre terorism, președintele nostru a informat participanții și media internațională că are în vedere adoptarea unei Carte a Solidarității Antiteroriste între statele de acum, din Europa de centru-sud și cele din regiunea Mării Negre.
În încheierea alocuțiunii, președintele – geograf și-a exprimat speranța că măsurile ce vor fi convenite vor contribui la eficientizarea acțiunilor CSECP.
Așadar, fără a hotărî cei de față, reprezentantul nostru a și schimbat denumirea organizației?! Deh, avem președinția, așadar ne permitem o conducere autoritară. Problema care rămîne de lămurit este dacă și sârbii au înțeles ce și cum vine cu experiența noastră către UE, că li s-a schimbat așezarea geografică în Europa și că organizația regională are o nouă denumire. Bravo, nea Nelule, deveniși naș pentru amărăștenii ăștia de balcanici! Las’ că Tito, de acolo unde se află, nu poate să formuleze vreo ripostă. I-a venit mandatul mai devreme. (Jan NEGRU)
Lasă un răspuns