Mascații
• luptătorii de la DPIR acționează numai în situații limită, pentru restabilirea ordinii publice
Cînd toate posibilitățile de a prinde un infractor sau de a stinge un conflict sînt epuizate, cînd toate negocierile rămîn fără rezultat, cînd nimic nu se mai poate face, sînt chemați „Mascații” – ultimii care intră în scenă. Detașamentul de Intervenție Rapidă Bacău este format din băieți tineri, foști sportivi, cu o pregătire fizică și psihică făcută cu grijă. Îmbrăcați în combinezoane negre, cu fețele acoperite cu cagule, înarmați cu armament automat și pistol, „Mascații” – cum au fost numiți de cetățeni – sînt o forța a poliției care intimidează și care, în general, descurajează infractorii.
Cu trei ani în urmă, apăreau la nivelul polițiilor județene Detașamentele de Poliție pentru Intervenție Rapidă (DPIR), compus din trei grupe. Polițiștii care fac parte din aceste trupe sînt selectionați în funcție de capacitatea la efort mărit. Atît fizic cît și psihic. Sînt testați psihologic pe parcursul activităților. Viața fiecăruia depinde de a celorlalți. „Mascații” sînt, peste toate, foarte buni trăgători. Antrenamentele lor sînt foarte dure. Sînt nevoiți să tragă în condiții simulate de stres maxim. Cei care fac parte din detașamentul supranumit „Forța letală” se antrenează zilnic cîte patru ore. Aleargă cîte trei kilometri, fac exerciții de autoapărare, forță, pregătire de luptă, strategii.
Prezența luptătorilor DPIR pe străzi nu trece niciodată neobservată. În general, cînd sînt văzuți cum coboară din mașini, cu cagulele pe ochi, lumea li se dă din cale. Inspiră teamă, deși, în viața de zi cu zi sînt băieți simpatici. Au soții și copii, greutăți în familie, cei mai multi nu au case și recurg la artificii pentru ziua de mîine. În misiune, însă, sînt doar luptători. Cea mai mică greșeală poate fi fatală.
Ce face DPIR
Regulamentul de organizare și funcționare a DPIR este foarte clar: colaborează cu serviciile operative sau subunitățile teritoriale ale Jandarmeriei și alte forțe angrenate în îndeplinirea misiunilor; execută independent sau la ordin, intervenții, controale, filtre pe timp limitat în zone și medii rău famate ori pentru prevenirea și combaterea săvîrșirii unor infracțiuni cu violență; întărește dispozitivele de ordine; intervine operativ în zone sau cartiere în care s-au comis infracțiuni grave (răpiri, omucideri, atacuri armate, dezertări, evadări, amenințări cu bomba); asigură primele măsuri în cazul formelor de protest neautorizate și a acțiunilor turbulente; intervine pentru prevenirea și combaterea tulburării ordinii și liniștii publice, ale actelor individuale ale piromanilor, exhibiționiștilor, bolnavilor psihic etc.
La Bacău, activitatea DPIR s-a concretizat anul trecut în 436 patrulări, 236 pînde, 2.901 persoane legitimate, 675 percheziționate și 414 atenționate, 183 bagaje și 1.317 mașini controlate, 61 de gatere și 18 alte obiective verificate. În această perioadă, luptătorii DPIR au acționat și în 55 de acțiuni de menținere a ordinii publice, 57 pentru stoparea furtului de material lemnos, 16 pentru combaterea furturilor din buzunare, 17 pe linie de prostituție și proxenetism, două acțiuni pentru combaterea traficului de stupefiante. Unele din cele mai reușite și mai mediatizate acțiuni ale trupelor DPIR pe parcursul anului trecut s-au materializat în combaterea braconajului piscicol, la Horgești și Răcăciuni, și a racordării ilegale la rețeaua electrică, la Gura Văii și Corbasca. Numai anul trecut, Detașamentul Poliției de Intervenție Rapidă a adus la bugetul statului, prin amenzile aplicate, aproape 900 de milioane de lei, și au confiscat material lemnos în valoare totală de peste două miliarde de lei. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns