Exigența inexplicabilă a unor magistrați de la Curtea de Apel Bacău a condamnat la moarte un deținut din Penitenciarul Bacău, bolnav de cancer. Instanța a casat o hotărâre a Tribunalului, prin care a fost întreruptă executarea pedepsei din motive medicale și pentru ca deținutul să poată beneficia de tratamente adecvate, și a dispus reîncarcerarea bolnavului, ignorând total expertiza medicală care confirma diagnosticul de cancer. La câteva luni de la întoarcerea în arest, deținutul a murit. Familia acestuia este hotărâtă să deschidă acțiune la CEDO pentru încălcarea clară a dreptului la viață.
Cătălina CHIFU
Florin Liviu Dorneanu (48 de ani) a fost condamnat nu doar la închisoare, ci și la moarte de o instanță care a ignorat că și deținuții au drepturi – la tratament și la viață. O expertiză medicală a confirmat că deținutul nu se preface, chiar suferă de cancer, dar instanța nu a ținut cont de aceasta și l-a reîncarcerat în Penitenciar unde, se știe, nu există medicamente și nici posibilitatea acordării unui tratament de specialitate.
Dorneanu a fost unul dintre inculpații cercetați în celebrul dosar „Banca Transilvania”, proces care a durat mai bine de zece ani. În februarie 2013, prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, Dorneanu a fost condamnat, pentru înșelăciune, la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare cu executare. Din perioada în care se judeca recursul, la sfârșitul anului 2012, Florin Liviu Dorneanu se afla sub tratament și investigații medicale, fiind internat în mai multe spitale din cauza bolilor grave de suferea. Chiar înainte de a fi arestat – pe 4 martie 2013, Dorneanu a stat internat în Spitalul Județean de Urgență Bacău, Secția Oncologie. Dat fiind starea gravă în care se afla, avocatul său, Ioan Popa, a cerut în instanță întreruperea executării pedepsei pentru 3-6 luni, atrăgând atenția că deținutul nu poate continua tratamentul în arest și că nu va supraviețui. „Având în vedere că petentul nu ar putea continua tratamentul și procedurile medicale de specialitate în detenție, solicităm efectuarea unei expertize medico-legale care să aibă în vedere starea bolnavului și documentația medicală, expertiză pe baza căreia executarea pedepsei să fie amânată până când starea petentului se ameliorează și nu mai sunt necesare procedurile speciale” – a explicat în cerere avocatul Ioan Popa. În susținerea solicitării au fost depuse acte medicale de la Institutul Oncologic București, care confirmă diagnosticul principal de tumoră malignă a prostatei, de la Spitalul Județean de Urgență Bacău – Secția Oncologie unde a fost internat, în ianuarie, pentru continuarea chimioterapiei și, în februarie, pentru începerea radioterapiei. SJU a confirmat de asemenea că Dorneanu se afla în evidența cabinetului Oncologic din ianuarie 2013, când a fost preluat de la Institutul Oncologic București cu diagnosticul neoplasm al prostatei neoperat, leziuni secundare osoase. „De menționat că pacientul are de efectuat un tratament oncologic complex chimio-radio-hormonoterapie și pe data de 11.03.2013 este programat pentru consult radioterapie în vederea stabilirii schemei de tratament pentru radioterapie” – arată SJU într-o adresă depusă la Tribunal. Mai mult decât atât, Penitenciarul Bacău trimite o informare instanței în care precizează că Dorneanu „nu a putut fi prezent la instanță la termenul din 2.04.2013, fiind internat în Penitenciarul Spital București-Rahova”, spital care, de asemenea, trimite referat medical cu diagnosticul neoplasm de prostată cu metastaze osoase, adenom de prostată.
Tribunalul a ținut cont de expertiza medicală și l-a pus în libertate
Avocatul Ioan Popa a explicat la prima instanță – Tribunalul Bacău – că Liviu Dorneanu trebuie să facă tratamente, chimioterapie și radioterapie la mai multe spitale din țară și a solicitat o expertiză medico-legală pentru a se stabili dacă bolile de care suferă Dorneanu pot fi tratate în rețeaua medicală a Administrației Naționale a Penitenciarelor. Raportul expertizei făcute la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, din aprilie 2013, este cât se poate de concludent: „Pacient diagnosticat cu adenocarcinom prostatic cu determinări secundare osoase și posibil hepatice, cu anemie secundară, multiple fracturi costale bilaterale, calculi în ambii rinichi. De menționat că pacientul a prezentat complicații hemoragice cu hematom subdural și hemoragii retiniene în urma unei trombocitopenii severe. Patologia gravă pe care o prezintă necesită pentru supraviețuire supraveghere medicală și tratament complex, de strictă specialitate (oncologic, radioterapie) care se poate efectua numai prin internare în clinici de profil, aparținând Ministerului Sănătății. Rămâne la latitudinea instanței alegerea modalității prin care se poate realiza tratamentul recomandat, respectiv fie prin întreruperea executării pedepsei pe o perioadă de trei luni, fie prin internare cu pază asigurată de către ANP” – este concluzia expertizei medicale. Tribunalul Bacău a ținut cont de această recomandare, de starea gravă a deținutului, și pe 25 iunie 2013 a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei pentru o perioadă de trei luni și a dispus punerea de îndată în libertate a lui Liviu Dorneanu.
A murit la patru luni după ce a fost reîncarcerat
Expertiza medicală a INML nu i-a impresionat pe magistrații de la Curtea de Apel care, la sfârșitul lunii august 2013, au admis recursul DNA, au anulat hotărârea Tribunalului și au respins ca nefondată cererea de întrerupere a executării pedepsei. Doi din cei trei magistrați de la Curtea de Apel au mers pe mâna DNA, care a fost de părere că tratamentul recomandat se poate realiza și în detenție, prin internare în clinici ale Ministerului Sănătății, cu paza asigurată de ANP. Cel de-al treilea judecător din completul Curții de Apel, Silviu Anti, a făcut opinie separată, declarându-se în favoarea întreruperii executării pedepsei: „Rațiunea instituirii cazului de amânare/întrerupere executare pedeapsă este aceea de a da o formă concretă principiului umanismului procesului penal – a motivat judecătorul Silviu Anti – tocmai în considerarea acelor cazuri excepționale, în care condamnați definitiv sau deținuți prezintă afecțiuni medicale deosebit de grave, ce le pun viața în pericol, iar tratarea lor nu se poate efectua în sistemul medical al ANP. Consider că gravitatea afecțiunilor medicale de care suferă Dorneanu Liviu Florin poate fi ameliorată cu șanse reale. (…) Apreciez că tratarea sa medicală în stare de libertate, cu toate obligațiile impuse de lege, este cât se poate de indicată pentru respectarea dreptului la viață al acestuia.”
Curtea de Apel a dispus rearestarea lui Dorneanu și trimiterea în Penitenciarul Bacău. Mai puțin de patru luni a rezistat deținutul în arest. Liviu Dorneanu a murit anul trecut, în ajunul Crăciunului, la Spitalul Județean de Urgență Bacău. „Dacă îl lăsau în libertate să urmeze tratamentul, acest om ar mai fi trăit – spune, revoltat, avocatul său, Ioan Popa. Este inuman ce s-a întâmplat! În Penitenciar este imposibil să supraviețuiești cu o asemenea boală, tratamentul a fost întrerupt de multe ori. Îl luau din arest, îl internau cu pază, apoi îl aduceau iar în arest. L-au purtat ca pe o rufă murdară ba la Iași, ba la Vaslui. Avea dreptul la un tratament adecvat și nu ar fi murit. Avea dreptul la viață. Internarea sub pază și întoarcerea în arest, rigorile Penitenciarului nu pot fi suportate de un om cu o boală atât de gravă. Dreptul la viață s-a călcat în picioare și voi face acțiune la CEDO în numele copilului lui.”
Dorneanu nu este singurul deținut căruia i se încalcă drepturile în Penitenciarul Bacău sau de către instanțele de judecată. Familia lui Alexandru Bujor, un tânăr condamnat pentru omor, se luptă de mai bine de un an să obțină o expertiză medicală care să ateste că băiatul a înnebunit în arest, însă instanțele din Bacău au respins cererile. Magistrații au văzut că tânărul a ajuns la o greutate de aproape 30 de kilograme, că nu își recunoaște uneori familia sau avocatul, are un comportament ciudat, că este bătut crunt, dar nu au considerat că se impune o expertiză medicală.
vlad tepes a zis
Bravo domnule Silviu Anti..se vede meseria !!..Se spune ca nu e bine sa doresti raul nimanui..Numai cine a simtit efectul otravurilor injectate in vena poate sti ce dureri cumplite se resimt dupa .. Si toate eforturile pentru cateva zile , luni sau clipe in plus de viata .. ! Hartia suporta orice .. si decizii lipsite de logica si rautatea umana dus la extrem sub semnul impartirii dreptatii .. !Nimeni nu e mai presus de judecata divina .. !! Sa traiesti cu sentimentul unei culpabilitati si sa visezi noaptea ca faci citostatice sau cobalto terapie .. e un vis pe care , probabil nu ar fi rau sa-l traiasca multi dintre noi indiferenti la suferinta care inalta sufletul in ceruri in ajun de sfanta sarbatoare .. .. ! Exista judecata si in ceruri si pentru rudele ramase pe pamant…