• oamenii povestesc cum s-au ascuns prin dulapuri și pe unde-au apucat, în momentul în care natura s-a dezlănțuit • contabilul primăriei din Izvoru Berheciului spune că, în timp ce completa niște acte la serviciu, „geamurile s-au spart, ușa a fost smulsă din balamale, iar clădirea parcă era mișcată de cineva” • culturile oamenilor au fost compromise în totalitate • în week-end, zeci de familii au rămas în beznă
Furtuna, grindina și ploaia de la sfîrșitul săptămînii au afectat 400 de case și au distrus culturile agricole de pe 1500 hectare, în proporție de 80 la sută. De asemenea, liniile electrice și telefonice au fost rupte fie de copacii căzuți peste ele, fie în momentul în care stîlpii de înaltă tensiune au fost culcați de vînt.
Acoperișuri smulse, case dezvelite, copaci sfîrtecați, geamuri sparte, stîlpi de înaltă tensiune culcați la pămînt. Acesta a fost coșmarul locuitorilor din comuna Izvorul Berheciului, în seara zilei de vineri. Și peste toate s-a așternut bezna, pentru că liniile electrice au fost rupte și în fiecare căsuță ardea cîte o lumînare. Chiar și la primărie, evaluarea dezastrului se făcea la lumina lumînărilor. Geamurile sînt sparte și perdelele flutură în vîntul de după furtună. Apa băltește în birouri, calculatoarele sînt arse și actele ude stau răvășite.”Eram în birou cînd a început furtuna. Aveam impresia că împinge cineva clădirea. Apoi s-au spart geamurile și vîntul a smuls ușa de la birou. M-am dus în alt birou la secretară, iar cînd ne-am întors, totul era în apă”, ne-a declarat contabilul primăriei din Izvoru Berheciului. Furtuna nu a durat mai mult de 15-20 de minute, însă a fost atît de puternică, încît părea că a ținut o veșnicie. „A început un vînt puternic, apoi a venit ploaia și grindina cît oul de găină. Cînd am văzut ce se întîmplă, îmi venea să plîng. Acoperișurile zburau, eternita este spartă toată. Sînt 270 de case afectate, la care nu am mai pus și gospodăriile anexe. Iar ca suprafață agricolă sînt distruse culturile de pe 700 de hectare”, ne-a declarat Ion Ciuche, primarul comunei Izvorul Berheciului. Oamenii au încercat să se salveze cum au putut, însă au rămas neputincioși. Casa lui Gheorghe Pușcuță a rămas fără acoperiș. Toată tabla este adunată ghem în șantul din fața porții, iar cea care a mai rămas pe casă este strînsă în jurul intrării în pod. O parte din acoperiș atîrnă pe stîlpul de înaltă tensiune din fața casei, rupt și el de vînt, și stă gata să cadă.”Eram în casă, ne-am speriat, dar ce puteam face?. Fata s-a ascuns în dulap, și băieții erau pe cîmp după vaci. Noroc că nu ne-au murit animale, că și așa nu mai avem nimic”, spune, cu lacrimi în ochi, o localnică.
Primăria, școala, grădinița, dispensarul și căminul cultural au avut
și ele de suferit. „Lucrările de igienizare și reparațiile la școală erau
gata în proporție de 90%. Acum să vedem dacă putem să remediem stricăciunile pînă la începutul anului școlar, pentru ca cei 200 de copii să poată începe școala. Dacă nu, să găsim o soluție împreună cu Inspectoratul Școlar”, ne-a declarat Georghe Bertea, director coordonator la școala din Izvorul Berheciului. În noaptea de vineri spre sîmbătă, jandarmii au păzit clădirile, care aveau geamurile sparte. „Păzim școala, primăria, dispensarul și grădinița pentru că au geamurile sparte de furtună și nu vrem să se fure din incintă”, ne-a declarat sergentul Gigi Șufaru, de la Detașamentul Mobil al Jandarmeriei Bacău.
La patru ore dupa furtună, în șanturile din Izvorul Berheciului încă
mai era grindina cît oul de găină. Printre bucățile de gheață zăceau, de-a valma, merele și celelalte fructe. Din apa topită se ridică ceața, ce ascunde sub vălul ei nenorocirea. Zorii au adus însă cruda realitate la lumină. (Dan MUNTEAN)
Sătenii din Văleni nu se mai pot duce la biserică
Vremea capricioasă a făcut pagube însemnate și în alte localități, nu doar în comuna Izvoru Berheciului. Potopul care s-a abătut asupra comunei Parincea a „măturat” totul în calea lui. Aproximativ 250 de hectare de porumb au fost afectate în proporție de 30%, în timp ce Elena Bucătaru a rămas fără casă, după ce un perete al acesteia s-a prăbușit pur și simplu ca urmare a infiltrării apei. Cele mai mari probleme au venit însă, dinspre drumuri, nu mai puțin de trei căi de acces fiind, practic, impracticabile la această oră. Sătenii din Văleni au fost puși în imposibilitatea de a mai ajunge la biserica din sat, după ce apa a „mîncat” efectiv drumul pe o distanță de aproximativ un kilometru. Nici accesul spre Năstăseni nu este mai facil, în condițiile în care, la ieșirea din Parincea, drumul județean DJ 243 este brăzdat de ravene pe o distanță de 500 de metri. Al treilea drum care a avut de suferit serios de pe urma ploilor torențiale este DJ 252 B, adică șoseaua care trece prin centrul comunei și face legătura, prin Nănești, cu comuna Pîncești. Asfaltat în urmă cu vreo 20 de ani, acesta nu a fost reparat niciodată, motiv pentru care, în urma potopului de alaltăieri, găurile din asfalt au ajuns să aibă jumătate de metru adîncime și un diametru identic. „Pur și simplu nu se mai poate circula decît dacă cineva se încumetă să intre cu mașina în groapă, să coboare de la volan și să o scoată de acolo. Vom încerca să punem niște balast, dar nu știu ce efect va avea acest lucru”, ne-a declarat primarul de Parincea, Guță Știucă. (Eduard CUCU, Elena SOLOMON)
71 de localități au rămas fără curent în week-end
Ploile torențiale și vînturile puternice au lăsat în beznă zeci de localități. După ce joi spre vineri noaptea, 86 de localități de pe ruta Sănduleni – Bacău au rămas fără alimentare cu energie electrică, vineri, rafalele puterice de vînt însoțite de descărcări electrice și ploi torențiale au afectat instalațiile electrice care alimentează localitățile de pe Valea Siretului. Într-un interval de 36 de ore, șase stîlpi de medie tensiune au fost rupți, iar trei linii de medie tensiune au devenit inutilizabile. În total, în zona de est a județului au rămas nealimentate, la sfîrșitul săptămînii, 71 de localități. Cea mai afectată a fost zona Podu Turcului, unde căderea a patru stîlpi a lăsat în afara circuitelor electrice zeci de sate. Probleme au fost și în comuna Plopana, unde vîntul puternic a distrus, de asemenea, doi stîlpi de medie tensiune. „Intervențiile în localitățile rămase fără curent au fost deosebit de dificile, din cauză că a plouat mult, iar utilajele nu au putut ajunge pentru remedierea defectelor. Este cazul satului Ițcani, unde zilele trecute nu se putea ajunge decît călare pe cai. În această localitate nu vom putea interveni decît în momentul în care pămîntul se va mai zvînta”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt de la Sucursala Electrica Bacău. Ieri, în afara satul Ițcani din comuna Plopana rămăseseră în beznă și satul Satu Nou din comuna Colonești, precum și satul Băimac din comuna Izvoru Berheciului. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns