– sustine deputatul bacauan Mihai Banu, cu referire la proiectul Bugetului de stat pe 2009
Domenii considerate de toata lumea prioritare in dezvoltarea economico-sociala a Romaniei, agricultura si dezvoltarea rurala au fost lasate pe ultimul plan de strategia si proiectul de buget de stat intocmite de actualul Guvern. Proiectul de buget se afla, acum, pe masa parlamentarilor, pentru a fi aprobat. Opozitia din Parlament crede, insa, ca lejeritatea pe care o au partidele de la Putere in Legislativ va pune in mare pericol cele doua domenii, pentru ca Bugetul le aloca, in actuala forma, extrem de putini bani, comparativ cu alte domenii.
„Toata lumea tipa ca e criza economica, iar scuza cea mai mare, cind e vorba de asezarea bugetului pe o strategie sau pe un program anticriza este ca nu sint bani – spune deputatul liberal Mihai Banu. Dar, daca intram in interiorul bugetului, constam ca suma propusa sa fie adunata la Buget in acest an este repartizata pe anumite interese”. Din punctul de vedere al liberalilor, patru domenii ar fi trebuit sa fie prioritare in proiectul de Buget: Invatamintul, Sanatatea, Agricultura si dezvoltarea rurala si Infrastructura. „Daca analizam fiecare capitol – a precizat deputatul bacauan – constatam ca Invatamintul primeste 5,8% din Produsul Intern Brut (PIB), iar Agricultura 0,73%. Cine crede, insa, ca Romania poate iesi din criza fara Dezvoltare rurala se inseala. In proiectul de Buget scrie ca Agricultura va primi 1,47% din PIB, dar s-a facut o mica smecherie: au trecut aici si prefinantarile pentru fondurile europene. Noi, anul trecut, nu le-am prins, pentru ca a fost un imprumut de la Fondul de privatizare si am dat banii inapoi ulterior”. Regula in finantarile europene este asa: plateste, initial, statul si finantarea vine dupa aceea din fondurile europene. Bugetul Agriculturii este de 7,709 miliarde de lei. Dar din care 3,9 miliarde sint prefinantari pentru fonduri europene, ceea ce nu trebuia inclus in Buget. Guvernul a facut-o numai pentru a se demonstra ca Bugetul lui 2009 e mai mare ca cel din 2008.
Cum omoara Infrastructura Agricultura
Cunoscatorii spun ca nu poti face treaba cu mai putin de un miliard de euro in Agricultura si Dezvoltatre Rurala . Acest domeniul are nevoie de cel putin 3,5% din PIB. „Degeaba dai bani la infrastructura rurala pe invatamint – a opinat Mihai Banu -, daca in urmatorii ani satele se vor gol, iar scolile vor ramine goale si ele. La fel si dispensarele. In vremuri de criza, trebuia pusa la punct o strategie anticriza, structurata pe cele patru domenii pe care le-am amintit, deja. In Buget, pina la 23 de miliarde de euro sint bani aruncati pe apa simbetei, pe fel si fel de oficii, institutii etc. Noi nu spunem ca nu avem nevoie de turism in Romania, dar nu era nevoie de dat la Turism, tocmai acum, atitia bani, pentru ca daca nu dezvoltam, intii, ruralul, unde ducem turistii? Romania ar trebui sa faca din gospodaria traditionala o mare atractie turistica, pentru ca Europa dezvoltata nu mai are asa ceva”.
Sintem nepregatiti si pentru etapa a doua a PAC
Politicienii din PNL cred, insa, ca marea nenorocire va fi alta. Nu am invatat din experienta perioadei 2000 – 2006, spun ei, si am pregatit prost aderarea la Uniunea Europeana (UE), Capitolul 7 din Tratatul de aderare, care se refera la Politicile Agricole Comunitare (PAC). Dar, culmea, nu pregatim Romania, cum trebuie, nici pentru etapa a doua a PAC, care va incepe la 1 ianuarie 2014. „Daca nu stim exact pe cine finantam atunci – a mai opinat deputatul liberal -, nenorocirea va fi foarte mare. Si unii dintre membrii partidelor de la Putere, din Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice a Camerei Deputatilor, au recunoscut ca daca avem un asemenea buget in Agricultura si Dezvoltare rurala sint si ei in opozitie cu politica Guvernului”. In concluzie, Guvernul isi bate joc de un sector prioritar – cred politicienii liberali. O strategie, de orice fel, trebuie sa aiba obiective, buget, institutii si beneficiari foarte bine delimitati, iar o asemenea strategie nu exista la actualul Guvern, care a tinut cont numai de anumite interese. De unde si accentul mare pe dezvoltarea infrastructurii, unde se pompeaza multi bani, ochiti de unii acoliti ai Puterii.
Lasă un răspuns