Producătorii agricoli vor fi despăgubiți și de stat
• agricultorii băcăuani au pierdut anul trecut peste patru miliarde de lei, despăgubiri ce ar fi trebuit să vină de la buget • sînt însă șanse foarte mari ca statul să acorde, în cele din urmă, compensațiile materiale promise • Direcția Agricolă a centralizat datele din teritoriu și a făcut propuneri pentru desdăunare la Ministerul Agriculturii
Agricultorii băcăuani așteaptă și acum ca autoritățile să se țină de cuvînt și să-i despăgubească pentru culturile distruse de seceta de anul trecut. Astfel de despăgubiri nu vor fi primite, însă, de producătorii care nu și-au asigurat culturile agricole de anul trecut. Emil Munteanu, directorul firmei de asigurări Agras Bacău, spune că pentru 2003 au fost asigurate culturile de pe aproximativ 3.000 de hectare. O influență în această ascensiune a asigurărilor a avut-o Legea 381/2002, privind asigurările agricole, prin care statul urma să-i despăgubească pe agricultori pentru suprafețele calamitate.
Potrivit reglementărilor legale, producătorii agricoli trebuie să achite 80 la sută din valoarea primelor la încheierea contractului cu societățile de asigurare pentru a beneficia de subvenția de primă, în valoare de 20 la sută, acordată de la buget.
Producătorii agricoli care au încheiat contracte cu societățile de asigurări după data de 15 decembrie 2002 – termen-limită prevăzut de normele metodologice de aplicare a Legii 381/2002 – nu au de primit despăgubiri în caz de calamități naturale în agricultură. Conform Legii 381, statul a acordat desdăunări pentru pagubele produse de gerul din iarna trecută. Pentru culturile calamitate total, s-a emis o hotărîre de guvern, prin care Bacăul a fost inclus în aria calamitată. Au fost afectate culturi de grîu, orz, orzoaică și rapiță. În județul Bacău, au fost calamitate de ger, în totalitate, culturi de pe 625 de hectare, iar parțial, de pe 167 de hectare. Pentru culturile afectate parțial nu s-au acordat deloc despăgubiri, iar agricultorii care s-au trezit cu producțiile distruse total au primit, pentru pagube de aproape patru miliarde de lei, desdăunări de circa 1,8 miliarde de lei. Suprafețele calamitate au fost mult mai mari, iar pagubele reale au depășit zece miliarde de lei, dar documentația pentru despăgubiri s-a făcut numai pentru terenurile asigurate, conform legislației.
Producătorii ar trebui să-și recupereze 70 la sută din cheltuieli
În cazul calamităților naturale, producătorii agricoli ar trebui să primească despăgubiri de la buget, în timp ce pentru factorii naturali de risc banii ar trebui încasați de la societățile de asigurări la care au încheiat polițe. Caracterizarea și încadrarea în categoria de calamitate naturală au fost realizate de Ministerul Agriculturii și aprobate prin hotărîre a Guvernului. Potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii 381, despăgubirile se acordă producătorilor agricoli pentru culturile agricole și plantațiile afectate de calamități naturale numai pentru daune ce depășesc 30 la sută din producție. Nivelul maxim al despăgubirilor este de 70 la sută din cheltuielile efectuate pînă la data producerii fenomenului. Pentru a beneficia de despăgubiri ar fi trebuit respectate termenele prevăzute de lege, și anume expertizarea daunelor să se realizeze în cel mult 48 de ore de la producerea evenimentului (în cazul morții animalelor, păsărilor, familiilor de albine și peștilor) și în cel mult trei zile de la producerea fenomenului pentru culturile agricole și plantații. Prevederile legale s-au respectat pe deplin vara trecută, cînd seceta a făcut ravagii în județ. Seceta a distrus culturile de pe mai mult de 20.000 de hectare de teren, dar despăgubiri ar fi trebuit acordate numai pentru cele asigurate, adică pentru 1.200 de hectare. Inițial, nu s-a acordat nimic, deoarece județul nu a fost declarat zonă calamitată. În acest fel, agricultorii băcăuani pierdeau peste patru miliarde de lei. Lucrurile sînt însă pe cale de rezolvare, deoarece județul nostru a fost inclus într-o nouă Hotărîre de Guvern ce îi recunoaște statutul de zonă calamitată. Direcția Agricolă Bacău a centralizat toate datele și a trimis către Ministerul Agriculturii propuneri pentru desdăunări. Deocamdată, nu se cunosc sumele ce vor fi acordate, dar, în celelalte județe unde s-au acordat despăgubiri, sumele au fost de aproximativ 3,8 milioane de lei pentru hectarul de grîu, 3,2 milioane de lei sau pentru cel de orz. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns