• vara aceasta a fost dezastru în lanurile de grîu
Pîinea cea de toate zilele a băcăuanilor se va scumpi într-un viitor nu prea îndepărtat. Chiar dacă nu este indicată o dată precisă, intenția producătorilor din domeniu se va materializa, chiar dacă cu ceva întîrziere. Cel mai mare producător, Pambac, are o astfel de intenție, iar societatea dă deseori tonul în domeniu.
La nivelul județului Bacău, producția de grîu a fost realmente dezastruoasă. Pe cele aproape 19.000 de hectare cultivate abia dacă s-au obținut 30.000 de tone. Aceasta reprezintă abia 25% din ceea ce se obține de regulă într-un an agricol bun în județ. Trebuie reținut însă că nici în anii buni producția locală nu asigură necesarul societăților de morărit și panificație. Numai Pambac are nevoie de circa 140.000 de tone de grîu pe an, adică peste ce se poate obține în condițiile actuale în județ. Mai mult, nu tot grîul obținut în județ este panificabil. Drept urmare, firmele de profil se aprovizionează din sudul țării. Anul acesta este însă o situație specială. Capriciile meteorologice – înghețul timpuriu, încălzirea bruscă a vremii, căldurile excesive după o iarnă extrem de lungă – au dijmuit serios producția de grîu peste tot în țară. De aceea, materia primă pentru producerea pîinii de toate zilele nu se mai găsește prea ușor la noi. Pentru a preveni o criză a grîului, Executivul a decis nu demult să importe un milion de tone de grîu fără taxe vamale. De aici însă a început o sarabandă a declarațiilor.
Pîinea se scupește pe declarații și pe interese
Inițial, o parte din marii producători autohtoni din domeniul panificației se tot plîngeau că materia primă se scumpește la intern. În parte, aveau dreptate, întrucît prognozele sumbre au ridicat prețul grîului și pe piața liberă și la cel din silozuri. Ba unii chiar s-au grăbit să scumpească pîinea, pe motiv că nu este grîu. Anunțul privind importul fără taxe vamale nu a potolit lucrurile. Era ca și cum și pe piața modială a acestui produs s-ar fi produs cine știe ce salt de prețuri. De aici și pînă la declarații catastrofice nu a fost decît un pas.
Realitatea este cu totul și cu totul alta. Pe piața internațională nici pomeneală de vreo criză a grîului, dimpotrivă. Anul precedent a fost un an bun, așa că la nivel mondial s-a înregistrat chiar supraproducție, care a ținut bine prețurile în frîu. Numai că de la realitatea de pe mapamond și pînă la cea românească, lucrurile trec prin interesele producătorilor, angrosiștilor și chiar ale societăților de morărit și panificație. „Există o criză a grîului, dar la nivel regional. A fost un an cu capricii meteorologice, dar nu la scară planetară. Prin urmare, există grîu la import. Numai că ieșirile în presă, chiar la nivel ministerial, au aprins lucrurile, în loc să le rezolve. Prin urmare, au apărut efecte chiar atunci cînd vrem să importăm, pentru că partenerii de la extern îl urmăresc pe ministrul Agriculturii, nu pe mine sau pe altcineva asemeni mie. Așa că furnizorii au ajuns la concluzia că avem probleme și în acest caz nu ai prieteni, ci parteneri de afaceri care vor să cîștige bani, nu să facă acte de caritate. Practic, aș putea spune că s-au încălcat legile concurenței cu aceste declarații, pentru că trebuie să fim conștienți că pot exista înțelegeri, chiar dacă tacite, asupra prețurilor de vînzare în situații de criză”, ne-a spus președintele Pambac, Răducan Ion. Un exemplu grăitor în această direcție este chiar declarația minsitrului Ilie Sîrbu, care a spus că se va importa grîu la 140 de dolari pe tonă. Numai că pe piață se găsea și grîu mai ieftin, dar „disponibilitatea” înaltului funcționar guvernamental a ridicat prețul pînă la nivelul de mai sus, adică cu pînă la 30 de dolari.
Se așteaptă scumpirea pîinii în viitorul apropiat
Ca urmare a conjunturii create, este sigur că pîinea se va scumpi. Președintele Pambac spunea la un moment dat că va importa 50.000 de tone de grîu, ca să-și asigure necesarul de materie primă. Acum nu mai este chiar așa optimist și spune că s-ar putea să aducă mai mult grîu din import. Dar la prețul de 140 de dolari tona se prevede o scumpire a pîinii. „Nu ascund nimănui faptul că pîinea se va scumpi, problema este cînd și cu cît. Deocamdată, mai am ceva rezerve de materie primă, dar aceasta se va epuiza într-un timp oarecare. Iar dacă ajung la grîu scump, ridic prețul produselor”, a spus șeful fabricii băcăuane de pîine. Totuși, dacă pînă la 120 de dolari tona de grîu și fără alte influențe franzela Neptun de 500 de g putea rămîne la actualul preț, de 9.000 de lei, la 140 de dolari tona de grîu prețul va crește. Rămîne de văzut cu cît. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns