Codul de procedura fiscala, sistemul declarativ si modificarile legislative aplicabile in anul fiscal 2012 au facut, luni, 5 martie, obiectul mesei rotunde organizate de filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), cu sprijinul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP). Profesionistii contabili s-au intilnit, pe aceasta tema, cu Zoana Sarghi, seful Biroului asistenta pentru contribuabili, si Elena Barbieru, consilier superior in institutia fiscala bacauana. O prima problema analizata a fost a implicatiilor nerespectarii calendarului depunerii declaratiilor fiscale, traduse prin aplicarea de amenzi usturatoare.
„Practic – a spus presedintele filialei CECCAR, Marcel Bulinschi – au fost dezbatute calendarul obligatiilor fiscale pentru luna martie, sistemul declarativ aplicabil in acest an fiscal, dar si modificarile aparute in legislatia fiscala in anul 2012, in special la articolul 52 din Codul fiscal si Ordinul ministrului Finantelor 247/2012 prin care se stabileste procedura unitara pentru aplicarea prevederilor articolului 52. De asemenea, au fost dezbatute modificarile la Codul de procedura fiscala prin Ordonanta Guvernului 2/2012 si au fost facute precizari privind depunerea situatiilor financiare aferente anului 2011 si a Declaratiei privind impozitul pe profit aferent anului trecut”.
De altfel – a anuntat Zoana Sarghie -, materiale consultative care cuprind precizari cu privire la noutatile din sistemul legislativ referitor la domeniul fiscal sau calendarele fiscale sint postante si pe site-ul propriu al DGFP Bacau.
Duhul blindetii, versus rigoarea legii
„Cel mai important, in fiecare luna – a spus seful Biroului consultatii contribuabili – este calendarul fiscal, prin care profesionistii contabili marcheaza obligatiile pentru depunerea in termen a declaratiilor si pe cele privind plata obligatiilor. Insistam pe acest calendar al obligatiilor pentru ca amenzile care sint aplicabile in cazul nedepunerii declaratiilor sint destul de mari, iar in aceasta perioada de criza economico-financiara vrem ca toti contribuabilii sa fie foarte bine informati. Noi am folosit, pina acum, metode mai blinde pentru a determina respectarea termenelor, dar acum legiuitorul a fost mai ferm si a stabilit aplicarea de amenzi.” In acest sens, Declaratia fiscala 112 poate fi depusa lesne pe internet, in baza certificatului digital pe care trebuie sa-l detina fiecare profesionist contabil. Din septembrie 2011, printr-o modificare la Codul fiscal si la Declaratia fiscala 390, sanctiunile aplicate sint exprimate nu in procente (2%), ci ca suma. „Noi – a mai precizat Zoana Sarghi – am facut un «inventar» al contribuabililor care nu au depus declaratiile fiscale si ei nu sint chiar putini. Noi am facut notificarile cuvenite, am calculat majorarile care se aplica, dar in unele cazuri a fost nevoie si de aplicarea de amenzi, de la caz la caz. Nu lasati nicio declaratie nedepusa, pentru ca in toate cazurile se aplica amenzi”. La o alta intilnire cu profesionistii contabili, reprezentantii Fiscului au promis sa vina chiar cu tot esichierul amenzilor care pot fi aplicate in astfel de cazuri. Numai pentru nedepunerea in termen a Declaratiei fiscale 394, amenda ajunge si la14.000 de lei.
Facilitati la plata datoriilor, pina in iunie
Neplata la termen a obligatiilor fiscale inseamna o povara foarte mare pentru contribuabili. Anul trecut au fost acordate unele facilitati fiscale pentru cei care se aflau in situatia de a nu fi putut sa-si achite aceste obligatii, dar putini contribuabili bacauani au accesat aceste facilitati. „Doar jumatate din aceste facilitati – a spus Zoana Sarghi – se mai acorda in continuare, pina pe 30 iunie, deci numai pe jumatate din ce se putea scuti pina la 31 decembrie. Iar majorarile de intirziere pot depasi nelimitat nivelul debitului. In plus, se aplica si penalitati de intirziere la plata. De aceea, noi vrem o foarte buna comunicare cu toti contribuabilii, inclusiv prin intermediul contabililor”. In cazuri extreme, a contracta un credit bancar pentru plata datoriilor este mai avantajos decit a plati penalitatile. Creditul fiscal este mai scump decit cel bancar.
Pina acum, 80% dintre contribuabilii la Fisc au depus declaratiile fiscale cerute la termen. Sincopele apar mai ales in cursul trimestrului calendaristic.
Lasă un răspuns