Universitatea „Vasille Alecsandri” din Bacau a găzduit manifestarea „Dezvoltare rurala prin energie regenerabilă” din cadrul proiectului IN2RURAL – innovative practices in renovable energies to improve rural employability (Practici inovative în domeniul energiilor regenerabile pentru creşterea angajării în mediul rural).
Acțiunea, desfășurată în cadrul proiectului IN2RURAL – Innovative practices in renovable energies to improve rural employability (Practici inovative în domeniul energiilor regenerabile pentru creşterea angajării în mediul rural), promovează practici inovatoare în sectorul energiilor regenerabile pentru a îmbunătăți capacitatea de inserție profesională a studenților în zonele rurale din Bacău (România), Castellón (Spania) și Gyöngyös (Ungaria).
IN2RURAL este un program Erasmus+, Key Action 2, Cooperare pentru inovare si schimb de bune practici, coordonat de Universitatea Jaume I din Spania. Originea acestui proiect este Programul intensiv Erasmus „IT Forest – Innovative Training in Forest Biomass for Sustainable Rural Development” – (http://www.itforest.uji.es/), desfășurat ca un parteneriat între Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Károly Róbert University College, Ungaria și Universitat Jaume I., Spania.
Locurile de muncă generate de acest domeniu de activitate sunt considerabile ca număr și se prevede posibilitatea creării altora în zonele rurale.
Parteneriatul IN2RURAL integrează universități publice și IMM-uri din Spania (Universitat Jaume I și Heliotec), România (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și General Electric) și Ungaria (Karoly Robert Főiskola și Geolin).
Manifestarea găzduită de universitatea băcăuană a avut ca invitați specialiști din diverse domenii de activitate: învățământ, administrație, agenții de dezvoltare, spin-off-uri, societăți comerciale. Prezentările acestora au avut în prim plan energia regenerabilă ca posibilitate de dezvoltare a zonelor rurale.
În acest sens, ing. Florin Andronescu, directorul Agenția Locale a Energiei Alba a prezentat un proiect demonstrativ de utilizare a energiei din surse regenerabile în mediu rural, concretizat în construcția unei stâni turistice în comuna Pianu, Alba, independentă energetic pe baza a două surse, eoliană și fotovoltaicaă.
Proiectul comunei Mărgineni (iluminat stradal fotovoltaic) a fost prezentat de ing. Ionuț Ioja, specialist în cadrul Primăriei Mărgineni. Alte soluții privind iluminatul public fotovoltaic au fost prezentate de dr. ing. Catalin-D. Galatanu, profesor la Unniversitatea „Gheorghe Asachi” din Iași. Și pentru că orice sistem fotovoltaic presupune acumulare de energie, comunicarea privind eficientizarea sistemelor de stocare susținuță de dr. ing. Ștefan Ursache din cadrul spin-off „Innovative Green Power” al Unniversității „Gheorghe Asachi” din Iași a întregit imaginea sistemului de producție și utilizarea energiei regenerabile dorit pentru dezvoltarea zonelor rurale.
Pentru buna desfășurare a evenimentului și-au dat concursul Consiliul Județean Bacău, Agenția de Dezvoltare Locală Bacău, Agenția Natională de Protecție a Mediului, Camera de Comerț și Industrie Bacău, Colegiul Tehnic „N.V. Karpen” Bacău, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, SC Electrostandard și General Electric Bacău.
Lasă un răspuns