• în județul Bacău a fost lansat primul proiect pentru crearea de centre de informare a fermierilor de pe Valea Muntelui • proiectul va fi aplicat pîna în anul 2005 și este finanțat de Banca Mondială și Guvernul României
Începutul anului 2003 va marca, printre altele, și aplicarea efectivă în județul Bacău a primului proiect de creare de centre de consultanță pentru dezvoltarea rurală a localităților din zona de munte, intitulat „Învățînd vom reuși”. Proiectul, care va fi pus în aplicare de societatea NICONI srl Bacău, a fost lansat la sfîrșitul acestei luni la Poiana Sărată, localitate care face parte din perimetrul administrativ al unuia dintre cele cinci centre de informare în care acesta va fi derulat. Lansarea a avut loc în prezența reprezentanților autorităților județene și locale din comunele vizate de proiect, a unor speciliști din agricultura băcăuană și a presei. Au fost prezenți Dumitru Brăneanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, Ghiță Burlui, director adjunct al Direcției Generale pentru Agricultură și Alimentație, Cezar Rădescu, directorul Direcției Fitosanitare Bacău, Viorel Alistar, directorul Oficiului Județean de Consultanță Agricolă, Constantin Viziteu, directorul Oficiului pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, primarii comunelor Oituz, Ardeoani și Brusturoasa – Ion Osoloș, Valentin Petraru și Todirel Drumea, precum și ingineri agronomi, consultanți agricoli în județul Bacău. De asemenea, a fost prezentă Camelia Zamfir, reprezentanta organizației ecologiste neguvernamentale „Prietenii Pămîntului” din Galați, cu care specialiștii din agricultura județului Bacău colaborează de mai multă vreme.
Un proiect cu 1.300 de beneficiari
Proiectul inițiat de societatea Nicon srl este primul de acest fel în județul Bacău. Valoarea lui – ne-a informat directorul de proiect, Nicolae Huiban, se ridică la 197.887 de dolari (USD), din care societatea beneficiară susține 20%, adică 41.261 de dolari. Majoritatea finanțării este asigurată de Banca Mondială și Guvernul României, iar proiectul are o perioadă de aplicabilitate care se întinde pînă în anul 2005. „Am considerat necesar să solicităm colaborarea și a altor instituții și organizații din agricultura județului Bacău, care sînt Oficiul de ameliorare și reprodicție în zootehnie, Stațiunea de cercetări pentru creșterea ovinelor, Oficiul de studii pedologice și agrochimice, Camera Asociativă pentru Agricultură și Alimentație și chiar a Consiliului Județean” – a spus Nicolae Huiban. În acest fel, în comunele Oituz, Dofteana, Asău, Ardeoani și Brusturoasa vor fi create centre de informare pentru fermieri, pentru dezvoltarea rurală a Văii Muntelui. În speță, obiectivele proiectului sînt, pe lîngă organizarea unui sitem de informare, promovarea de tehnologii de producție eficiente în acord cu protecția mediului și schimbarea mentalității producătorilor agricoli în a produce pentru piață. „Grupul țintă – am aflat de la coordonatoarea proiectului, Codrina Pascaru – îl reprezintă producătorii agricoli din zona de munte, care dețin exploatații agricole familiale și care sînt structurați pe tipuri de producție agricolă, dar care în prezent se confruntă cu o puternică izolare și cu lipsa unui sistem eficient de valorificare. Aceasta i-a și adus în imposibilitatea de a produce rentabil și orientat pentru piață”. În acest fel, sînt identificate drept „ținte cuantificabile” 1.300 de beneficiari, pentru care vor avea loc 150 de instruiri profesionale și vor fi organizate 60 de ateliere de lucru pentru protecția mediului, 60 de demonstrații practice și 15 vizite în ferme model. De asemenea, Vor fi organizate și 30 de loturi agricole demonstrative.
De ce este nevoie de un nou program de instruire a fermierilor
Zona montană a județului Bacău reprezintă circa o treime din teritoriul acestuia. Aici trăiesc aproape 209.000 de locuitori, dintre care aproape 125.000 sînt agricultori și dețin gospodării cu caracter de subzistență, în care se practică încă o agricultură tradițională, în care ponderea o are creșterea animalelor. Cu toate acestea – a apreciat directorul adjunct al Direcției Agricole Bacău, Ghiță Burlui, zona de munte are un important potențial productiv, mai ales prin creșterea animalelor, dar și prin pădurile ei, prin suprafețele agricole, în special fînețe, prin resursele de apă și prin forța de muncă – sănătoasă și enrgică. „Ne îngrijorează, însă – a precizat Ghiță Burlui – că în ultimii ani aici au scăzut efectivele de ovine cu peste 50%. Lîna oilor nu mai poate fi valorificată, taxele de pășunat au crescut și se aplică restricții ecologice exagerate. De asemenea, creșterea bovinelor a devenit nerentabilă, se pierd meserii și tradiții seculare, se degradează fînețele și pășunile, se pierd locuri de muncă etc. Învățămîntul nu este organizat și adaptat specificului zonei, iar agricultorii nu sînt organizați și nu se pot apăra de monopoluri, iar oamenii au senzația că muncesc în zadar, pentru cît le oferă societățile comerciale în schimb”.
Instruirea poate aduce mai mulți bani în zona de munte
Nicolae Huiban consideră proiectul pe care îl coordonează acum doar începutul unui șir de acțiuni care ar trebui să dinamizeze zona de munte a județului – de departe cea mai dezvoltată în contextul economiei rurale băcăuane. „Noi nu putem oferi decît activități care, transformate în bani, ajung doar la 7.800 de dolari pentru fiecare dintre cele 26 de comune din zona de munte – a spus directorul de proiect. Nu ne rezumăm doar la cele cinci centre de informare, putem lua în calcul orice inițiativă sau propunere din oricare localitate, însă cel mai important cred că primii pași făcuți odată cu noi pot constitui un început pentru ca în zona de munte alte inițiative să aducă și alți bani din finanțările puse la dispoziție de diverse organizații și instituții”.
Rolul consultanților care vor lucra pentru proiectul „Învățînd vom reuși” poate veni în completarea activității centrelor locale de consultanță agricolă organizate de stat. Directorul Oficiului Județean de Consultanță Agricolă, Viorel Alistar, crede că preluarea activității de instruire și consultanță de inițiativa privată poate fi chiar viitorul acestor activități, în măsura în care organisme internaționale și guvernul României vor susține această inițiativă. „Pînă atunci – a precizat Alistar -, eu văd o conlucrare între speciliștii noștri și cei propuși prin programele private, pentru formarea la sate a unor adevărați consilieri rurali, o cale și pentru reconsiderarea profesiei noastre și pentru redobîndirea demnității specialistului agricol”.
La nivel local, inițiativa societății Niconi a fost apreciată de edili. „Avem o comună dezvoltată, în care creșterea animalelor, dar nu numai, este ocupație de bază – a spus primarul comunei Oituz. Vrem să aducem mai multe investiții în comună și cred că aceasta presupune și mai multă instruire pentru consătenii mei”. „Noi credem în consultanța agricol – a opinat și primarul comunei Ardeoani. Avem deja mai multe societăți comerciale și asociații benevole de agricultori, dar e nevoie de o miniindustrie de prelucrare a produselor”.
Scopul proiectului „Învățînd vom reuși” a fost declarat crearea unui sistem informațional eficient, care să ducă la schimbarea mentalității, în primul rînd, dar și la concentrarea eforturilor pentru creșterea productivității muncii și, în final, pentru orientarea producției către piață. Efectele sînt așteptate pe parcursul celor trei ani de derulare a acestui program (Petru DONE)
Lasă un răspuns