Dezvoltatorul imobiliar Adama, deținut integral de Immofinanz Group, care a lansat proiectul Evocasa Bacău, consideră anul 2014 ca fiind primul de la declanșarea crizei economice, în 2008, care are semne clare conform cărora în următoarele 12 luni principalii actori și indicatori din piața imobiliară vor fi de partea persoanelor aflate în căutarea unei locuințe.
„Pentru prima oară în România ultimilor zece ani – spune Alexandra Manea, PR & Marketing Real Estate Specialist la Adama Group -, creditele ipotecare în lei sunt mai ieftine decât cele în euro. Această evoluție, alături de alți factori, transformă anul 2014 în cel mai bun moment pentru achiziționarea unui apartament.”
În primul rând – spun cei de la Adama -, creditele în lei sunt mai ieftine decât cele în euro. Dacă până în prezent creditul în euro s-a dovedit mai rentabil decât cel în monedă națională, la începutul anului 2014 asistăm, în sfârșit, la o schimbare. BNR a dat startul susținerii puternice a împrumuturilor în lei în cursul anului 2013.
Luând în calcul scăderea indicelui ROBOR la trei luni până la sub 2%, la care adăugăm celelalte comisioane, ajungem la un cost al creditului în lei în jur de 5,7%, comparativ cu aproape 6%, la cât se ridică unul similar în euro, conform calculelor specialiștilor. De exemplu, pentru un credit de 40.000 euro pe 30 de ani, rata lunară în lei este de 950 de lei, iar în euro 990 de lei (echivalentul a 220 euro). În plus, în cazul unui credit în monedă națională, eliminăm riscul valutar și pericolul de a scoate lunar bani în plus din buzunar doar din cauza creșterii cursului euro.
De asemenea, sunt luate în considerație apetitul pentru creditare, în creștere din partea băncilor, suplimentarea fondurilor pentru prima casă, stabilizarea prețurilor pe piața locală, dar și faptul că rata unui credit bancare a devenit mai mică decât chiria, că se întrevede o dispoziție sporită a clienților pentru cumpărare și că există o oportunitate de upgrade a vechii locuințe.
„Prețurile locuințelor sunt acum cu aproape 50% mai mici decât în 2008, dar nu mai sunt semne de scădere, ajungându-se la un prag minim, iar deprecierile din ultimul an fiind mai degrabă fluctuații normale, decât de o tendință descrescătoare” – a opinat Alexandra Manea. Revenirea ușoară, dar sigură a pieței este susținută și de alți factori: numărul de tranzacții imobiliare este în creștere de la an la an, iar cererea de locuințe reapare în piață. Din 2009, cei interesați de achiziționarea unei locuințe au așteptat și sondat piața, iar acum, în baza economiilor din ultimii ani, sunt dispuși să investească într-un apartament. „Resimțim, din 2013, o piață în creștere și ne dorim să venim în întâmpinarea clienților – spune Alina Necula, Head of Marketing & Sales la Adama. Numărul interacțiunilor cu potențialii cumpărători, precum și cel al tranzacțiilor a crescut în ultimul an cu 25%”.
Victor a zis
As vrea sa aflu daca constructia celui de al doilea bloc a carui fundatie este realizata din 2008/2009 va mai fi construit? Din cate imi amintesc proiectul Evocasa Completa era cuprins din 3 blocuri.