Persoanele din județul Bacău, care dețin permis de conducere valabil și sunt încadrate într-un grad de handicap pentru anumite afecțiuni stabilite de Ministerul Sănătății vor fi convocate la reevaluare în perioada următoare, anunță DGASPC.
Persoanele vizate vor primi decizia de reevaluare împreună cu adresa de convocare, care va include: data și locul evaluării și documentele medicale necesare. Pe durata reevaluării, prestațiile sociale vor fi suspendate temporar.
„Neprezentarea la reevaluare fără un motiv justificat poate duce la pierderea încadrării într-un grad de handicap și, implicit, a drepturilor asociate”, precizează DGASPC.
Această procedură NU se aplică tuturor persoanelor cu dizabilități care dețin permis de conducere valabil, ci doar celor cu afecțiuni incluse în lista prevăzută de Ministerul Sănătății, conform legislației în vigoare.
Legislația reevaluării șoferilor cu handicap e nouă
Șoferii care beneficiază de un certificat de încadrare în grad de handicap, emis pentru afecțiuni care ar putea să le limiteze capacitatea de a conduce un vehicul, vor trebui să treacă printr-o reevaluare, conform unor modificări recente ale legislației privind persoanele cu dizabilități. Aceste schimbări sunt reglementate de Legea 448/2006, actualizată prin OUG 5/2025.
Potrivit noilor reglementări, persoanele care au un certificat de handicap pentru o afecțiune incompatibilă cu conducerea autovehiculelor și care dețin și permis de conducere vor fi supuse unei proceduri de reevaluare. Aceasta va fi efectuată de comisiile de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap, într-un termen de 30 de zile de la primirea deciziei de reevaluare, emisă de autoritățile locale competente.
De asemenea, Direcțiile generale de asistență socială județene vor trebui să comunice lunar agențiilor pentru plăți și inspecție socială listele cu persoanele care au certificat de încadrare în grad de handicap, emis pentru afecțiuni ce ar putea afecta abilitatea de a conduce. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) va centraliza aceste liste și le va transmite Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, care va verifica dacă persoanele respective dețin permis de conducere valabil.
În urma verificării, poliția rutieră va fi informată și va solicita șoferilor să prezinte dovada efectuării unei examinări medicale într-o unitate autorizată. Dacă aceștia nu vor furniza dovada în termen de 15 zile, permisul de conducere va fi retras, iar dreptul de a conduce va fi suspendat.
Pe perioada reevaluării, persoanele afectate nu vor mai primi indemnizațiile aferente. De asemenea, comisiile de evaluare care nu vor respecta noile reglementări riscă amenzi de până la 2.000 de lei.
Lasă un răspuns