• la asociațiile de proprietari, orice om fără pregătire își poate da cu părerea • deciziile adoptate de cei care nu au ce face acasă devin literă de lege pentru toți proprietarii apartamentelor arondate într-o asociație • chiar dacă pot participa la întrunirile în care se iau deciziile, persoanele active sînt prea ocupate ca să aibă timp de ședințe
Șefii asociațiilor de locatari sau de proprietari din Bacău și-au făcut un obicei din a lua decizii unilaterale, care-i privesc direct pe locatarii ale căror drepturi le reprezintă și din banii cărora își încasează lunar salariile. Transparența decizională este un termen total străin șefilor asociațiilor de locatari, unde cîțiva oameni hotărăsc ce vor și nu fac altceva decît să le aducă la cunoștință locatarilor despre măsurile pe care le adoptă. Deciziile, fie că este vorba despre hotărîri administrative sau financiare, sînt luate în Adunarea Generală de un grup de cîțiva locatari, de cele mai multe ori pensionari fără prea multe treburi pe-acasă. „Toate hotărîrile care se iau în cadrul unei asociații sînt discutate și aprobate de Adunarea Generală a Asociației. Din acest for fac parte toți locatarii arondați unei asociații, aceștia avînd drept de decizie”, ne-a declarat Doinița Huțu, consilier de specialitate la Biroul Asociații din Primăria Bacău, care controlează legalitatea activității asociațiilor de proprietari din Bacău.
Nu mai departe acum o lună, reprezentanții Asociației nr. 33 din Bacău, le-au trimis locatarilor somații prin care îi obligau să plătească 1,1 milioane de lei de familie pentru repararea acoperișului. Oamenii din blocul 29 de pe strada Cornișa habar nu aveau despre ce e vorba. Pur și simplu s-au trezit cu o somație la ușă, să plătească o lucrare despre care mai nimeni nu știa. Întrebați, cei de la asociație au motivat că au vrut doar să-i sperie pe locatari, să-i determine să achite. Și unde mai pui că cei din Asociație folosiseră și antetul primăriei, ca oamenii să creadă că treaba e cu adevărat serioasă.
Cazuri de acest fel sînt destul de dese. Unii băcăuani au sunat la redacție nemulțumiți că, lunar, cheltuielile cu întreținerea spațiilor comune sînt de-a dreptul astronomice și nimeni nu-i lămurește pe ce dau banii. Alții, mai „norocoși”, s-au trezit că cei de la asociație le-au oprit din suma plătită la gaz, apă și căldură pentru interfon, deși nimeni nu le-a cerut acordul. Devize de lucrări, nici vorbă să vadă cetățenii.
Cele mai frecvente sînt însă cazurile cînd cei din asociație opresc, de la sine putere, bani pentru curățenia de pe scară. Uneori lucrările sînt de mîntuială, dar facturile piperate, alteori nici nu se vede ce s-a făcut.
Oamenii nu dau doi bani pe ședințele de la asociație
Obligația administratorilor de asociații este ca la fiecare întîlnire a Adunării Generale a asociației să afișeze la scările blocurilor arondate anunțuri privind data, ora și locul de desfășurare a Adunării Generale a asociației. Numai că, în ciuda acestor informații, locatarii nu participă decît în număr foarte restrîns la întîlnirile care îi privesc direct. „Adunările asociațiilor nu se desfășoară cu mai mult de 40 de membri, chiar dacă în asociație sînt 400 de apartamente. De obicei participă pensionarii, fie că este vorba de membrii comitetului și alți cîțiva, tot ei fiind și cei care iau deciziile referitoare la bani sau la alte chestiuni care trebuie rezolvate”, a mai spus Doinița Huțu.
Fără a întîmpina opoziția cuiva, cei cîțiva pensionari care își fac de lucru pe la asociație adoptă măsurile pe care le vor atunci cînd vine vorba despre fondul de rulment pe care trebuie să îl achite anual locatarii blocurilor arondate, contribuția la cheltuielile ocazionate de repararea hidroizolației acoperișului sau alte chletuieli comune, realizarea de investiții pentru montarea de gigacalorimetre sau contoare. Pentru că ceilalți locatari nu participă, aceste decizii devin literă de lege în rîndul tuturor locatarilor, care nu află decît în momentul în care sînt puși să scoată bani din buzunar care sînt deciziile luate în asociația din care fac parte. „Fenomenul hotărîrilor luate de cîțiva locatarii nu este nou, însă în ultimii ani oamenii se interesează tot mai rar de problemele asociației. Faptul că au foarte multe lucruri personale de rezolvat îi determină pe cei mai mulți să privească cu dezinteres chestiunile legate de imobilele din care fac parte”, a continuat consilierul Doinița Huțu.
Interesant este că, deși cineva ar vrea să ia atitudine față de „dictatura” instaurată de o mînă de oameni la asociațiile din Bacău, nimeni nu poate face nimic, pentru că astfel de manifestări sînt în litera legii. Și asta pentru că actuala legislație privitoare la organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari prevede că, după prima adunare în care nu participă cel puțin jumătate din membrii asociației, adică din proprietarii de apartamente, începînd cu a doua adunare acestea devin statutare chiar și cu o prezență de 15 membri. Care, așa cum se obișnuiește de mult timp, fac ce vor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns