Nimeni nu mai poate cumpăra produse accizabile decît de la antrepozitele fiscale autorizate. Ca să obțină autorizația de antrepozit fiscal, agenții economici – persoane juridice, persoane fizice autorizate sau asociații familiale – trebuie să depună o cerere la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP), după modelul prevăzut în normele de aplicare a codului fiscal, însoțită de documentele prevăzute în cerere. DGFP va verifica realitatea și exactitatea informațiilor și a documentelor depuse, precum și respectarea condițiilor impuse de lege, după care va înainta documentația, însoțită de un referat care să cuprindă punctul său de vedere, la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
De la 1 ianuarie 2004, producția de produse accizabile poate avea loc numai într-un antrepozit fiscal de producție. De asemenea, se pot constitui și antrepozite de depozitare a produselor accizabile nemarcate, numai dacă locul propus urmează să fie folosit exclusiv pentru depozitarea produselor accizabile și numai în condițiile în care cantitatea de produse accizabile ce poate fi depozitată în acel loc este mai mare decît cantitatea pentru care suma accizelor potențiale depășește 50.000 de euro.
Sub incidența sistemului de antrepozitare fiscale intră berea, vinurile, băuturile fermentate, produsele intermediare – alcool etilic (prin alcool etilic se întelege atît alcoolul etilic rafinat și distilatele utilizate ca materie primă, cît și băuturile spirtoase și alte băuturi cu conținut de alcool, produsele din tutun, uleiurile minerale). Antrepozitul fiscal este locul, aflat sub controlul autorității fiscale competente, unde agentul economic, numit antrepozitar autorizat propus, poate să producă, să prelucreze, să dețină, să primească și să expedieze produse accizabile în regim suspensiv de plată a accizelor către un alt antrepozit fiscal. Nu intră sub incidența antrepozitului fiscal de depozitare produsele accizabile marcate. Un antrepozit fiscal poate funcționa doar pe baza autorizației emise de comisia instituită în acest scop la MFP, prin ordin al ministrului. Pentru autorizarea unui antrepozit sînt impuse unele cerințe și condiții: locul (antrepozitul fiscal) urmează să fie folosit numai în scopul în care a fost declarat in cerere (producție, prelucrare, depozitare), locul este amplasat, construit și echipat astfel încît să se prevină scoaterea produselor accizabile din acest spațiu fără plata accizelor și nu va fi folosit pentru vînzarea cu amănuntul a produselor accizabile, administratorii antrepozitarilor autorizați propuși să nu fi fost condamnați definitiv pentru evaziune fiscală, abuz de încredere, fals, uz de fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, în ultimii cinci ani.
Garanțiile financiare sînt obligatorii
De asemenea, trebuie depusă la comisia instituită la nivelul MFP o garanție financiară care să acopere riscul de neplată a accizelor pentru produsele accizabile care părăsesc antrepozitul fiscal. Garanția financiară poate fi: numerar, prin constituirea unui depozit special la Trezoreria Statului, ipotecă sau garanție bancară.
Importatorii de produse accizabile nu intră sub incidența antrepozitelor fiscale, dar cei care importă produse accizabile supuse marcării au obligația de a se autoriza ca importator. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns