• 12 localități au rămas fără curent electric după ce un TIR a dărîmat un stîlp de medie tensiune • alți 13 băcăuani s-au ales cu mașinile boțite din cauza poleiului
Băcăuanii care s-au trezit ieri, dis de dimineață, au avut surpriza să găsească străzile transformate în patinoar. După ce timp de cîteva zile s-au luptat cu nămeții, conducătorii auto au fost puși în fața unui nou test al iernii. Este vorba despre circulația în condiții de polei, în care orice frînă transformă mașina într-o sanie de neoprit. Cei care au simțit primii pe propria piele consecințele poleiului au fost soții Vasile și Maria Borș din satul Podiș, comuna Mărgineni. Cei doi au scăpat cu viață, ca prin urechile acului, după ce ieri dimineață, în jurul orei 6,30, s-au trezit în curte cu TIR-ul cu numărul de înmatriculare HR-04-HIP, condus de Sandor Burjan din Miercurea Ciuc. Autotrenul cu remorcă se deplasa spre Bacău și într-o curbă derapat din cauza poleiului, a retezat stîlpul din fața casei lui Borș, s-a rotit și s-a răsturnat în șanț. Cabina a fost lovită, dar șoferul a scăpat fără nici un fel de traumatisme. Remorca TIR-ului s-a oprit lîngă casa în care dormeau soții Borș. De fapt, mașina ar fi pătruns în dormitor, dacă în traiectoria ei nu ar fi întîlnit un stîlp de la rețeaua de medie tensiune. În urma impactului, stîlpul de beton s-a rupt și partea lui superioară a amenințat să cadă peste casă, dacă nu ar fi fost oprită de firele de electricitate.
„Dormeam și m-a trezit o bubuitură puternică. Apoi am văzut o străfulgerare și o flacără mare. Ne-am speriat foarte tare și, de sperietură, am ieșit din casă, dar nu am apucat-o spre stradă, ci am luat-o spre pădure. După cîteva minute, ne-am mai liniștit și ne-am întors să vedem ce s-a întîmplat. Dumnezeu a vrut să mai trăim. Au mai fost accidente în această curbă, dar nici unul atît de aproape de casă”, ne-a povestit, încă îngrozit, Vasile Borș. Agentul șef Valentin Pintilie, de la Biroul Poliției Rutiere Bacău, spune că accidentul s-a produs pentru că șoferul de pe TIR nu a adaptat viteza la condițiile de drum și nu a ținut cont că pe șosea era polei, format în timpul nopții. Circulația pe drumul național Bacău – Moinești a fost întreruptă, în cursul dimineții, timp de cîteva ore, din cauza mașinii care era așezată perpendicular pe drum.
Cum stîlpul care a fost rupt de mașină nu era de iluminat stradal, ci de medie tensiune, secționarea lui a lăsat fără curent electric 12 localități, din zona Mărgineni – Racova – Gîrleni. Echipele de intervenție de la Electrica Bacău au reușit ieri să rezolve problema, găsind o soluție de avarie. „Am alimentat localitățile din dreapta și din stînga punctului în care s-a produs incidentul. Urmează să tragem stîlpul, după dezlegarea conductoarelor, și să-l înlocuim. Estimăm că toată operațiunea va dura aproximativ 48 de ore și va costa cîteva sute de milioane de lei. Electrica face lucrarea, dar șoferul era asigurat, așa că vom solicita firmei de asigurări contravaloarea pagubei”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtător de cuvînt al Electrica Bacău.
Pentru ca echipele Electrica să poată interveni și să scoată stîlpul care amenința să se prăvălească peste casa soților Borș, circulația între Bacău și Moinești a fost din nou întreruptă ieri la prînz. Operațiunea de ridicare a stîlpului a durat aproximativ trei ore. Doi oameni erau să moară, pagube de sute de milioane de lei și 12 localități au rămas fără curent electric. Și asta doar pentru că, deși afară era polei, pe un drum principal din județul Bacău, nimeni nu a aruncat o mînă de sare sau nisip.
Probleme au existat și în municipiul Bacău, unde, chiar la primele ore ale dimineții, s-au înregistrat 13 tamponări, în condițiile în care media zilnică a evenimentelor rutiere ușoare se ridică la zece cazuri. (Florin CRĂCIUN)
pe raster
Drumarii se luptă cu poleiul
„Patinoarele” în care au fost transformate drumurile din județ au dat, ieri dimineață, bătăi de cap destul de mari drumarilor băcăuani. Pe drumurile naționale au patrulat, începînd cu ora 6,00, zece autobasculante care au împrăștiat material antiderapant. pe mai toate drumurile naționale din județ. Cu toate acestea, Sorin Leahu, directorul „Drumuri Naționale”, a admis că, din cauza perimetrului destul de mare care a trebuit acoperit, „în unele zone s-au mai produs accidente din cauza poleiului”. Cele mai mari probleme le-au ridicat drumurile naționale DN 11 Bacău – Onești, DN 2 Adjud – Roman, DN 15 Bacău – Buhuși, DN 2 G Bacău – Moinești și DN 2F Bacău – Odobești – Vladia. Colegii de la „Drumuri Județene” au putut conta pe 14 mașini cu material antiderapant, dar și pe nisipul și sarea „plantate” pe marginea drumurilor, după cum a explicat directorul Șteafn Șerbu. „Am plecat pe traseu încă de la ora 4,00 dimineața și nu am avut probleme cu acoperirea teritoriului”, a adăugat acesta. Ambii șefi de la „drumuri” au spus însă, că, după cum arată vremea, e foarte probabil ca poleiul să-și facă apariția în fiecare dimineață. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns