• președintele Răducan Ion spune că „pîinea nu se va scumpi doar dacă putem cumpăra cu 120 de dolari tona de grîu” • România trebuie să importe 1,5 milioane de tone de grîu • Ion cere ca acest import să se facă la nivel guvernamental, pentru a preveni creșterea prețului grîului • producția în județul Bacău nu depășește zece la sută din necesitățile Pambac, iar recolta este extrem de mică, de 1.533 de kilograme la hectar
Pambac, cea mai mare întreprindere de panificație din județul Bacău, este nevoită să importe în acest an aproximativ 50.000 de tone de grîu. Decizia a fost anunțată ieri de Răducan Ion, președintele societății, după o întîlnire cu șefii Direcției Agricole și nouă producători de grîu din județul Bacău. Reprezentanții celor nouă firme i-au prezentat președintelui Ion situația din acest an a recoltei de grîu. Dintr-o suprafață totală de aproximativ 20.000 de hectare de teren cultivate cu grîu în județul Bacău, calamitățile au compromis total cam patru mii de hectare. De pe cele 16.000 de hectare rămase, s-a recoltat aproximativ trei la sută, reieșind o producție de 739 de tone, adică aproximativ 1.533 de kilograme la hectar. În total, cu tot cu grîul ce urmează să fie recoltat, oferta producătorilor băcăuani va fi de aproximativ 10.000 de tone, adică mai puțin de zece procente din necesitățile anuale ale Pambac. „Avem nevoie de aproximativ 130-140 de mii de tone de grîu pe an, pentru că urmează să mărim capacitatea de producție a morii, de la 250 la 600 de tone”, spune Răducan Ion. Încă o parte din nevoia de grîu a fost identificată în județele din vestul țării, unde recoltele ajung și la 6.000 de kilograme de grîu la hectar. Grîul cumpărat de aici ar costa aproximativ 120 de dolari/tonă, sumă la care se adaugă transportul pînă la fabrică, de 500 de lei/kilogram. Chiar și așa, președintele Ion preconizează că „importul de grîu este inevitabil”. Țările de unde ar putea fi luat grîu sînt Turcia, Kazahstan și Federația Rusă, la un preț comparabil cu cel din producția internă. „Doar dacă ne vom încadra în prețul de 120 de dolari tona plus 500 de lei/kilogram transportul nu va crește prețul pîinii. Orice diferență va schimba prețul acestui produs”, afirmă Ion.
Nu doar Pambac este nevoită să apeleze la importuri, ci toți cei care prelucrează această materie primă. Răducan Ion spune că 2,5 milioane de tone este producția totală care se va realiza în România și ar fi nevoie de importuri de peste 1,5 milioane de tone de grîu. Președintele Pambac spune că există pericolul ca prețul cerut de producătorii din străinătate să fie mai mare în cazul în care prelucrătorii români se vor duce separat să cumpere. „Să se facă un import centralizat, Guvernul să cumpere cele 1,5 milioane de tone, pentru ca prețul să nu crească”, cere Răducan Ion.
Președintele Ion precizează că Pambac a apelat la importuri de grîu doar în ultimii doi ani.
Românii, cei mai mari consumatori de pîine
În România, se produc oficial 7.000 de tone de pîine pe zi, dar se consumă 11.000 de tone, diferența reprezentînd producție „la negru”. Producția mondială de pîine pe cap de locuitor a scăzut în ultimii zece ani cu 22 de procente. Fenomenul este cauzat de schimbarea structurii pe meserii a populației, prin trecerea de la munci grele la activități care solicită efort fizic mai mic. Evoluția tehnicii a ușurat munca fizică a oamenilor și acum, în afară de mineri și muncitorii de pe schelele de foraj, nu prea mai sînt munci grele. O altă cauză importantă a scăderii consumului de pîine este și apariția alimentelor complementare într-o gamă foarte variată. Pe plan mondial, femeile consumă mai puțină pîine decît bărbații, ca și tinerii. De asemenea, populația de vîrsta a treia consumă, la rîndul său, mai puțină pîine.
Consumul de pîine pe cap de locuitor în România este unul dintre cele mai mari pe plan mondial, 300 de grame pe zi, în timp ce germanii și italienii consumă aproximativ jumătate cît românii. și crede că acest fapt este un „indicator al sărăciei”. În general, femeile consumă cam cu 90 de grame de pîine pe zi mai puțin decît bărbații. În medie, băcăuanii consumă 293 de grame de pîine pe zi. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns