• autoritățile trebuie să ia măsuri pentru prevenirea răspîndirii bolilor cu transmitere prin apă, cum sînt hepatita și enterocolita • potrivit specialiștilor RAGC, singura sursă de apă unde ar putea să apară probleme este deocamdată frontul de captare Mărgineni 1, care asigură a zecea parte din apa care curge la robinetele băcăuanilor
Apa potabilă care ajunge la robinetele băcăuanilor va fi permanent analizată și supravegheată de inspectorii Direcției de Sănătate Publică, în condiții mai drastice decît pînă acum. Măsura a fost fost luată pentru prevenirea unor epidemii ce ar putea apărea ca urmare a scăderii debitelor apelor curgătoare. „Avînd în vedere condițiile meteo deosebite, care au dus la scăderea debitelor surselor de apă potabilă, în județul Bacău a fost format un comandament pentru supravegherea apei. Din acesta vor face parte reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și cei ai Consiliului Județean, care vor elabora un plan de acțiune pentru prevenirea răspîndirii bolilor transmise prin apă, cum ar fi hepatita sau enterocolita”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău. Ieri după-amiază, specialiștii celor două instituții urmau să se întîlnească pentru a stabili măsurile care vor fi luate efectiv în Bacău pentru prevenirea îmbolnăvirii populației din cauza apei. Planul de acțiune care are ca scop asigurarea cel puțin a nivelului minim necesar de apă. Acesta va cuprinde un program de furnizare a apei, precum și identificarea de surse alternative și supravegherea calității apei în licee, colectivități, centre de plasament și cămine. De asemenea, va fi monitorizată calitatea apei, după întreruperea furnizării acesteia. Inspectorii sanitari vor asigura necesarul de dezinfectant, precum și supravegherea bolilor posibil a fi transmise prin apă.
Reprezentanții RAGC susțin că deocamdată nu sînt probleme
Potrivit reprezenților Regiei Autonome de Gospodărie Comunală, furnizorul de apă din municipiul Bacău, singura sursă care ar putea pune probleme în ce privește calitatea apei este frontul de captare Mărgineni 1. Pîrîul Limpedea, care alimentează frontul de captare, a secat după ce acumularea de la barajul Gîrleni s-a golit din cauza secetei, dar și pentru a se efectua lucrări de reparații de către Hidroelectrica. „Facem constant măsurători în pînza freatică și analizăm calitatea apei la toate fronturile de captare subterane. În cazul în care la frontul Mărgineni 1 vom constata că apa scade sub nivelul normal, vom închide puțurile. Deocamdată nu sînt probleme deosebite”, ne-a declarat Mihai Airinei, director tehnic al RAGC Bacău. Frontul de captare Mărgineni 1 are forate 28 de puțuri de mică adîncime, care asigură un debit de 170 de litri pe secundă, adică aproximativ 10% din apa care ajunge la robinetele băcăuanilor.
Apa furnizată în Bacău provine de la șase fronturi de captare de mică adîncime, amplasate în albia majoră a rîului Bistrița, care adigură un debit total de 760 l/s, iar alți circa 400 l/s provin din acumularea de la Valea Uzului. Reprezentanții RAGC spun că, deocamdată, nu se impun restricții la apa potabilă, pentru că debitul este suficient. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns