• scăderea alarmantă a debitelor rîurilor este privită cu îngrijorare de autorități • toate stațiile de epurare din județ au fost avertizate, ieri, să reducă, pe cît posibil, cantitățile de apă uzată deversată în albiile rîurilor • deocamdată nu se pune problema restricțiilor la furnizarea apei potabile către populație
Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bacău a trimis, ieri, avertizări către toate societățile care au stații de epurare în administrare, prin care li se solicita să reducă la maxim cantitățile de apă uzată deversată în albiile rîurilor. Ionuț Maftei, directorul SGA Bacău, precizează că măsura a fost dictată de lipsa acută a precipitațiilor înregistrată în ultima vreme și scăderea îngrijorătoare a debitelor cursurilor de apă din județ. „Dacă în condiții normale apele uzate deversate de stațiile de epurare din județ puteau fi diluate suficient, gradul de diluție este acum foarte scăzut din cauza scăderii debitelor rîurilor. Agenții economici în cauză au mai fost avertizați că nerespectarea acestor măsuri se sancționează cu amenzi de pînă la 20 de milioane de lei”, mai spune directorul Maftei. El a mai adăugat că monitorizarea apelor evacuate de stațiile de epurare este singura măsură luată pînă acum în vederea preîntîmpinării efectelor ce ar putea fi privocate de scăderea debitelor rîurilor. În opinia sa, seceta prelungită care afectează această zonă a țării nu va avea, cel puțin deocamdată, repercusiuni asupra programului de furnizare a apei potabile în cazul locuitorilor minicipiului Bacău.
De aceeași părere este și directorul RAGC Bacău, Adrian Craiovan, care spune că nici în cazul barajului de la Valea Uzului, nici în situația fronturilor de captare de pe albia rîului Bistrița nu s-au înregistrat scăderi ale debitelor. „Nu avem nici un fel de problemă în ce privește scăderea debitelor la sursele noastre de apă. Chiar dacă ar fi să se restricționeze programul de furnizare, băcăuanii vor avea apă cu aproximativ o oră mai puțin decît actualul program”, a asigurat directorul Adrian Craiovan. Admițînd că seceta s-ar putea prelungi, managerul RAGC a precizat că, în situații de criză, furnizorul băcăuan de apă ar putea apela la un front de captare de rezervă. Acesta a fost concesionat de RAGC de la ELBAC și asigură un debit de 100 l/s.
Seceta prelungită afectează, totuși, o parte dintre băcăcuanii deserviți de RAGC. Este vorba despre locuitorii cartierelor de case situate în zonele periferice ale orașului, la care apa nu ajunge întotdeauna din cauza vecinilor care folosesc apa în cantități foarte mari pentru irigarea grădinilor. (E.S.; C.B.)
Lasă un răspuns