• afirmă Ovidiu Budeanu, candidatul PNL Bacău la fotoliul de primar al Bacăului
Reporter: Domnule Ovidiu Budeanu, toată lumea știe că sînteți un om de afaceri de succes din orașul nostru. Din această perspectivă se naște următoarea întrebare : de ce v-ați înscris în cursa electorală pentru primărie, în loc să vă vedeți de afacerile dumneavoastră ?
Răspuns: Cei care mă cunosc știu că sînt un om de acțiune, ferm și hotărît în tot ceea ce fac, un om căruia îi pasă de ceea ce se întîmplă în cetate. Implicarea mea în politică și în campania electorală pentru primărie a venit ca urmare a insatisfacțiilor de tot felul pe care le întîlnești la orice pas. Este suficient să mergi pe jos zece minute ca să-ți dai seama de tristețea oamenilor, de hainele lor cernite, de fețele lor obosite. Conceptul de oraș european, de care actuala administrație se tot folosește, nu înseamnă doar străzi și clădiri impunătoare, nu înseamnă bogăție doar pentru unii, ci înseamnă oameni veseli, transparență în conducere și respect pentru cetățeni. Din păcate, în Bacău toate sunt pe dos.
Reporter: Vă bateți cu actualul primar, Dumitru Sechelariu, un om care are o cotă de popularitate destul de mare. Candidează pentru un al treilea mandat și sînt foarte multe voci care spun că tot el va câștiga.
Răspuns: Din punctul meu de veder, toți contracandidații mei sînt importanți și, într-o bătălie electorală, fiecare are șansa lui. Este adevărat că din plutonul candidaților se detașează Dumitru Sechelariu, acest baron local oblojit de fiecare dată de PSD. Ca să spui însă că Sechelariu va căștiga fără nici un dubiu un nou mandat mi se pare o gogomănie, o necunoaștere a realității, pe de o parte, și o încercare disperată de a induce o anumită stare în rîndul populației, tocmai pentru că lucrurile stau taman pe dos. Dumitru Sechelariu nu mai are nici pe departe acea cotă de popularitate pe care o avea în urmă cu patru ani. Băcăuanii nu-l mai vor ca primar. Pentru că, dacă Dumitru Sechelariu nu ar fi fost primarul orașului, Bacăul ar fi cunoscut o altă dezvoltare, tocmai datorită unei imagini mai bune pe care avut-o, dar pe care, din nefericire, a pierdut-o.
Reporter: La ce anume vă referiți ?
Răspuns: La sintagma «Bacăul – capitala corupției și a minciunii» sintagmă folosită atunci cînd vine vorba despre orașul nostru. La gestionarea iresponsabilă a banilor publici. La îmbogățirea peste măsură a lui și apropiaților lui. La trucarea licitațiilor, la pomana pe care o aruncă în zilele de audiențe pozînd astfel într-un om căruia-i pasă de semenii săi. În realitate, însă, lui Dumitru Sechelariu nu-i pasă decît de el însuși. Banii pe care-i dă la audiențe sînt de fapt banii oamenilor. Menirea unui primar nu este aceea de a arunca pomeni, ci aceea de a ridica standardul de viață.
Reporter: Ați atins acest aspect. Cum vedeți posibilă ridicarea nivelului de trai al băcăuanilor?
Răspuns: În primul rînd, prin gestionarea cu eficiență a banilor publici. Nu poți, nu ai voie să-ți bați joc de banul public. Apoi, prin dezvoltarea unor parteneriate de tip public/privat, prin care să atragi investitori străini, avînd drept consecință crearea de noi locuri de muncă. De altfel, după primul an de mandat, voi dezvolta peste 6.000 de noi locuri de muncă. Un alt aspect important este reducerea taxelor și impozitelor locale. Gîndirea mea și a Partidului Național Liberal este să iei bani puțini de la cît mai mulți, o impozitare pe orizontală. Apoi, servicii publice mai ieftine. De patru ani răspund de serviciile publice din Onești. Vreau să vă spun că acolo un metru cub de apă costă 2.700 de lei, cel mai mic preț din țară. Vă invit la Onești să vedeți și calitatea apei. Cu alte cuvinte, apă potabilă la un preț mic. Una dintre primele măsuri pe care le voi lua ca primar va fi aceea de montare de filtre dedurizatoare la fiecare bloc, la fiecare scară. Tot la acest capitol, cel al serviciilor publice, aș vrea să vorbim puțin despre termoficare. Dumitru Sechelariu a anunțat că a contractat un credit de 150 de milioane de Euro, bani pe care-i va investi în CET. Convingerea mea este că acești bani, pe care tot noi, băcăuanii, îi vom plăti, se vor duce pe Apa Sâmbetei, pentru că sistemul de termoficare al orașului trebuie regândit. De aceea, ca primar, voi monta, gratuit, centrale termice de bloc, scară sau apartament, în funcție de specificul fiecărei zone. Despre programul meu, despre programul liberal, putem vorbi mult mai multe, dar acestea sunt principalele măsuri pe care le voi lua, în regim de urgență, după câștigarea alegerilor.
Reporter: Păreți foarte sigur de faptul că veți cîștiga…
Răspuns: În orice luptă în care m-am implicat am cîștigat. Nu aș fi acceptat să candidez la Primărie dacă nu aș fi avut șanse. Cum spuneați și dumneavoastră, în debutul discuției noastre mai bine îmi vedeam de treburile mele. Mă opresc oamenii pe stradă și-mi spun : «domnule Budeanu, ne-am săturat ! Nu mai avem putere, sîntem disperați!» . Am fost în cartiere, am discutat cu oamenii, peste tot nemulțumiri. Trebuie să mai știți că la Primărie nu voi veni singur, ci cu o întreagă echipă liberală. Nume ca Petru Plăcintă, Răducan Ion, Mihai Șlic, Petrișor Botezatu sînt nume respectate de băcăuani. Să nu-l uităm apoi pe domnul Theodor Stolojan, care, indiscutabil, va fi noul președinte al României. Domnia sa a declarat public că mă sprijină și că are încredere în programul meu. Cînd faci parte dintr-o asemenea echipă atunci spui: «Din iunie, voi fi noul primar al Bacăului» !
Reporter: Programul dumneavostră conține multe puncte și nu putem să discutăm depre toate. M-aș opri doar asupra unuia singur, cel referitor la studenți. Am înțeles că veți premia fiecare student care termină anul școlar cu media 10, cu 1.000 de euro și-i veți anula taxele școlare pentru anul următor. De unde atâta dragoste pentru studenți?
Răspuns: Vedeți dumneavoastră, eu provin dintr-o familie modestă, în care am fost mulți copii. Părinții mei nu au avut bani să ne pregătească în particular. Când am auzit-o pe mama că și-ar dori să fac o facultate am mâncat matematică pe pâine și am intrat la facultate cu nota 10. A fost un exercițiu de voință, o competiție cu mine însumi, competiție pe care am cîștigat-o. La fel și cu studenții. Vor intra într-o competiție, vor dori să învețe mai bine. Ca să nu mai spunem că noi, liberalii, punem un accent foarte mare pe învățământ.
Reporter: Vorbind de competiție. Cum ați cîștigat competițiile, care bănuiesc că nu au fost foarte ușoare, din afaceri ?
Răspuns: Prin seriozitate și disciplină. După facultate am plecat pe vapoare mai mulțI ani, ca inginer electronist de bord. Acei ani m-au format, am devenit mai ferm șI mai hotărât. De aceea am reușit. Primele mele afaceri au fost în domeniul comerțului. Profitul pe care l-am obținut l-am investit în rețeaua de televiziune prin cablu Eurosat, am construit apoi, împreună cu Fondul Româno-American de Investiții, Fabrica de Componente Hidraulice C.M.C. Au urmat apoi Fabrica de pâine «Măgura», societatea «Prodbac Security», Fabrica de încălțăminte «Promode» și, nu în ultimul rînd, Hanul «Măgura Verde». Am muncit pe brînci, dar sînt mîndru de realizările mele.
Reporter: Sloganul dumneavoastră electoral este „Lovitura de grație”, un slogan destul de neobișnuit față de cele pe care le cunoaștem. Ce mesaj transmiteți, de fapt ?
Răspuns: «Lovitura de grație», sau «Lovește unde te doare». Mesajul este unul extrem de simplu. A venit timpul ca băcăuanii să scape de grijile și nevoile cauzate de administrația Sechelariu și să-i aplice acestuia «lovitura de grație», lovitură la care nici el nu se așteaptă. Timpul lui a trecut, este vremea să privim înainte spre un viitor mai bun pentru noi și copiii noștri. (Lucian ARVINTE)
Lasă un răspuns