• Dragoș Benea, președintele CJ, spune că banii ajung doar pentru repararea șoselelor stricate • finanțarea celorlalte proiecte se va face în funcție de banii de la buget
Banii pentru investiții au fost întotdeauna o problemă pentru autoritățile locale și județene. Cele mai mari probleme cu care se confruntă populația sînt legate de infrastructura deteriorată, pe care administrațiile nu au avut niciodată bani să le repare. În cel mai bun caz, primăriile au mai putut să cîrpească pe ici, pe colo, dar investiții serioase nu se pot face numai cu forțe proprii. Ca urmare, cea mai mare parte a drumurilor județene și comunale se află într-o stare proastă. Bacăul are peste 1.000 de kilometri de drumuri județene, pe care le administrează Consiliul Județean (CJ). Pentru că banii de la buget nu sînt nici pe departe suficienți pentru reparații – abia au ajuns pentru deszăpezirile din iarnă – conducerea CJ a decis să facă rost de fonduri de la bănci. „Vrem să împrumutăm maximum 40 de miliarde de lei pentru drumuri și poduri”, a anunțat Dragoș Benea, președintele CJ Bacău. Cu acești bani nu se vor putea realiza prea mulți kilometri de șosea, dar vor putea fi reparate drumurile și podurile aflate în mare suferință.
CJ are în derulare mai multe investiții, unele dintre ele inițiate în urmă cu aproape zece ani, cum e cazul Catedralei. Dar mai înghit bani și Muzeul de Științe ale Naturii, Parcul Industrial HIT, cofinanțările SAPARD etc. „Toate aceste investiții ale CJ vor fi continuate în limita resurselor bugetare”, a preconizat președintele CJ. Resursele bugetare sînt, însă, în termeni reali, tot mai mici. Mari speranțe își pune conducerea CJ în rectificarea bugetară. Bacăul ar avea nevoie de peste 1.000 de miliarde de lei ca să-și rezolve cele mai multe dintre probleme. Istoria, însă, nu lasă loc de speculații. Nu mai departe de rectificarea din urmă cu un an, CJ a cerut de la București suma de 1.300 de miliarde de lei, din care 600 de miliarde ar fi fost alocate investițiilor. S-au primit mai puțin de 100 de miliarde de lei, din care 71 de miliarde au avut țintă directă ajutoarele sociale și plata persoanelor cu handicap. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns