• circa o sută de proprietari de apartamente din oraș vor rămîne din primăvară fără încălzire și apă caldă • firma Termloc, care le furnizează agent termic, a decis să închidă centralele care sînt nerentabile • oamenii au două variante: să monteze centrală de bloc ori de apartament, sau să înghețe de frig în case
Conducerea societății Termloc din Bacău a hotărît să eficientizeze activitatea firmei și să închidă toate centralele termice care sînt nerentabile. Dacă în 2000 societatea administra 40 de centrale termice de cvartal, la începutul anului 2003 mai funcționează doar 38 de obiective termice, două centrale fiind dezafectate. Acest lucru s-a întîmplat deoarece numărul de beneficiari care mai rămăseseră racordați era prea mic. Analiza efectuată de conducerea societății la începutul acestui an a scos în evidență că alte două centrale de cartier vor trebui închise.
Vizate de măsura dezafectării sînt centrala termică Soimului și centrala de la Institut. Nerentabilitatea centralei Șoimului este dată de faptul că aceasta mai deservește doar doar 59 de apartamente, față de 216 cîte erau inițial racordate la rețea. Cît privește centrala Institut, aceasta funcționa în proporție de 90 la sută pentru a încălzi corpurile de clădire ale Universității Bacău și blocul 159 de pe strada Mărășești. Pentru că instituția universitară a decis să-și monteze sursă proprie de încălzire, conducerea Termloc a considerat că cea mai bună variantă pentru firmă este să închidă acest obiectiv. „Asociațiile de proprietari din care fac parte blocurile deservite de cele două centrale termice care vor fi închise au fost înștiințate luni despre această măsură. Reprezentanții asociațiilor vor trebui să analizeze situația locatarilor care vor rămîne fără sursă de căldură și apă caldă și să opteze fie pentru centrale de bloc, acolo unde este cazul, fie pentru centrale de apartament, ori pentru alte surse de încălzire”, ne-a declarat Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc.
La centrala Șoimului mai sînt racordați în momentul de față 59 de proprietari de apartamente, din care 27 sînt în blocul nr. 28 de pe strada Ioniță Sandu Sturdza, iar restul sînt răsfirați cîte unul, doi în blocurile deservite cîndva de centrală. Cît privește blocul 159 de pe strada Mărășești, acesta mai are 31 de proprietari de apartamente care vor rămîne fără sursă de căldură. „Contractul cadrul al Autorității Naționale de Reglementare a Energiei stipulează că, în cazul în care centralele de producere a energiei termice funcționează sub 60 la sută din sarcină, contractele încheiate cu beneficiarii pot fi reziliate. Pentru că cele două centrale sînt nerentabile, cea mai bună măsură este să le închidem. Decizia va fi pusă în aplicare după ce vom înceta să mai furnizăm agent termic în oraș”, a mai spus directorul Crîșmaru.
Proprietarii de apartamente deserviți de centrala Șoimului și blocul 159 nu sînt singurii care vor rămîne, din primăvară, fără căldură și apă caldă. Vizați de această măsură sînt și băcăuanii care locuiesc în blocurile din alte zone ale orașului unde doar una sau două familii mai primesc căldură și apă caldă de la Termloc. „Vom trece la secționarea de la rețeaua de transport a blocurilor care mai au unul sau doi proprietari pentru a elimina pierderile. Nu este rentabil ca întreg circuitul unui bloc să fie folosit pentru a încălzi doar două apartamente”, este de părere Dumitru Crîșmaru. Potrivit șefului de la Termloc, în această situație ar fi circa șase blocuri deservite de Termloc. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns