– indicatorii economici pe primele opt luni ale acestui an arata ca Bacau este acum pe locul patru in Regiunea Nord Est, dupa Iasi, Neamt si Suceava – judetul nostru este in cadere libera la aproape toti indicatorii, singurul pe care reusim sa ne clasam pe locul doi fiind nivelul salariilor – declinul a inceput odata cu guvernarea pedelista, iar liderii PDL din Bacau demonstreaza ca nu pot misca nimic in fata sefilor de la Bucuresti
Daca pina acum judetul Bacau se batea in Regiunea Nord – Est cu Iasiul pentru suprematie, acum am ajuns sa ne batem pentru locul codas, cu Vasluiul. In cei doi ani de guvernare portocalie, Bacaul a ajuns sa stea cit se poate de prost in datele statistice, la mai toti indicatorii economici. Paradoxal, in fata noastra au ajuns judete precum Neamtul si Suceava.
Concluzia este cit se poate de simpla: conducerile celor doua judete au o mult mai mare influenta la Centru – Gheorghe Stefan, respectiv Gheorghe Flutur – si au reusit sa atraga fonduri pe diverse investitii, in timp ce pedelistii bacauani nu au nici un cuvint de spus in fata guvernantilor. Prefectul Constantin Scripat si liderul PDL Gabriel Berca se dovedesc inca o data neputinciosi in atragerea banilor de la bugetul de stat pentru investitii in infrastructura judetului nostru, cu atit mai mult in atragerea unor investitori privati.
La fel, nici vechea conducere pedelista nu a avut vreun cuvint greu de spus la Centru. Cifrele statistice pe primele opt luni ale acestui an, comparate cu perioada similara a anului trecut, sint cit se poate de dramatice in privinta evolutiei situatiei economico-sociale a judetului Bacau. Dupa doi ani de guvernare pedelista, judetul Bacau a ajuns sa se bata pentru ultimul loc in Regiunea Nord – Est cu Vasluiul, uitind de intiietatea pe care si-o impartea pina in 2008 cu Iasiul. Indicatorii economici inregistrati in perioada amintita ne situeaza mai peste tot printre ultimele locuri.
La un singur capitol ne situam si noi pe locul doi, dupa Iasi: la nivelul salariilor. Datele au fost prezentate de Directia de Statistica Bacau, in cadrul Colegiului Prefectural de ieri. Chiar prefectul Constantin Scripat si-a recunoscut neputinta, concluzionind ca „asta stim cu toti ca sintem printre ultimii” si a trecut la urmatorul subiect de pe ordinea de zi.
Productia industriala este pe chituci
La capitolul industrie, judetul Bacau a ajuns pe chituci. Indicele productiei industriale a scazut cu 2,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si este cu 5,3% sub media nationala. Acest indice a inregistrat cresteri doar in trei luni ale acestui an, respectiv aprilie, mai si august Cu alte cuvinte, la capitolul productie industriala ne situam pe penultimul loc in regiune.
Printre cele care s-au prabusit sint domeniile industriei imbracamintei si a textilelor – in scadere cu 30% mai ales in confectiile de tip lohn, industria maselor plastice, a masinilor si utilajelor – cu o scadere de 45%, precum si in industria producerii hirtiei si a produselor de hirtie – 30 procente scadere.
La fel, indicatorul industrial este tras in jos de problemele de pe platforma industriala Onesti, mai ales la Rafo. Merge mai bine insa industria alimentara, fabricarea produselor chimice sau prelucrarea lemnului. Cifra de afaceri in domeniul industriei este si ea de 95%, sub media cifrei de afaceri pe tara, care este de 103%.
Investitiile au scazut cu 35%
Investitiile in judetul nostru au scazut si ele dramatic, cu 35% fata de primele opt luni ale anului 2009, an in care oricum erau in scadere fata de acum doi ani. Constructiile au scazut si ele cu 19%, iar valoarea lucrarilor de constructie a ajuns sa scada cu 42,3% fata de 2009. Lucrarile de investitii si reparatii au scazut cu 48%, iar cele noi cu 43%.
Si la capitolul constructia de locuinte noi stam prost. Lucrarile terminate si date in folosinta au fost in numar de 427, din care 118 in mediul urban si 319 in mediul rural. Toate sint insa realizate de persoane private, de populatie. Procentual, s-au construit cu 18% mai putine case ca anul trecut.
Din subventii bugetare nu s-a construit macar o locuinta, fata de cele 34 de anul trecut. Si autorizatiile de construire au scazut cu 4,1%, in primele opt luni ale acestui an solicitindu-se 964 de autorizatii, din care 164 mediul urban si 800 rural.
Importam mai mult decit exportam
La capitolul schimburi economice concluzia este clara. Importam mai mult decit exportam. Astfel, exportul este de 134 milioane de euro FOB pe primele sase luni, in timp ce importul este de 167,2 milioane de euro CIF. Cifra este alarmanta, pentru ca, acum, am ajuns ca procentul de export sa fie de 18% din intreaga regiune NE, pe cind, pina acum doi ani si chiar anul trecut, reuseam sa trecem de 20 de procente. La export sintem pe locul trei, dupa Iasi si Neamt.
„Compensam” in schimb la import, unde sintem pe locul doi dupa Iasi si reusim sa importam 21,6% din totalul regiunii. Colac peste pupaza, fata de Iasi, Suceava si Neamt, avem servicii cit se poate de proaste. Turismul este un alt indicator in scadere.
Cu cei 42.230 de turisti sintem in scadere cu 27% fata de anul trecut. Analizind toti indicatorii, rezulta ca judetul Bacau este dupa Iasi, Neamt si Suceava, in regiunea Nord Este, in primele opt luni ale acestui an.
Reactii:
Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean – PSD: “Nu comentez pina nu vad materialul”;
Silviu Bondor, vicepresedintele CJ Bacau – PDL: “Eu stiu ca Bacaul, daca dau deoparte proiectele vechi, nu a fost lasat fara bani de la Guvern sau fara fonduri europene. Sint investitii in derulare, care merg de trei, patru ani si poate ca aici a fost oarecum Bacaul defavorizat. In rest, Bacaul nu este mai prejos decit Neamtul sau Suceava la alocari de cofinantari pentru proiecte europene sau alti bani de la Guvern. Am incercat sa tinem echilibrul cu alte judete si daca nu reusim nu avem ce face decit sa plecam acasa. Problemele judetului Bacau sint insa de mult, cred ca de prin 2003 si acum se culeg roadele, ca nu vin peste noapte, apar in timp” ;
Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau – PNL: “Trebuie sa facem o diferenta intre municipiul Bacau si judet. Sa nu confundam municipiul Bacau, care este primul in regiune la atragerea fondurilor europene, la proiecte, cu alte localitati din judet, atit timp cit Rafo merge cum merge, sau s-au inchis alte firme in Onesti, Comanesti, Moinesti. Este clar ca judetul se afunda, dar nu si municipiul Bacau. Fara bani nu se poate face nimic, iar acestia trebuie adusi. La fel cum locurile de munca trebuie create”.
Stefan a zis
Sanchi,dar in municipiul Bacau care sunt indicatorii care ne proiecteaza asa sus?????
ovidiu a zis
„Este clar ca judetul se afunda, dar nu si municipiul Bacau.”
Fara suparare, dar e din putul gandirii!
danutzu a zis
Daca ar fi sa ne luam dupa investitile care se fac acuma in oras.. Spitalul Municipal,Pasajul Subteran ,Groapa ecologica …..eu zic ca nu stam asa rau la dezvoltare !! oricum tre sa atragem la anul si mai multi banii din fondurile europene:)
portocala a zis
Benea nu raspunde fiindca nu are ce, iar Scripat care e un tractorist ce ne poate povesti despre randamente economice sau macroeconomie?! Analiza ar trebuie extinsa la fiecare oras si comuna si trase niste concluzii dar cine sa o faca. Tehnic, tot doamna Harja dar cineva ar trebui sa comande acest studiu care sa fie realizat si analizat obiectiv dar in Romania nimic nu mai este decat manipulare, minciuna si neprofesionist. Pana atunci nu suntem decat la nivelul acuzelor reciproce.
eugen a zis
Măi portocală,un tractorist este totuși un muncitor.Unde ar fi mai mulți tractoriști în politică.Tristețea este că sunt mai mulți teoreticieni și personaje puse pe căpătuială.