Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilui (DGASPC) Bacău s-ar putea vedea nevoită să elibereze Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane adulte cu Dizabilități (CARPAD) din Răcăciuni, dar și să achite despăgubiri de peste 6,4 milioane de lei proprietarilor imobilului unde funcționează instituția. Situația a ajuns în instanță, drept pentru care Consiliul Județean Bacău a aprobat achiziția de servicii juridice specializate.
CARPAD Răcăciuni este specializat în protecția adultului cu handicap, în cadrul acestuia desfășurându-se activități de găzduire temporară, îngrijire, asitență medicală, recuperare și reabilitare, reinserție socială și profesională printr-o abordare individualizată.
Centrul este înființat în anul 1963 sub titulatura de Cămin Spital de Psihiatrie Gâșteni. În anul 2001 aceasta și-a schimbat titulatura transformându-se în Centrul de Recuperare și Reabilitatre Neuropsihiatrică Răcăciuni, iar în septembrie 2022 a devenit Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Răcăciuni, în urma procesului de restructurare.
Imobilul în care își desfășoară activitatea centrul a aparținut în perioada interbelică unei familii ai cărei moștenitori legali au solicitat acum mai mulți ani restiuirea în natură a bunurilor imobiliare în baza Legii nr. 10/2001, republicată, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
Întrucât legislația permitea, în anii ce au urmat au existat discuții pentru asigurarea continuării serviciilor sociale către cei peste 230 de beneficiari, prin predarea-primirea acelor spații neutilizate de DGASPC și plata unei chirii pentru suprafețele efectiv folosite. Proprietarii au fost de-acord o perioadă cu aceste condiții, însă la un moment dat „firul s-a rupt”, iar cei care dețin imobilul au solicitat eliberarea spațiului.
Pe lângă eliberarea iclădirilor și a terenului de 4ha pe care sunt construite, proprietarii solicită si despăgubiri în valoare de 6.355.755,23 lei, plus penalităţi de 117.984,55 lei, prin intermediul unei case de avocatură.
„Indolență și incompetență managerială”
Actuala conducere a DGASPC susține că vina pentru situația în care s-a ajuns aparține fostei conduceri a instituției.
„Din pricina iresponsabilității care a domnit la nivelul conducerii instituției dirijată de incompetență managerială, indolență și din neasumarea măsurilor concrete, s-a generat un blocaj de comunicare aducând DGASPC Bacău într-o posibilă situație de a fi executată silit. Începând cu anul 2021 au fost reluate discuțiile cu moștenitorii legali pentru deblocarea și soluționarea situației existente însă neajungând la consens cu aceștia, s-a recurs la acțiunea în instața de judecată pentru rezolvarea tuturor aspectelor menționate”, a declarat pentru Ziarul de Bacău Cristian Codreanu, directorul DGASPC Bacău (foto).
Șeful Direcției mai susține că în perioada în care centrul a funcționat în chirie a beneficiat de investiții majore și întreținere curentă, fără de care serviciile sociale acordate nu ar fi îndeplinit condițiile legale de funcționare.
În această situație, Consiliul Județean, autoritatea sub care funcționează DGASPC Bacău, a aprobat achiziționarea de servicii juridice specializate, având în vedere suma mare cerută drept despăgubire de proprietarii imobilului din Răcăciuni, dar și legislația de nișă. Astfel, soarta beneficiarilor de la Răcăciuni, dar și a milioanelor de lei din bani publici aflați în joc sunt în mâna justiției.
Andrei a zis
Noaptea mintii, clar, plin de dezorientati si la Protectia Copilului, asta ati votat asta aveti….