Direcția de Sănătate Publică (DSP) închide ochii în fața neregulilor din cele trei instanțe din municipiul Bacău – Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel – care nu asigură grup sanitar pentru public și forțează sute de oameni să împartă o toaletă „ecologică” din curtea Judecătoriei. Instituția care ar trebui să protejeze sănătatea publică refuză să aplice sancțiuni instanțelor, deși în urmă cu doar două luni recunoștea că acestea încalcă legea.
În octombrie, Ziarul de Bacău semnala o situație ieșită din comun, ce persistă de ani buni și care, deși cunoscută, rămâne nerezolvată. Sesizam atunci că sute de oameni cu procese în instanțe (care așteaptă și câte șase ore până începe sau se termină un proces) sunt nevoiți să împartă o toaletă „ecologică”, deși legea, așa cum confirma și DSP, obligă orice unitate să dețină grup sanitar. Sfidând prevederile legale, dar și orice normă de bun-simț, cele trei instanțe din Bacău, care împart imobilul din str. Oituz 20 – str. Cuza Vodă 1, nu au în clădire grup sanitar pentru public. Mai precis, toaletele, funcționale după cum ne-au spus angajații din instanță, sunt încuiate. Motivul este unul simplu – când aveau acces la ele, oamenii le-au distrus, au lăsat mizerie, au uitat să tragă apa. De câțiva ani buni, de când s-a pus lacătul pe toaletele din interiorul clădirii, oamenii sunt îndrumați de jandarmi spre singura toaletă publică așa-zis ecologică amplasată afară, în apropierea Judecătoriei Bacău. Magistrații, angajații instanțelor, avocații, procurorii și alte persoane importante au grupuri sanitare la etaj.
Conducerea Judecătoriei ne-a confirmat, în octombrie, că într-adevăr așa stau lucrurile: „Grupurile sanitare de la parterul Judecătoriei Bacău sunt nefuncționabile din perioada 2007-2008, datorită modului defectuos de utilizare de către public, uzurii instalațiilor sanitare precum și a lipsei disponibilităților financiare pentru efectuarea reparațiilor ce se impun. Pentru rezolvarea situației la care faceți referire, conducerea Tribunalului Bacău și Primăria Bacău, în perioada mai sus menționată, au convenit amplasarea unor toalete ecologice în imediata apropiere a imobilului în care își desfășoară activitatea Judecătoria Bacău (aripa dinspre Inspectoratul Școlar Județean), toalete ce sunt și în acest moment folosite de publicul larg”
Răspuns șocant: „Nu s-au constatat încălcări ale legislației”
Curtea de Apel s-a spălat pe mâini în această problemă, pe motiv că Tribunalul Bacău este cel care are în administrare spațiul destinat grupului sanitar. Un răspuns uluitor a venit din partea Tribunalului, care susține că „nu există temei legal pentru a se asigura funcționarea unui grup sanitar în sediul instanței, la care să poată avea acces publicul. În curtea Judecătoriei Bacău este amenajat, pentru public, un grup sanitar ecologic, aflat în administrarea Primăriei Bacău”. Tot în octombrie, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică susțineau că „potrivit Hotărârii de Guvern 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, la art. 14 este prevăzut că lipsa dotării cu grup sanitar a locuințelor sau a unităților de orice fel constituie amendă de la 3.000 la 5.000 lei pentru persoane juridice”. Reprezentanții DSP recunoșteau că, în toți acești ani de când instanțele nu au grup sanitar, nu s-a dat nicio amendă, pe motiv că nu au fost sesizați! „Nu am fost sesizați – ne-a declarat atunci Anda Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al DSP. Dacă vom fi sesizați, se vor face verificări privind existența unui grup sanitar și accesul oamenilor la el. Toaleta ecologică de afară nu poate fi decât o soluție temporară, acceptată doar dacă instituția face dovada că grupul sanitar este în reparații.”
Au trecut două luni de când Ziarul de Bacău a sesizat printr-un articol bătaia de joc la care sunt supuși oamenii. Situația în instanțe este aceeași, doar poziția DSP s-a schimbat radical. Întrebați dacă au mers în control, reprezentanții DSP ne-au răspuns că s-au făcut verificări și s-a constatat că „pentru personalul angajat al acestor instituții există din construcție, la nivelul fiecărui etaj, grupuri sanitare funcționale; pentru public se asigură două grupuri sanitare, tip ecologic, cu racord la rețeaua de apă și canalizare a orașului Bacău. Există demersuri efectuate către Primăria Bacău în vederea suplimentării numărului acestora”. Am insistat cu o nouă adresă prin care am cerut să ni se spună clar dacă instanțele încalcă legea sau nu și dacă s-au dat amenzi. Răspunsul primit contrazice declarația dată în octombrie, dar și prevederile legale: „În urma verificărilor efectuate nu s-au constatat încălcări ale legislației în vigoare; nu au fost dispuse măsuri”, a fost răspunsul conducerii DSP Bacău.
Cătălina CHIFU
obiectiva a zis
atunci, e perfect legal sa ne facem nevoile in mijlocul acestora………sau sa facem pe noi ……….prin salile de asteptare, prin salile de judecata………..oare in ce secol suntem noi, bacauanii ?????????
rahitin a zis
da, in sedinta publica multi fac pe ei, pute, dar sunt invatati cu hoitaria.
bibi a zis
La asa JUSTITIE „MADE IN ROMANIA ” la ce sa te mai astepti !! Oare in tarile civilizate din UE cetatenii care au probleme de rezolvat la tribunal sau la judecatorie fac pipi pe gardurile sau pe zidurile care inconjoara aceste institutii ?? Ce sa mai vorbim ,asta-i Romania !!