Profesoara de franceză Mariana Bîrzu, director adjunct al Școlii nr. 16 din Bacău, a fost colegă de clasă cu Daniel Ciobotea, nimeni altul decît actualul Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Născută și crescută pe meleaguri lugojene, Mariana Bîrzu, pe atunci Dohotaru, a avut șansa ca, împreună cu colegul său, Daniel Ciobotea, să fie singurii absolvenți de la Liceul „Coriolan Brediceanu” ajunși în Moldova. Unul Mitropolit la Iași, iar celălalt, profesor de franceză la Bacău. „Daniel Ciobotea era un coleg deosebit, un suflet aparte, care ne ajuta mereu cînd aveam nevoie. Îmi amintesc că, în cadrul orelor de română, istorie, latină sau filosofie, întreaga clasă era provocată la dezbatere datorită lui Daniel. Ca să nu mai zic de faptul că, în cadrul orelor de latină, conversa în limba latină cu profesorul. Pentru noi, restul clasei, era ceva suprinzător.Toți îl priveam pe Daniel, care a fost un autodidact, mirați. Avea o pasiune și o dragoste de studiu extraordinară”, ne-a povestit Mariana Bîrzu. Ambițios și încrezător în puterile sale, Daniel Ciobotea s-a arătat întotodeauna un luptător pentru a-și susține propria părere. „Mitropolitul își susținea punctul de vedere pînă în pînzele albe. La una dintre ore, l-a dezarmat cu argumentele sale pe profesorul de română, care era ateu convins. Deși ieșea mereu în evidență prin cultura sa, Daniel Ciobotea se comporta absolut normal cu toți colegii”, și-a amintit directoarea Bîrzu. Chiar dacă nu aveau același cerc de prieteni, fiind o fire mai retrasă în relație cu fetele, „Daniel avea un grup de băieți cu care se înțelegea foarte bine”.
Pentru colectivul clasei de umană a XII-a B, actualul Mitropolit al Moldovei și Bucovinei era considerat drept axul central. „Ori de cîte ori apărea o problemă ori o ceartă între colegi, Daniel intervenea și restabilea liniștea”, ne-a spus Mariana Bîrju. Pe de altă parte, încă de atunci, Daniel Ciobotea dădea semne că va ajunge sus pe treptele ierarhiei bisericești. „Îmi amintesc că deseori venea la el la școală duhovnicul său din satul natal, care îi purta foarte mult de grijă. Apoi, orice semnătură de-a lui avea o cruciuliță. Ce-i drept, nimeni nu se gîndea că o să ajungă mitropolit, însă știam cu toții că va urma teologia. Cînd ne-am reîntîlnit, după 20 de ani, a fost o surpriză extraordinară. Nu ne așteptam să vină la liceu, pentru că abia fusese ales Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Și totuși a venit, ne-a sărutat pe frunte și ne-a binecuvîntat, după care a ținut cîte o slujbă la fiecare mormînt al profesorilor noștri din Lugoj”, a mai povestit Mariana Bîrju.
Chiar dacă nu s-a mai întîlnit cu Mitropolitul Daniel din 1990, directoarea adjunctă a Școlii nr. 16 păstrează acasă, cu respect, amintirile adolescenței, între care se află și un carnețel cu o dedicație făcută de Daniel Ciobotea „colegei mele de vis-a-vis”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns