• Cornelia Barbu și Steluța Niță, directoare adjuncte la AJOFM Bacău, au rămas înzăpezite în apropierea Adjudului • după kilometri parcurși pe jos și sprijinul unui necunoscut cu Jeep, directoarele au ajuns în gară • înzăpezit a rămas și Marin Buștiuc, director adjunct la DSP Bacău
Potopul de zăpadă și vîntul care s-au abătut asupra Moldovei săptămîna trecută a făcut victime și printre directorii băcăuani. Cornelia Barbu și Steluța Niță, directori adjuncți la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, și-au promis că nu vor mai merge la drum lung pe o astfel de vreme întreaga lor viața. „Pentru prima oară în viața noastră ne-am fi urcat în orice mașină și mai ales un tanc. Numai să scăpăm de vijelia prin care am trecut”, ne-au mărturisit cele două directoare. Acestea au plecat vinerea trecută în capitală, să prezinte bilanțul instituției pe care o cîrmuiesc în fața mai-marilor de la București. Drumul de întoarcere a fost liniștit pînă au ajuns în apropiere de Adjud. Aici au intrat în mijlocul potopului de zăpadă. „La 16 kilometri de Adjud ne-am împotmolit. A fost un drum de coșmar. Șoferul nu mai putea înainta, așa că a trebuit să mergem pe rînd în față, pentru a deschide calea șoferului. Asta a durat vreo trei kilometri, astfel că fiecare dintre cele trei femei din mașină am parcurs cîte un kilometru. Cînd înghețam intram în mașină și apoi o luam de la capăt”, ne-a spus Steluța Niță.
Cea mai „barbată” dintre toți cei aflați în mașina AJOFM Bacău a fost directoarea Barbu. Dar și aceasta s-a temut, pentru că, la un moment dat, din cele 15 mașini din coloană au rămas doar trei. „Am avut noroc de un domn de la „drumuri”, că altfel nu mai ieșeam de acolo. El avea un Jeep și a trecut în fața noastră să deschidă drumul, dar a aterizat în șanț și ne-am temut că os ă rămînem acolo. A reușit totuși să scoată mașina, iar eu m-am urcat în dreapta lui pentru a-l ghida. Colegii mei ne urmau din spate. Nici nu știu cum îl cheamă sau ce număr la mașină avea pentru a-i mulțumi. La cîțiva kilometri de Adjud nu am mai putut înainta, iar el a chemat un plug care să ne scoată din zăpadă. Nici nu mă mai gîndeam dacă mi-e frig sau nu”, ne-a spus și Cornelia Barbu. Cînd s-au văzut printre oameni în gara din Adjud, pasagerii de la „șomaj” au respirat ușurați. Atunci s-au liniștit și familiile și directorul Octavian Țicău de la AJOFM Bacău, care le suna mereu să vadă în ce stare sînt doamnele. Plecate la două după amiaza din București, directoarele de la AJOFM Bacău au ajuns înghețate acasă abia la noaptea, pe la trei. Ele speră ca această experiență să fie prima și ultima din viața lor și, de ce nu, poate într-o zi vor ajunge directoare în țările calde pentru a evita acest coșmar.
Aceeași experiență i-a fost sortită și lui Marin Buștiuc, director adjunct la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. El a stat două ore înzăpezit la 12 kilometri de Bacău. Lîngă el, în mașină, erau și două doamne, una mai puternică și una speriată foc. „Noi veneam de la aprovizonare de la București. Din cauza zăpezii și a vîntului nu am mai putut înainta și am rămas blocați. A venit cineva cu un jeep și ne-a scos de acolo, că altfel stăteam mult și bine”, ne-a povestit directorul adjunct de la DSP Bacău. În cele din urmă, înghețați bocnă și speriați, au vreușit cu toții să ajungă la căldură, în Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns