• directorul școlii din Negri este acuzat de părinți că folosește elevii de la școala pe care o conduce ca să lucreze pămîntul • elevii spun că în cazul în care refuză să meargă la cules porumb pe terenul directorului, acesta îi amenință cu nota trei • pentru a se apăra, Ștefan Munteanu susține că nu a folosit decît de cîteva ori elevii la munci agricole în interes personal, pentru că „elevii nu fac treabă bună” • directorul spune că orele de practică agricolă, în timpul cărora elevii muncesc pe pămîntul său, sînt necesare pentru ca tinerii de la țară să învețe să facă agricultură științific • deși părinții au făcut memorii peste tot, doar venirea iernii a împiedicat exploatarea, în continuare, a elevilor de către directorul școlii
Părinții și elevii de la clasele gimnaziale ale școlii „Costache Negri” din localitatea Negri îl acuză pe directorul școlii, Ștefan Munteanu, că îi folosește pe elevi la muncă în agricultură în interes personal. Nemulțumirea elevilor și părinților pleacă de la faptul că în timpul orelor de practică agricolă la obiectul opțional pe care îl au în programa școlară elevii din clasele V-VIII, profesorul Ștefan Munteanu îi pune să muncească pe terenul școlii. Cum cea mai mare parte din suprafața de pămînt aflată în curtea școlii din Negri a fost arendată la începutul anului școlar către directorul Ștefan Munteanu și alți trei salariați din aceeași școală, munca nu mai este în interesul unității de învățămînt pe care o frecventează elevii, ci pentru propriul interes al directorului școlii. „În toamna asta, la fiecare două săptămîni, cînd aveam oră de practică agricolă, mergeam la cules de porumb sau cartofi pe terenul domnului director. Ne chema la cules după-amiaza, de la trei la cinci, dar uneori ne ținea și pînă la șase, ca să terminăm treaba”, spune Iuliana Trofin, elevă în clasa a opta a școlii din Negri. Declarațiile elevei din clasa a opta sînt confirmate de toți ceilalți colegi de clasă ai tinerei. Elevii spun chiar că nu numai cei din clasa a opta au fost să munească pe terenul arendat de la școală de director, ci toate clasele gimnaziale. „Și cei de la clasa a cincea, a șasea și a șaptea au fost la muncă pe terenul domnului director. Eu am o soră în clasa a șaptea, iar clasa ei a fost chiar acasă la domnul director, în timpul orelor de practică agricolă, să culeagă strugurii”, ne-a declarat Ancuța Adam, elevă la școala din Negri. Aceiași elevi din clasa a opta susțin că practica de a duce elevii la cules porumb sau struguri nu este o premieră în școala din Negri, ci este o moștenire transmisă din generație în generație. „Domnul director face așa de mulți ani. Și părinții noștri au fost la cules pe pămîntul lui, nu numai noi”, completează lista nemulțumirilor din rîndul elevilor Floareș Gabriel.
Directorul Ștefan Munteanu nu este singurul beneficiar al muncii gratuite a elevilor din școala pe care o conduce. Anul trecut, copiii care frecventează școala au muncit și pe pămîntul tatălui său. „Domnul director a venit la noi și ne-a spus să mergem la cules porumb la tatăl său. A spus să este un bătrîn veteran de război și că putem să-i dăm o mînă de ajutor la cules, așa că ne-a dus să muncim și acolo”, mai spune Iuliana Trofin.
Munca în interesul personal al directorului Munteanu nu este opțională pentru nici unul dintre elevii din clasele gimnaziale ale școlii din Negri, care fac obiectul de practică agricolă cu directorul Ștefan Munteanu. Ca peste tot la țară, și elevii de la Negri sînt mînă de lucru în familiile din care provin. Pe lîngă faptul că trebuie să-și ajute părinții la prășit sau cules, elevii trebuie să facă același lucru și pe pămîntul directorului, pentru că altfel se trezesc cu nota trei la practică agricolă. „Dacă nu mergem să muncim pe terenul său, domnul director ne amenința că ne pune nota trei în catalog. Așa că aproape toată lumea muncește, de frică să nu ia notă mică”, continuă elevii din Negri.
Directorul școlii din Negri, Ștefan Munteanu, nu neagă că a folosit elevii școlii pe care o conduce pentru a-i lucra pămîntul, însă spune că acest lucru s-a întîmplat de cîteva ori și că nu a făcut o practică din asta. „Elevii nu au fost decît de cîteva ori să muncească pe terenul școlii, unde am închiriat și eu o suprafață de 15 ari. Au mai făcut și la mine ceva, dar nu numai la mine au muncit, i-am mai dat și la ceilalți salariați care au teren închiriat de la școală să lucreze. Nu am făcut o practică din a-i duce să lucreze pe ogoarele mele, pentru că elevii nu fac muncă de calitate”, se scuză directorul Ștefan Munteanu. El nu neagă nici faptul că aceiași elevi care au fost folosiți în interes personal pentru a-i lucra pămîntul au fost duși să muncească și pe pămîntul tatălui său. „Au fost o dată să muncească la tata pe pămînt. Am zis să-i duc pentru că el e bătrîn și să-i dăm o mînă de ajutor. Dar nu au fost decît o singură dată”, completează directorul acuzat de părinți că îi exploatează copiii pe care ei îi trimit la școală să învețe, nu să muncească pe pămînturile altora. Cît despre acuzația că pedeapsa pentru cei care nu vin la practica agricolă este nota trei, nici aceasta nu este negată de directorul acuzat de exploatarea elevilor. „Le-am spus că le pun nota trei, pentru că altfel nu ar fi venit nici unul la practică agricolă. Am vrut doar să-i sperii, dar nu am pus la nici unul nota asta în catalog”, continuă directorul. Profesorul de științe agricole are o teorie originală în ce privește necesitatea ca elevii să învețe la școală obiectul de științe agricole, deși cei mai mulți dintre ei sînt sătui pînă peste cap de cules sau prășit. „Practica agricolă este foarte importantă, pentru că eu îi învăț pe elevi să facă agricultură științific. La orele de practică agricolă îi învăț verigile tehnologice ale muncilor agricole, de la cum trebuie pregătite terenurile în timpul primăverii pînă la felul în care se prășește, se irigă sau se culege porumbul. De aceea facem și aceste ore de practică efectivă, în care le explic ce soiuri de îngrășămînt se pun la diferite culturi sau cum se culege porumbul”, își argumentează el teoria.
Nemulțumiți că în loc să învețe ceva util la școală copiii sînt puși să muncească pe pămîntul directorului, mai mulți părinți ai copiilor de la școala Negri au făcut memorii la școală, la Sindicatul Învățămîntului și la Inspectoratul Școlar. Notele lor de protest nu au stîrnit nici un fel de ecou în rîndul celor sesizați. Doar faptul că a venit iarna și muncile agricole la cîmp s-au terminat l-a determinat pe directorul Munteanu să nu-i mai folosească pe copii la muncă în interes personal. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns