• vineri ei vor trebui să explice de ce în cîteva luni catedre inițial declarate ocupate au devenit libere • inspectorul Iorga declară că șefii de unități care vor fi găsiți vinovați riscă să-și piardă posturile, dacă neregulile sînt majore
Mai mulți directori de unități școlare din județ au ascuns posturi în vara acestui an, catedre care ar fi trebuit scoase pentru concursul de titularizare. Aceasta este concluzia comisiei constituită la nivelul Inspectoratului Școlar Județan Bacău (ISJ) cu scopul verificării datelor privind mobilitatea personalului didactic. Comisia a realizat o evaluare preliminară a situațiilor trimise de șefii unităților de învățămînt din județ. Anchetele au fost solicitate de conducerea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului după ce mai mulți profesori din țară s-au plîns că directorii au ascuns posturi. Pentru că mai multe catedre vacante nu au fost comunicate Inspectoratului Școlar Județean Bacău (ISJ) în perioada detașărilor sau titularizărilor, acestea nu au fost scoase la concurs și drept consecință foarte mulți profesori, unii cu medii mari, nu au prins o catedră de titular și nici nu s-au putut detașa.
„Din datele pe care le-am verificat a reieșit că posturi care în primăvară nu apăreau pe listele înaintate de dumneavoastră se regăseau în situațiile trimise în luna august. Este clar că acestea au fost dosite, pentru că planul de școlarizare a fost aprobat în varianta în care l-ați trimis. Ar fi trebuit să știți încă din primăvară care sînt catedrele disponibile, că doar nu au apărut peste noapte”, a spus ieri, la întîlnirea cu directorii, Ionel Ardeleanu, inspector de personal, unul dintre membrii comisie de verificare a posturilor libere sau ascunse din învățămîntul băcăuan. Chiar dacă verificarea situațiilor nu s-a finalizat la toate școlile, inspectorii de personal din ISJ au întocmit o listă preliminară cu unitățile de învățămînt în care în doar cîteva luni catedrele s-au transformat din netitularizabile în titularizabile.
Cele mai multe unități sînt, așa cum era de așteptat, din municipiul Bacău, pentru că aici este bătaia cea mai mare pentru un post liber. Între acestea se numără liceele „Letea”, „N.V. Karpen”, „Economic”, „Henri Coandă” sau Școala „Alexandru Ioan Cuza”. Și în mediul ruarl, verificările au scos la iveală faptul că unele catedre au apărut ca titularizabile în doar cîteva luni, deși obligația directorilor era să le comunice în timp util. Directorii școlilor din Horgești, Lipova, Blăgești, Buda 1, comuna Blăgești, Agăș, Filipeni, Găiceana, Gîrleni, Podu Turcului sau Mărgineni au fost depistați, în prima fază a verificărilor, că nu au comunicat la timp catedrele disponibile și că acestea au rămas blocate sau au fost ținute pentru cunoștințe. „Vineri trebuie să veniți la ISJ și să explicați comisiei care au fost împrejurările în care posturi inițial blocate apăreau în toamnă libere. În acest an s-a înregistrat un flux și reflux mare de catedre, lucru care nu este normal”, a mai spus inspectorul Ardeleanu.
Directorii care vor fi descoperiți în urma întrevederii de vineri că au ascuns intenționat catedrele și au blocat accesul unora dintre profesori la un post titularizabil în învățămînt nu vor avea zile prea bune. „Acolo unde se vor constata nereguli în ce privește comunicarea școlilor cu Inspectoratul în privința posturilor, directorii vor fi sancționați. În funcție de gravitatea neregulilor care vor fi depistate, sancțiunile ar putea merge de la reținerea indemnizației de director la demiterea din funcție”, ne-a declarat Ghiorghi Iorga, inspector școlar general al ISJ Bacău.Termenul pînă la care comisia trebuie să finalizeze ancheta este 15 octombrie. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns