• conform proiectului de descentralizare a finanțării în învățămînt, banii vor fi repartizați tot pe capitole de cheltuieli, dar vor putea fi mutați dintr-o parte în alta, după nevoi
Sala de conferințe a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) a găzduit, ieri, cel de-al doilea seminar privind descentralizarea finanțării în învățămînt. „După ce în vară le-am prezentat directorilor de școli liniile generale care stau la baza proiectului de descentralizare a învățămîntului, acum ne-am întîlnit cu primarii localităților în care se află școlile pilot, contabilii și directorii acestora, pentru a discuta probleme ceva mai concrete. Mai exact, despre managementul financiar. Deocamdată, legea care să permită aplicarea proiectului nu a fost încă votată, dar sperăm ca la începutul anului viitor noul sistem să intre în vigoare. Sumele primite de școli vor fi, foarte probabil, cam aceleași pe care le-au primit și pînă acum, dar descentralizarea sistemului de finanțare a învățămîntului va permite directorilor să folsească banii după nevoi. Banii vor veni deocamdată tot pe capitole bugetare, dar se vor putea «mișca» între capitole”, ne-a declarat Roxana Gruia, consultant al proiectului pentru județul Bacău.
Directorii de școli prezenți la întîlnire spun că proiectul e bun, chiar dacă aplicarea lui va cere eforturi suplimentare. „Banii nu vor fi mai mulți, dar vom putea să-i cheltuim după nevoile reale ale școlii. Vom putea face și economii, fără să ne mai fie teamă că trebuie să dăm înapoi, ceea ce nu am cheltuit într-un an, dintr-un anumit capitol bugetar”, a susținut profesorul Francisc Coșa, directorul Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”.
Proiectul de descentralizare a finanțării învățămîntului prevede, printre altele, și posibilitatea alegerii de către directori a echipei de profesori, dar acest lucru presupune renunțarea la noțiunea de titular. Roxana Gruia spune că, foarte probabil, aceasta va dispărea în anii viitori. Directorii au părut încîntați de idee, dar au preferat să nu facă previziuni în legătura cu aceasta. Amintim că proiectul de descentralizare a finanțării învățămîntului a demarat în trei județe pilot – Brăila, Giurgiu și Bacău, din județul nostru fiind cooptate nouă unități de învățămînt. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns