Creșterile salariale repetate din sectorul bugetar, dar și lăcomia unor șefi de instituții din Bacău au făcut ca celebrele „sporuri pentru stat la calculator” să ajungă aproape de pragul de 1.000 de euro pe lună, în anumite cazuri. Situația a devenit aproape ridicolă, cu largul sprijin al Direcției de Sănătate Publică Bacău, instituția care acordă buletinele de expertiză pe baza cărora se aplică aceste sporuri. Așa cum am arătat recent, buletinele sunt făcute în bătaie de joc de DSP Bacău și nu reflectă realitatea. Prefectul județului Bacău a solicitat deja reanalizarea tuturor acestor buletine efectuate în anul 2022.
Sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă se acordă, conform legii, pe baza unor măsurători efectuate de medici specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică. Aceste măsurători se numesc buletine de expertiză și ele determină riscurile la care sunt supuși angajații instituțiilor. Pe baza acestor buletine, șefii instituțiilor aplică sporuri la salariul de bază, în diverse procente.
Așa cum am arătat recent, când am ajuns în posesia unui astfel de document efectuat de DSP Bacău pentru Poliția Locală, buletinele de expertiză par a fi făcute „la mișto” de medicii Direcției de Sănătate Publică.
Citește și DOCUMENT: Polițiștii locali băcăuani solicită spor pentru că fac „febră musculară” la degete, din cauza tastaturii și pentru că stau prea mult pe scaun
În afara unor explicații hilare pentru presupusele condiții vătămătoare, acestea se rezumau de multe ori la eventuale febre musculare la degete din cauza tastaturii sau posibilitatea unor probleme de sănătate din cauza statului îndelungat la calculator, deși era vorba de agenți ai poliției locale. Mai mult, în cazul expertizei pentru șoferii Poliției Locale, medicul susținea în buletin că ar putea avea probleme din cauza studierii asidue a documentelor, ce ar putea duce la rinite sau alte alergii.
Sporuri astronomice pentru bugetari
Sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă sau de risc ajung la cuantumuri greu de imaginat pentru cei mai mulți dintre băcăuani. Ziarul de Bacău va dezvălui în perioada următoare mai multe astfel de cazuri, în ciuda greutății obținerii informațiilor publice pe acest subiect.
Vă prezentăm însă câteva exemple, extrase din informațiile postate public pe propriile site-uri de instituții publice din Bacău.
Directorul Direcției Sanitare Veterinare Bacău ia în plus la salariul lunar, pentru condiții periculoase de muncă, 4.028 de lei. Până și șoferul instituției ia peste 1.000 de lei pe lună, pentru pericolul la care este supus.
La fel, în cazul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, un șef de centru ajunge să ia 4.475 de lei în plus la salariu, pentru condiții „deosebit de periculoase”, așa cum se arată în hârtiile oficiale ale instituției.
Prefectul Bacăului a dispus verificări
Prefectul Lucian Bogdănel a dispus verificări asupra modului în care DSP Bacău realizează buletinele de expertiză pe baza cărora se dau sporurile.
„Refuz să cred că tastatura unui computer poate periclita viața unui funcționar care, prin fişa postului, are prevăzute atribuții pe linia muncii de birou, la calculator. Am solicitat instituției abilitate să purceadă la o temeinică şi transparentă reanalizare a buletinelor de expertiză care certifică periculozitatea unei munci de acest fel. Nu putem pasa responsabilitatea pe spatele ordonatorilor de credite care, cu respectarea anvelopei bugetare şi a legii, se pot gândi să acorde diferite sporuri – trebuie ca acestea să fie justificate în mod realist şi rezonabil, având în considerare – mai ales în această perioadă complicată – principiul prudenței în angajarea cheltuielilor bugetare. Cred că preocuparea instituțiilor publice, oricare ar fi ele, trebuie să fie îmbunătățirea substanțială a relației cu cetățenii, tratarea lor cu respect şi promptitudine în soluționarea problemelor semnalate de aceştia”, a declarat Lucian Bogdănel, prefectul județului Bacău.
DSP ascunde buletinele
DSP Bacău refuză să transmită o copie după buletinele de expertiză efectuate pentru instituțiile publice din Bacău. Directoarea Mihaela Arim susține că documentele nu ar conține informații publice și cad sub incidența GDPR. O idee total falsă, deoarece buletinele nu sunt efectuate asupra unor persoane, ci pentru categorii de funcții din cadrul instituțiilor.
De asemenea, este de menționat și faptul că mulți angajați ai DSP Bacău primesc aceste sporuri, în frunte cu însăși directoarea instituției, dr. Mihaela Arim, cea care nu a putut explica erorile din buletinele făcute de subordonații săi în cazul Poliției Locale Bacău.
Munteanu Irina Elena a zis
Va rog să ne țineți la curent, sa nu rămână doar o constatare.
veteranul a zis
Nesimtirea la cote maxime. Se rod in cur de atita munca si concetrare. Auzi tu, spor ca fac febra la degete in timp ce lucreaza la tastatura calculatorului!
Elena a zis
D-le prefect, oare dvs nu primiți acest spor???
Contribuabil a zis
Practica asta e binecunoscuta de ani buni de zile, trist e ca chiar daca e mediatizata, celelate institutii care ar trebui sa opreasca acest dezmat, nu iau masuri. Aceasta discutie nu va fi altfel decat celelalte, va garantez ca si peste un an lucrurile vor sta fix la fel, pentru ca la stat o mana spala pe alta, ca in organizatiile mafiote…viata grea pentru justitiari de merita pensii speciale, sau aialalti de se pensioneaza la 45 ani.
Mr X de la privat a zis
Va doresc, la toti bugetarii astia ‘de lux’, sa ajungeti sa lucrati in privat, pe un salariu minim pe economie, la un patron libidinos cu 4 clase care e in urma cu salariile cu cateva luni….pentru simplu motiv ca asta meritati, asta e valoarea voastra reala, daca nu s-ar tine cont de combinatii, implicatii politice, nepotisme, curvisme…
Sanda a zis
Dorim o investigație făcută de procuratură! Este abuz în funcție, fals în înscrisuri oficiale, evaziune fiscală,etc! Pușcărie scrie! Până la urmă se mușamalizează!
Barna si paiul a zis
Bun asa.
Acum, sa ne uitam pe siteul prefecturii. Ce reprezinta „spor de conditii vatamatoare” in prefectura, dle bogdanel?
Si de ce ultimele informatii publice legate de salarizare sunt din 2019, cand, conform legii, ele trebuie actualizate si publicate in martie si septembrie anual?
Gica Contra a zis
Sporuri pentru coditii vatamatoare sunt cele care afecteaza cele 6 simturi sau care scot omul din zona de confort natural. In standardele internationale excesul de vibratii, miros, lumina, temperatura, zgomot, poluare a aerului sunt considerate ca ar afecta corpul uman si sunt limite stabilite care reglementeaza cand e un mediu vatamator pentru organism. In plus sunt catalogate ca locuri de munca cu potential vatamator zonele de razboi/conflict, lucrul la inaltime/adancime, lucrul cu materiale toxic/explozive/sub presiune etc.
Acum: in ce categorie se incadreaza munca la calculator? Daca debilii de la DSP cred ca e vatamator, atunci luati toate calculatoarele din scoli!!! Nu ne omorati copii!!!
Mare e gradina ta doamne si multi destepti (cointeresati material) ii sar gardul.
Lumi a zis
DNA doarme, evident!Nu a primit comandă politică să investigheze aceste ticăloșii?!Mai există Parchet?(nu ăla de pus pe jos, deși ….cam asta e).Directoarea de la DSP și cei care au semnat buletinele inca sunt în funcții?Niște demiteri și recuperarea daunelor, pe când?
Lili a zis
Domnule prefect nu o mai faceți pe nevinovatul. Aceste sporuri sunt date cu acordul coordonatorului de credit. Consiliul Județean a dat aceste sporuri la toate instituțiile subordonate la administrație și la nivelul salariului din 2022 și la specialiști ( cei care merită să îl ia) sporul e la nivelul 2018. Nu o să se schimbe nimic, control de formă. Aceste controale sunt făcute de ochii ”proștilor”, chiar dacă se găsesc nereguli nu se ia măsuri. De ce? fiindcă sunt toți mână în mână , bine că pentru cei din administrație sunt banii. Vor rămâne în funcții bine mersi și vor luacaeste sporuri în continuare.
Bog a zis
Am o intrebare pt domnul prefect : în prefectură nu mai există sporul de 10% pentru condiții vătămătoare? Acesta era în 09/2019, ultima situație cu drepturile salariale de pe site ! Referitor la transparență: nu crede domnul prefect că ar trebui publicate pe site-ul prefecturii situațiile salariale la zi ?
TUCU a zis
Sunt pensionar. In ce tara traim ! O bataie de joc!
Gheorghe a zis
Si salariatii din institutii care lucreaza 8-10 ore pe computer ce sporuri ar trebui sa ia??? Ati calculat si pentru acestia? Sau sporurile se dau doar la sefi???
Trifan Adrian a zis
Ei și ? Că așa vor ei.
Să nu iutăm nemernicia făcută persoanelor cu dizabilități.Cu indemnizația cuvenită, conform legislației. Au tăiat în draci acele indemnizații. De la sine-și putere, cu toate că, acele comisii medicale sunt inferioare celor de la Casa de Pensii, au nesocotit gradele de handicap, acordate de medici specializați în medicina muncii. Aveai gradul 1 de handicap ? Îți dădea gradul 2. Aveai gradul 2 ? Dădea gradul 3. Aveai gradul 3 ? Nu pupai indemnizația. Mulți au mers în instanță și după 3 ani prin tribunal întrun final pierdeai procesul. Asta am pătit eu. Așa că… Să nu uitam ca membrii acelor comisii medicale, erau și sunt politruci, dresați să nu acorde acea indemnizație. În schimb indemnizația lor pleca de la 1500 la peste 2500 lei lunar. Indemnizația pt grad 3 era vreo 35 lei. Grad 2,vreo 300 lei. La grad 1 parcă vreo 600 – 700 lei, iar cu insoțitor nu mai știu. Dar știu că mulți, au pierdut și acest drept, de a avea însoțitor.
Așa că… Despre ce vorbim ?
Sănătate tuturor și sărbători cu bine.
Ardei a zis
Bugetari nesimtiti. Daca ajungi la vreo institutie, aproape toti functionarii sunt lipsiti de bun simt si amabilitate. Ai senzatia ca ii deranjezi, ca iti fac o favoare personala ca se uita pe cateva hartii. Te paseaza de la un ghiseu la altul, te trimit prin tot orasul dupa o stampila sau o adeverinta. Sistemul este TOTAL impotriva cetateanului, il trateaza in bataie de joc si in sictir.
Rusine functionarilor nesimtiti, care vobeesc urat, uneorimustra cetatenii, lenesi si delasatori.