• ca să poată ocupa o funcție de conducere în învățămînt, dascălii trebuie să cunoască o limbă străină de circulație internațională • ar putea scăpa de această condiție directorii școlilor de la țară • la oraș, unde concurența este foarte puternică, cunoașterea unei limbi străine și a utilizării calculatorului vor deveni literă de lege • directorii trecuți de prima tinerețe sînt cam speriați de noile cerințe
Profesorii băcăuani care țintesc spre postul de director al unei instituții de învățămînt trebuie să îndeplinească, mai nou, două condiții obligatorii: cunoașterea unei limbi străine și folosirea calculatorului. Așa au decis șefii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău. Măsura va fi pusă în aplicare din acest an. „În ultima perioadă, foarte multe școli au început să solicite finanțări pentru derularea unor programe de cooperare internațională. În aceste condiții, este foarte probabil că în școli vor veni delegații din străinătate, iar directorii vor trebui să poarte o minimă conversație cu oaspeții. Dacă ei nu știu să lege două vorbe în engleză, franceză sau italiană, este jenant să aștepte venirea unui profesor de limbi străine care să-i ajute să lege o discuție”, a explicat Ghiorghi Iorga, inspectorul general al ISJ.
Pînă acum, în fișele de evaluare, candidații la funcția de conducere primeau puncte pentru cunoașterea unei limbi străine, însă, de obicei, doar profesorii de limbi străine aveau ce aduna la sfîrșit. În situația în care cunoașterea unei limbi străine la nivelul minimei conversații va deveni obligatorie, foarte puțini dintre șefii școlilor vor mai rămîne în scaunele pe care le ocupă în prezent. „Nu le vom cere să devină translatori, dar nici nu vom accepta să reproducă două cuvinte învățate din dicționar. Sîntem conștienți că la țară această condiție, dacă o vom aplica, nu prea vom mai avea directori. Cunoașterea unei limbi străine, de preferat engleza, este o soluție de departajare a candidaților la școlile din oraș, unde concurența este mai puternică”, a continuat inspectorul general. Ghiorghi Iorga a recunoscut că, în prezent, doar directorii tineri, care au studiat o limbă străină în facultate, sînt în măsură să facă față unei conversații uzuale.
Păreri împărțite
Șansele ca directorii trecuți de prima tinerețe să mai învețe o limbă străină sînt foarte mici. Oricum, vestea că la concursul pentru ocuparea funcției de director vor purta un interviu într-o limbă de circulație internațională, mai puțin rusa sau maghiara, i-a redus la tăcere pe directorii prezenți la sfîrșitul săptămînii trecute la întîlnirea semestrială cu șefii ISJ. „Putem veni la interviu cu un translator?”, a întrebat un director mai glumeț, semn că această barieră va constitui o mare problemă. Dar, surprinzător, sînt și directori în vîrstă care stau cu emoții, dar și tineri. „E o idee bună cu introducerea condiției de utilizare a calculatorului. Orice director trebuie să știe să facă o situație sau să caute niște date. Dar cu limba străină am rezerve. Directorii ar trebui să știe o limbă străină cît să se descurce la calculator. Eu am peste 50 de ani și mi-ar fi greu să mă apuc acum de învățat”, a recunoscut Maria Nedelcu, directorul Grupului Școlar din Hemeiuși. „Avînd în vedere perspectiva integrării europene a României și, implicit, a învățămîntului, mi se pare normal ca și directorii să știe să poarte o conversație într-o limbă străină. Eu am învățat în facultate limba franceză și cred că o să mă descurs”, spune Dainela Paizan, directorul Școlii 9 din Onești.
Cît despre utilizarea calculatorului, circa 70 la sută dintre actualii directori se descurcă, însă doar 30 la sută dintre ei au un document care să le ateste absolvirea unui curs de informatică. Dar, oricum, tot cunoașterea limbii străine îi sperie mai tare. Calculatorul, cu un profesor bun, în două, trei zile înveți să-l folosești, pe cînd cu limbile străine lucrurile stau cu totul altfel. Ghiorghi Iorga spune că cele două criterii vor fi puse în practică încă de la următorul concurs pentru ocuparea funcției de director, care ar putea începe la sfîrșitul lunii februarie. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns