• tînărul este student la Facultatea de Industria Lemnului din Brașov
„Un copil inteligent, muncitor, corect, care știe ce vrea și are capacitatea de a se adapta foarte ușor la greutățile viații”, aceasta este caracterizarea pe care i-o face Sorin Bîrlădeanu, directorul adjunct al Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău, lui Bogdan C. Opinia lui Sorin Bîrlădeanu este justificată, întrucît Bogdan nu este pentru el un simplu copil crescut într-un centru de plasament, ci este, într-un fel, al doilea copil al familiei.
Bogdan, acum în vîrstă de 21 de ani, a crescut de la vîrsta de 13 ani în Centrul de Plasament de la Comănești. Rezervat mai întotdeauna cu cei din jur, cu privirea mai mereu tristă, Bogdan refuză să vorbească despre împrejurările care au făcut să ajungă în unitatea de ocrotire a statului, însă spune că acest lucru nu i-a afectat în nici un fel viața. „Eram mai altfel decît celăilalți copii din centru, care crescuseră acolo de cînd se știau. Eram liniștit și îmi vedeam de treaba mea, lucru care a făcut să fiu apreciat de cei din jur. Pot spune chiar că, din această cauză, am avut și un statut mai special în centru”, spune Bogdan.
În timpul uneia dintre vizitele efectuate la Centrul din Comănești, Sorin Bîrlădeanu l-a cunoscut pe tînărul care atrăgea atenția nu prin faptul că făcea ceva negativ, cum se întîmplă în majoritatea cazurilor în orfelinate, ci pur și simplu pentru că era liniștit și tot timpul pe gînduri. „După puțin timp, a venit la mine, în Bacău, și m-a rugat să-l ajut. Știa că soția este profesoară și mi-a cerut să facă pregătire la matematică, pentru a intra la facultate. M-a impresionat felul lui de a fi și voința extraordinară, motiv pentru care am acceptat fără să stau pe gînduri să-i ofer sprijinul de care avea nevoie”, își amintește Sorin Bîrlădeanu.
Încă de cînd era în clasa a XI-a, Bogdan a început să facă naveta în Bacău, pentru a se pregăti cu Mihaela Bîrlădeanu la matematică, obiect unde nu prea străluceaîn acea vreme. În scurt timp, Bogdan a devenit un apropiat al familiei directorului adjund al DGPC Bacău. A cîștigat încrederea celor care se oferiseră să-l ajute necondiționat, prin seriozitate și bun simț, atitudini mai rar întîlnite, chiar și în cazul copiilor crescuți în familie. „De multe ori, rămînea la noi chiar și în week-end, pentu că voia din tot sufletul să învețe, ca să intre la facultate. Ar fi fost costisitor să meargă seara la Comănești și să revină a doua zi, motiv pentru care am decis, împreună cu soția, să rămînă la noi. Nu mi-a fost frică să aduc un copil din orfelinat să stea la mine, pentru că îl cunoșteam destul de bine pe Bogdan și aveam încredere în el”, spune Sorin Bîrlădeanu.
Orele suplimentare de matematică pe care le-a făcut cu Mihaela Bîrlădeanu i-au fost tînărului abandonat de părinții naturali de mare folos. Anul trecut, Bogdan a susținut examen de admitere la Facultatea de Industria Lemnului a Universității Transilvania din Brașov, singura de acest profil din toată țara, unde a intrat fără probleme. „Mi-am dorit foarte mult să intru la facultate, pentru că era singura mea șansă de a mă realiza în viață. Puteam să plec în Spania, să muncesc, dar mi s-a părut mai important să dau la facultate, să ajung ceva în viață. E singura mea șansă. Altfel, cine știe ce aș fi ajuns?”, ne-a spus Bogdan.
Accederea lui Bogdan la o formă superioară de învățămînt a fost un motiv de satisfacție inclusiv pentru familia Bîrlădeanu, pentru care reușita a însemnat confirmarea că încrederea investită în tînărul provenit din orfelinat nu a fost zadarnică. Chiar dacă a plecat la facultate, tînărul student nu a uitat cine i-a oferit ajutor cînd a avut nevoie și a ținut, în continuare, legătura cu familia Bîrlădeanu. Nu a avut decît de cîștigat. Spre deosebire de alți copii din orfelinate, Bogdan și-a petrecut vacanța de Paște împreună cu soții Bîrlădeanu și fiul acestora, Mihai, cu care între timp s-a și împrietenit. În plus, Sorin Bîrlădeanu și Mihai Iaru, președintele Fundației „Un viitor mai bun”, din Comănești, au devenit principalii susținător ai lui Bogdan, atît din punct de vedere moral, cît și financiar. „Cînd este la Brașov, ținem legătura prin telefon, iar dacă are nevoie de ceva, îmi spune și rezolvăm imediat. Îi trimitem pachete cu mîncare prin cursă, haine și bani, iar soția mea este cea responsabilă de prepararea hranei pe care i-o pumem la pachet. Merită să facem asta pentru el, întrucît este un băiat foarte bun”, spune Bîrlădeanu.
După primul an de facultate, rezulatele lui Bogdan au fost foarte bune. Din tot anul întîi, doar trei studenți au reușit să termine integraliști, iar printre aceștia s-a numărat și Bogdan, băiatul crescut într-un orfelinat din județul Bacău. „Pentru că am avut bursă, în această vară am beneficiat de un bilet la mare. Am fost la Costinești, cu mai mulți colegi de-ai mei, iar experiența a fost una foarte plăcută”, spune Bogdan.
Ca răsplată, Sorin Bîrlădeanu l-a ajutat pe Bogdan să facă, în această vară, școala de șoferi. Directorul adjunct Bîrlădeanu spune că, pentru el și familie, ajutorul pe care i-l oferă lui Bogdan este unul necondiționat, dar că așteaptă ca acesta să confirme prin rezultate bune încrederea acordată. „Nu este nici o problemă pentru noi să-i trimitem mîncare, haine sau bani, dacă are nevoie, pentru că, mulțumim lui Dumnezeu, avem de unde să dăm și la alții. Aș face acest lucru pentru orice alt copil din casa de copii. Trebuie, însă, să merite, iar Bogdan merită din plin să fie ajutat”, spune Bîrlădeanu.
Ca și ceilalți studenți, și Bogdan va reveni la facultate pe 1 octombrie. El își dorește să obțină, în anul universitar care urmează, rezultate cel puțin la fel de bune ca și în primul an de facultate. Visul său este să ajungă inginer în industria lemnului, undeva în afara țării, pentru a cîștiga bani. După care va reveni în țară, unde vrea să-și întemeieze propria familie. Față de ceilalți copii din orfelinate, drumul său în viață va fi mai ușor, pentru că are cine să-l sprijine. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns