• la Bursa locurilor de muncă pentru femei, organizată ieri, mai toți patronii din județ au angajat doar femei tinere • și de această dată, cele mai căutate au fost confecționerele pentru textile și încălțăminte •
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău a organizat la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu” bursa locurilor de muncă pentru femei, de altfel și prima manifestare dedicată șomerilor din acest an. Bursa și-a deschis porțile la ora 9.00, dar zeci de femei au venit în fața muzeului cu o oră și ceva înainte. Intrarea s-a făcut pe grupe, și fiecare reprezentantă a sexului frumos a încercat să-și găsească o slujbă. „Am ajuns să fiu întreținută de fiica mea. Am 43 de ani și nimeni nu mă angajeză la vîrsta mea. Am calificare de secretară stenodactilografă, am făcut un curs de calculatoare, dar tot nu am găsit nimic. Fiica mea e studentă și îmi vine foarte greu, pentru că ea trebuie să îmi dea bani de pîine, să plătească întreținerea și celelalte cheltuieli, în loc să am eu grijă de ea acum, cînd are nevoie de sprijin. Nu mai primesc nici indemnizația de șomaj, pentru că mi-a expirat perioada în care puteam beneficia de ea. Din iulie anul trecut, caut prin ziare, am sunat în zeci de locuri, dar răspunsul este mereu același: sînteți prea în vîrstă. Am lucrat pentru scurte perioade de timp la diferite firme, dar patronii din ziua de azi nu știu ce înseamnă demnitatea umană. Munceam de dimineață pînă seara pentru salariul minim pe economie, iar un patron mă punea să-i fac masaj, să dau mîncare la rațe și la celelalte animale, cînd eu eram, de fapt, angajată ca secretară”, ne-a sus D.B, o femeie care și-a pus ultima speranță în acest evenimet.
Lăcrămioara Tuia are și ea 43 de ani și a acceptat destul de greu să ne spună ce probleme are. „Nu mai sînt tînără și peste tot unde am încercat se impun condiții de vîrstă și experință. Eu am lucrat 20 de ani la Aerostar, ca prelucrătore prin așchiere. În 2000 am fost disponibilizată prin programul RICOP. E prima oară cînd vin la bursă pentru că anul trecut am beneficiat de indemnizația de șomaj. Am mai căutat prin ziare, am dat telefoane, dar mereu mi s-a spus că nu am vîrsta necesară, iar în meseriile pe care credeam că le pot face nu aveam experiența cerută de patroni. Am trei băieți, unul lucrează, unul este student, iar celălalt șomer. Soțul este pensionar pe caz de boală și nu știm ce să ne mai facem. Cheltuielile sînt mari. Mi-am pus speranță în această bursă, dar și aici văd că mă lovesc de aceeași problemă: vîrstă și experiență. Singurul loc în care nu am găsit aceste condiții, dar mă tem să nu îmi ceară calificare, a foat la spital, unde se caută îngrijitoare”, ne-a declarat Lăcrămioara Tuia.
La bursa de ieri, tot în căutarea unui loc de muncă, au venit și multe studente. Majoritatea vroia să lucreze cu jumătate de normă, ca să-și rotunjească veniturile. „Sînt studentă la management și cred că îmi pot face timp și pentru un serviciu. Am găsit aici ceva, ca agent de asigurări și secretară la o firmă. Mi-am lăsat CV-ul, dar trebuie să mai merg la un interviu la firmă. Sper că voi fi acceptată. Ar fi și în sprijinul părinților”, ne-a spus Daniela Melinte.
La bursa locurilor de muncă pentru femei au participat 753 de persoane. Cei 85 de agenți economici din județ au oferit 902 locuri de muncă. Patronii au apelat fie la reprezentanții agenției pentru a le media oferta de locuri de muncă, fie au participat personal. Oferta a cuprins 25 de locuri de muncă pentru femeile cu studii superioare, 58 pentru cele cu studii medii, iar restul pentru cele calificate sau care nu știau nici o meserie. Cele mai solicitate meserii pentru doamnele care au absolvit studii superioare au fost de economiști (5), inginere sistem (3) și kinetoterapeute, două. Cea mai mare căutare însă au avut-o și de această dată confecționerele de îmbrăcăminte și încălțăminte, pentru care firmele au oferit cinci sute de locuri de muncă. Din totalul posturilor vacante prezentate la bursă, 720 au aparținut agenților economici din Bacău, Răcăciuni și Buhuși, iar 182 celor din zonele Onești, Moinești, Comănești și Tîrgu Ocna. La bursa din Bacău s-au prezentat 438 de femei, iar în zona Onești 315. Bursa locurilor de muncă s-a încheiat la ora 13.00. „Au fost angajate pe loc 15 persoane, iar alte candidate au fost chemate la interviuri cu angajatorii. Locurile de muncă ce vor rămîne neocupate vor fi mediate de noi pînă cînd pe ele vor fi încadrate persoane aflte în căutarea unui loc de muncă”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la AJOFM Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns