• după trei ani de la decizia că medicii de familie sînt obligați să ofere și servicii de permanență asiguraților, Ministerul Sănătății a hotărît că, în orașe, acestea trebuie desființate
Un ordin recent al Ministerului Sănătății, care nu a fost încă publicat, dar care se găsește într-o formă finală pe site-ul instituției, a fost adus ieri la cunoștința șefilor sistemului sanitar, în cadrul unei videoconferințe. Ordinul amintit prevede desființarea centrelor de permanență în localitățile în care se află unități spitalicești în structura cărora există camere de gardă sau unități de primire urgențe. Tradus pe înțelesul asiguraților, ordinul duce la desființarea centrelor de permanență din orașele în care sînt spitale. „Din verificarea activității acestor centre de permanență s-a stabilit ineficiența acestora. Nu înțeleg de ce într-un oraș în care există cameră de gardă trebuie să mai existe și un centru de permanență. În localitățile în care nu există camere de gardă, cum sînt zonele rurale, centrele de permanență își găsesc justificarea?”, a fost intervenția doctorului Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în timpul videoconferinței de ieri. În urma acestei hotărîri, situația revine la cea din urmă cu trei ani. În anul 2001, au fost înființate primele centre de permanență din Bacău, principala justificare de atunci a șefilor sistemului sanitar fiind degrevarea serviciilor de urgență ale spitalelor, aglomerate de cazuri obișnuite care aveau nevoie doar de o consultație și de o rețetă. Tot la acea vreme, șefii sistemului sanitar se plîngeau de faptul că numărul internărilor din spitale este nejustificat de mare, tocmai pentru că bolnavii nu treceau întîi prin filtrul unui medic de familie. Pornind de la această teorie, în județul Bacău au fost înființate 17 centre de permanență, opt dintre ele funcționînd numai în municipiul Bacău. „Acum sîntem nevoiți să regîndim împărțirea centrelor de permanență în teritoriu. Este clar că în orașe cum sînt Tîrgu-Ocna și Slănic Moldova nu le putem desființa, întrucît aici nu există spitale, deci nici linii de gardă. Centrele de permanență din mediul rural vor continua să funcționeze în continuare, dar la Bacău va trebui să mai renunțăm la o parte dintre ele”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică.
Medicii de familie nu au primit această veste cu bucurie, întrucît desființarea centrelor de permanență duce la diminuarea veniturilor lor și la creșterea solicitărilor de consult la domiciliu. „Măsura nu va avea efecte bune pentru locuitorii orașelor din care vor dispărea centrele de permanență. Oamenii abia au învățat că atunci cînd au probleme de sănătate în week-end sau după-amiaza se pot adresa acestor centre de permanență, dar de acum vor fi nevoiți să meargă pînă la spital. Pentru un simplu tratament injectabil, bolnavii din Bacău nu se vor mai putea adresa cadrelor medicale din centrele de permanență, ci cabinetelor de urgență. Desființarea acestor centre va ridica probleme și medicilor care prestau aceste servicii medicale. Ei erau medici cu liste mai mici de pacienți, pentru care gărzile în aceste centre mai aduceau niște bani în plus”, este de părere dr. Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor și a Asociației Medicilor de Familie. Reprezentata medicilor din Bacău a mai precizat că la întîlnirea care va avea loc săptămîna viitoare, la sediul DSP, pentru clarificarea acestei situații va încerca să-i convingă pe șefii sistemului sanitar ca o parte dintre centrele de permanență din oraș să fie păstrate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns