• toți cei trei sute de salariați, în frunte cu directorul general Valentin Anastasiu, au primit preavize de la lichidatorul rafinăriei • nimeni nu poate garanta că oamenii își vor primi salariile restante • directorul Anastasiu ar urma să primească, la o medie de șase salarii, aproape 800 de milioane de lei
Trei sute de salariați ai Rafinăriei Dărmănești au primit preavize de la lichidatorul societății. Oamenii, în frunte cu directorul general Valentin Anastasiu, au fost înștiințați că își vor pierde locurile de muncă pentru că societatea nu mai există din punct de vedere juridic. Conform contractului colectiv de muncă, toți salariații vor beneficia de cîte trei, șase sau nouă salarii compensatorii, în funcție de vechime. Dacă fiecare din cei 300 de salariați ar primi doar trei salarii compensatorii, Alexandru Tabarcea ar trebui să scoată din buzunar cel puțin cinci miliarde de lei. Suma se dublează în cazul în care se face o medie de șase salarii compensatorii pentru fiecare dintre salariați. Valoarea oricum nu-i este la îndemînă lichidatorului, în condițiile în care el are de recuperat doar 27 de miliarde de lei de la diverși creditori.
Dintre cei din firmă, însă, cea mai mare sumă o are de primit directorul general Valentin Anastasiu, care avea un salariu de 130 de milioane de lei pe lună. Dacă va beneficia de șase salarii, Alexandru Tabarcea trebuie să-i plătească lui Anastasiu nu mai puțin de 780 de milioane de lei.
După negocieri de cîteva zile, salariații au obținut de la lichidator ca banii să le fie dați în trei rate, de la 15 iulie și pînă pe 15 septembrie 2004. A fost încheiat și un protocol între Asociația salariaților, reprezentată de liderul de sindicat Constatin Ardeleanu, și lichidatorul rafinăriei. „Sumele vor proveni din încasarea datoriilor pe care le au unii debitori față de Rafinăria Dărmănești”, se precizează în protocol. Liderul de sindicat spune că acesta este singurul lucru pe care a putut să-l smulgă cu certitudine de la lichidator. „Eu sînt conștient că aceasta este doar o hîrtie și că nu avem nimic palpabil, nimic nu ne garantează că vom și primi acești bani chiar și așa în tranșe”, ne-a declarat Constatin Ardeleanu.
După demararea procedurilor de lichidare Tabarcea a apreciat că nu va mai fi necesară menținerea la serviciu decît a cel mult 30 de salariați, care vor deservi administrația, unde se află, de exemplu, arhiva.
Asociația salariaților s-a înscris pe lista creditorilor
De altfel, Asociația Salariaților din rafinărie s-a înscris în tabloul creditorilor cu 6,5 miliarde de lei, sumă care a și fost verificată de lichidator și admisă ca fiind reală la plată. Suma este reală, fiindcă la baza stabilirii ei a stat Contractul Colectiv de Muncă. Rafinorii au depus cereri fie în nume propriu, fie colectiv, precizînd suma datorată de fostul patron. Ei au cerut 60 la sută din salariul pe luna septembrie și salariile întregi pînă în ianuarie, cînd a fost declarată deschisă procedura de lichidare, contravaloarea cotei de benzină de 40 de litri pe lună pentru fiecare angajat prevazută în contractul colectiv de muncă, prima de ziua petrolistului și salariile compensatorii.
La ultima ședință de judecată, instanța a aprobat cererea lichidatorului de a vinde 800 de tone de păcură din stocurile rafinăriei pentru a asigura plata utilităților, a pazei și a salariilor. Suma se ridică, numai pentru salarii, la aproape 14 miliarde de lei. Tabarcea spune însă că nu va putea în nici un caz să achite toate sumele restante odată, întrucît nu are lichidități. „În urma anulării deciziei de reducere a salariilor cu 75 la sută, eu, ca lichidator, nu voi putea plăti decît o parte dintre salariile cuvenite, motivat de faptul că valoarea salariilor pe lună plus impozitele aferente se ridică la aproximativ 7,5 miliarde de lei pe lună”, a arătat Alexandru Tabarcea. Salariații speră ca din vînzarea celor 800 de tone de păcură lichidatorul să obțină suficienți bani cît să le plătească cît de curînd salariile restante. Conform legilor din domeniul muncii, salariații au dreptul să-și recupereze cu prioritate banii cuveniți înaintea tuturor creditorilor. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns