• peste patru sute de salariați și-au încheiat conturile cu fabrica de hîrtie • oamenii au fost puși pe liber în urma retehnologizării întreprinderii • AGA va discuta astăzi cazurile muncitorilor cu probleme sociale deosebite
Conducerea fabricii Letea, singura din țară care produce hîrtie de ziar, a demarat programul de disponibilizări. Oamenii vor fi dați afară în două etape, urmînd ca, pînă în august, rîndurile șomerilor să se îngroașe cu peste patru sute de persoane.
Despre concedierea salariaților de la Letea s-a discutat încă din luna noiembrie a anului trecut, cînd a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor (AGA). Cei care conduc fabrica au stabilit atunci un program de restructurare a întreprinderii. Conform acestuia, trecerea în șomaj a salariaților se va face în două etape. „Prima etapă, care a debutat deja, vizează 300 de angajați. Aceștia au primit un preaviz de 15 zile, iar conducerea a decis ca ei să înceteze lucrul pentru a-și putea găsi un alt loc de muncă. Noi am fost anunțați cu 30 de zile înainte și le-am explicat oamenilor că în contractul colectiv de muncă este prevăzută disponibilizarea angajaților în caz de retehnologizare a unității”, ne-a declarat Marin Farțade, liderul sindicatului din Letea. În cea de-a doua etapă vor fi disponibilizați încă 132 de muncitori. Aceștia vor intra în șomaj cel mai probabil în luna august.
În memoriul justificativ referitor reorganizarea tehnologică a fabricii, care a fost prezentat sindicatului, se spune că s-a luat această măsură datorită condițiilor vitrege atît de pe piața internă cît și de pe cea externă, lucruri care fac imperioasă retehnologizarea fabricii. „S-a văzut că hîrtia pe care o producem noi în fiecare lună, în condițiile în care am pierdut piața externă, este de 3.000 – 4.000 de tone. Fondul de salarizare trebuia să fie echivalent cu numărul salariaților, dar acesta a scăzut datorită reducerii producției. De aceea s-a pus problema disponibilizărilor și închiderii unor secții de producție. Au fost oprite din funcțiune secția de fabricare a celulozei sulfit naturală, linia de preparare a lemnului destinat producției de celuloză și un cazan de producere a aburului. O parte din salariați au fost redistribuiți, dar majoritatea a fost dată în șomaj. Schema de personal de la letea se va reduce cu încă 180 de persoane în urma externalizării secțiilor de tîmplărie și transporturi”, ne-a explicat Farțade. trebuie spus că restructurarea vizează și atelierele de întreținere mecanică. Pe lîngă operatorii de la secțiile oprite, mecanici, lăcătuși și electricieni ar putea fi amenințat de șomaj și personalul TESA considerat neproductiv.
Disponibilizările în valuri de la Letea le va crea muncitorilor rămași pe drumuri grave probleme sociale. Toți au familii de întreținut și nu trebuie uitat că media de vîrstă a angajaților este de 40 de ani. Rămași pe drumuri, acestor oameni le va fi destul de greu să-și găsească un alt loc de muncă. Liderii sindicali din Letea se vor întîlni astăzi, la ora 12.00, cu membrii AGA, pentru a discuta despre situația socială deosebită în care se află cinci angajați aflați pe lista neagră. Una dintre ei este Anca Staicu. Ea are 24 de ani și lucrează la Letea din 1992, la aparatele tehnice de măsură. Tînăra a terminat un liceu cu profil electrotehnic și nu știe ce va face de-acum încolo. Nu are părinți care să-i ofere măcar suport moral și a fost crescută într-o casă de copii. „Ea stătea în gazdă și, cînd proprietarul a aflat că nu mai are de lucru, a poftit-o să-și facă bagajele”, ne-a prezentat Marin Farțade unul dintre cazurile delicate.
În timp ce alte secții s-au închis, Consiliul de Administrație al SC Letea Bacău intenționează să pornească o nouă secție de maculatură. „Este vorba de o secție la care se lucrează de mai bine de doi ani și este terminată în proporție de 80%. Aici va fi nevoie de 120 de oameni și conducerea a promis ca angajările se vor face din rîndul celor care au fost trimiși acum în șomaj acum”, a precizat liderul sindicatului din Letea. Disponibilizații vor beneficia de un salariu compensatoriu. Urmează ca liderii de sindicat care au contactat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Bacău să vadă modalitatea prin care aceste persoane se pot recalifica. Precizăm că la Letea mai funcționează în prezent doar două secții: cea care produce hîrtie de ziar și hîrtie igienică. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns