• în luna decembrie, numărul persoanelor fără un loc de muncă a sporit cu peste 600 de persoane • cei mai mulți șomeri provin din rîndul muncitorilor
Gheorghe Filimon a lucrat într-o firmă de construcții din Bacău. La venirea iernii, a trebuit să își facă lichidarea la firmă și să ia drumul șomajului. „Am lucrat la Rombet ca muncitor. M-au ținut pînă în decembrie, dar acum că nu mai sînt comenzi, m-au trimis în șomaj. Nu mă plîng, că stau cu ajutorul de șomaj pînă la primăvară și după aceea mă angajează din nou la Rombet. Așa se întîmplă în fiecare an. Sînt mulțumit că în perioada asta am un venit din care să plătesc întreținerea și să iau ceva de mîncare. Am noroc că eu și fetița locuim într-o garsonieră, că altfel nu știu ce ne-am face”, ne-a spus șomerul.
În situația lui Gheorghe Filimon sînt zeci de persoane care au fost trimise acasă pe perioada iernii, cu promisiunea că vor fi reangajate în primăvară. Din această cauză rata șomajului a crescut din nou îm județul la sfîrșitul anului trecut, ajungînd la 6.92%. „Este știut că iarna au loc disponibilizări îîn construcții. Muncitorii vin pînă în primăvară la noi pentru șomaj, dard imediat ce se încălzește vremea, în funcție de lucrările pe care le contactează firma, sînt reangajați. În luna decembried numărul șomerilor a crescut cu aproape 600 de persoane”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău.
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este în continuă creștere în județul nostru, mai ales după ce iarna și-a intrat în plin în drepturi. Numărul șomerilor aflați în evideța AJOFM Bacău a fost la sfîrșitul lui decembrie cu 5.000 de persoane mai mult față de lunile de vară. În decembrie, în județul nostru căutau un loc de muncă, 17.974 de șomeri. Aproape jumătate dintre șomeri și-au pierdut drepturile bănești, pentru că perioada în care primeau indemnizația de șomaj a expirat. În baza AJOFM Bacău figurează că primesc ajutor de șomaj 9.202 persoane. Restul, 8.772 de șomeri au pierdut sursa de venit, dar nici nu au găsit un loc de muncă. Ponderea șomerilor fără venit este deținută de femei, care depășesc 4.000 de persoane. Șomajul a lovit mai ales în rîndul muncitorilor care au avut calificări în domeniu mecanic: strungari, lăcătuși, prelucrători prin așchiere, muncitori care au lucrat pe la Aerostar sau Metalurgica și nu au reușit să se adapteze noilor cerințe de pe piața muncii. Acestora li se adaugă alte 5.266 de persoane, care nu au nici o calificare și nu pot fi încadrate decît ca muncitori necalificați. În bazele de date ale Agenției sînt înregistrați și 1.312 șomeri care nu au absolvit nici măcar școala generală. Cel mai ușor își găsesc un loc de muncă absolvenții de studii superioare, chiar dacă acceptă slujbe mai prost plătite. În luna decembrie își căutau un loc de muncă de inginer, economist, contabil sau jurist, 23 de șomeri. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns